Διεθνή ΜΜΕ: Το μεγάλο δίλημμα για την επόμενη μέρα της Ελλάδας

Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ βρίσκεται μετά από καιρό το ελληνικό ζήτημα, καθώς «φουντώνει» η συζήτηση για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια.

diethni-mme-to-megalo-dilimma-gia-tin-epomeni-mera-tis-elladas
SHARE THIS
0
SHARES

Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ βρίσκεται μετά από καιρό το ελληνικό ζήτημα, καθώς «φουντώνει» η συζήτηση για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια, μετά και την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες θέλουν να δουν την Ελλάδα να βγαίνει από το πρόγραμμα όπως προβλέπεται τον Αύγουστο. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει μια δύσκολη απόφαση για το πώς κάτι τέτοιο θα γίνει. Ορισμένοι αναλυτές και διαμορφωτές πολιτικής υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης για την χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης και έτσι να πραγματοποιήσει μια ομαλή επιστροφή στις αγορές, μετά από σχεδόν μια δεκαετία διεθνούς βοήθειας. Ωστόσο η Αθήνα αρνείται κάθε τέτοια έκκληση, καθώς θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα βάζει πίσω της την οικονομική κρίση και είναι ξανά ανεξάρτητη χωρίς διεθνή βοήθεια» αναφέρει σε ανάλυσή του το αμερικανικό δίκτυο CNBC και προσθέτει:

«Η Ελλάδα επιθυμεί μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, χωρίς στενή εποπτεία από τους Θεσμούς, όπως ανέφερε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους Financial Times την Κυριακή. “Όσο καιρό, οι αξιολογήσεις θα είναι κάτω από την κατηγορία της επενδυτική ποιότητας, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει κάτω από ένα οικονομικό πρόγραμμα προκειμένου να διατηρήσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ” αναφέρει ο Yvan Mamalet, οικονομολόγος στην Societe Generale. “Για αυτόν τον λόγο πιστεύουμε ότι θα είχε νόημα για την Ελλάδα να ζητήσει μια προληπτική γραμμή στήριξης. Αυτό θα επέτρεπε στην Ελλάδα να επιδιώξει μια περιορισμένη επιστροφή στις αγορές” σημειώνει ο ίδιος».

«Οι επόμενες μήνες θα αποδειχθούν κρίσιμοι για το πώς η Ελλάδα θα εξέλθει του προγράμματος και θα βρει έναν τρόπο να αυτοχρηματοδοτείται» καταλήγει το δημοσίευμα.

To δημοσίευμα του CNBC
To δημοσίευμα του CNBC

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανάλυση του πρακτορείο Bloomberg με τίτλο «Η Ελλάδα νιώθει τον πόνο του να είσαι ξανά κανονικός». «Παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση του Eurogroup έκρινε ότι η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί με όλα εκτός από δύο προαπαιτούμενα του προγράμματος, ορισμένοι αξιωματούχοι σε Αθήνα και Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι ίσως είναι πολύ νωρίς για την Ελλάδα να εξέλθει από την “εντατική” ενός ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το πρόβλημα, λένε ορισμένοι, είναι ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο έλεος των αγορών ξανά, προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια της και ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία με τόσα προβλήματα να εκκρεμούν. «Το πρόβλημα είναι το πώς κάτι τέτοιο θα είναι βιώσιμο» ανέφερε στο Bloomberg o Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence στο Λονδίνο. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και τότε μπορεί να δούμε μια κατάσταση που θα γίνει δύσκολη πολύ γρήγορα» σημειώνει. 

To δημοσίευμα του Bloomberg
To δημοσίευμα του Bloomberg

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook