Ενημέρωση Λαγκάρντ για την Ελλάδα στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ

Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου ενημέρωσε τους εκτελεστικούς διευθυντές του οργανισμού για τα πρόσφατα ταξίδια της σε Ευρώπη και Κίνα αλλά και το ελληνικό ζήτημα

enimerwsi-lagkarnt-gia-tin-ellada-sto-ektelestiko-sumboulio-tou-dnt
SHARE THIS
0
SHARES

Τους εκτελεστικούς διευθυντές του ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας ενημέρωσε την Παρασκευή η Κριστίν Λαγκάρντ ενόψη και της συνεδρίασης του Eurogroup της 22ας Μάιου όπου η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε λύση για το χρέος.

Η κ. Λαγκάρντ  είπε στο ΔΣ ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη τελική συμφωνία και ενημέρωσε για όσα συζητήθηκαν στο πρόσφατο Washington Group  στο περιθώριο της συνόδου των G7 στο Μπάρι αλλά και στη συνάντηση με τον Αλ.Τσίπρα στο Πεκίνο.

 Στο περίφημο Washington Group είχαν εξεταστεί σε τεχνικό επίπεδο θέματα σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χωρίς όμως Βερολίνο και ΔΝΤ να καταλήξουν σε συμβιβασμό που να προδιαγράφει και άμεση λύση. 

H ενημέρωση από την κ. Λαγκάρντ έγινε παρουσία των Τόμσεν και Βελκουλέσκου. 

Βρυξέλλες: Υπό συζήτηση αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους   

Την ευρύτερη δυνατή συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις διαβουλεύσεις που γίνονται με το ΔΝΤ αναμένει από το Eurogroup της Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισήμανε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ .

Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων χαιρέτισε την Παρασκευή την υιοθέτηση από τη Βουλή του πακέτου πολιτικής που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, σημειώνοντας ότι στόχος είναι μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

«Το πακέτο πολιτικής θα συμπληρωθεί τώρα με τις περαιτέρω συζητήσεις για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χαιρετίζουμε τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων για τα μέτρα που χρειάζεται να εφαρμοστούν, όπως συμφωνήθηκε στο πακέτο πολιτικής. Η υιοθετηθείσα νομοθεσία αξιολογείται προσεκτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να συνεργαστούν εποικοδομητικά προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία. Είναι ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο και αισιόδοξο κεφάλαιο για την Ελλάδα», ανέφερε και ο ίδιος ο Πιέρ Μοσκοβισί.

 

Αμερικανικές φωνές για να μην μετάσχει το ΔΝΤ  

Νωρίτερα σαφές μήνυμα προς το ΔΝΤ να "μην συμμετάσχει σε ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα" έστειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αντι Μπαρ, κατά την διάρκεια ακρόασης με θέμα «Τα διδάγματα από τις διασώσεις του ΔΝΤ στην Ελλάδα». 

Ο Μπαρ είπε ότι "τα δυο προηγούμενα προγράμματα ήταν τα πιο αμφιλεγόμενα στην ιστορία του ΔΝΤ, το οποίο δεν φαίνεται να έχει μάθει από τα λάθη του. Λάθη τα οποία, έχουν επανειλημμένως αποτυπωθεί και στις εσωτερικές εκθέσεις του Οργανισμού".

«Το ΔΝΤ αρέσκεται να λέει οτι ο ρόλος του στις χώρες που αναλαμβάνει δράση είναι καταλυτικός, όμως στην περίπτωση της Ελλάδος δεν πέτυχε απολύτως τίποτα» είπε ο κ Μπαρ προσθέτοντας οτι «όλοι γνωρίζουν πως σε περίπτωση χρηματοδοτικής συμμετοχής θα μιλάμε για ένα συμβολικό ποσό. Αλλά αυτό ενέχει τον κίνδυνο το ΔΝΤ να μετατραπεί σε έναν συμβολικό οργανισμό.»

Ο Μπαρ εἰπε οτι με δεδομένα τα λάθη του παρελθόντος αλλά και την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα που δεν έχει βελτιωθεί, είναι τουλάχιστον σοκαριστικό που το ΔΝΤ σκέφεται μια νέα συμμετοχή.

«Σε περίπτωση που το κάνουν τελικά, θα είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για το γεγονός οτι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των αποφάσεων τους θα γίνει εξονυχιστικός». Επέμεινε μάλιστα οτι σε μια τέτοια περίπτωση θα αποδείξουν οτι δεν έχουν μάθει από τα λάθη τους, οτι η διαδικασία λήψης των αποφάσεων τους είναι σφόδρα πολιτικοποιημένη και οτι ο ρόλος τους τίθεται εν αμφιβόλω.

Ο Μπαρ είπε οτι κανείς δεν προσποείται οτι οι Ευρωπαίοι έχουν ανάγκη τα χρήματα του ΔΝΤ για την Ελλάδα διότι υπάρχει ο ΕΣΜ, «αυτό που κάνουν είναι οτι χρησιμοποιούν το ΔΝΤ για να προστατεύσουν τους πολιτικούς τους ενόψει των εκλογών στην Ευρώπη».


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook