Κυβερνητική ρελάνς με "ξήλωμα" μέτρων και νομοθέτηση εξαγγελιών της ΔΕΘ

Πολιτικό παιχνίδι με το «ξήλωμα» των μέτρων - αντίμετρων που η ίδια ψήφισε το 2017 και τη «νομιμοποίηση» των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στήνει η κυβέρνηση.

kubernitiki-relans-me-ksilwma-metrwn-kai-nomothetisi-eksaggeliwn-tis-deth
SHARE THIS
0
SHARES

«Πολιτικό παιχνίδι» με το «ξήλωμα» των μέτρων κι των αντίμετρων που η ίδια ψήφισε το 2017 αλλά και την «νομιμοποίηση» των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στήνει η κυβέρνηση. Τις επόμενες εβδομάδες θα –και πιθανότατα πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου- θα αρχίσουν να έρχονται προς ψήφιση μέτρα τα οποία αφορούν σε μια ολόκληρη 4ετία. Ο σχεδιασμός αφορά όχι μόνο στην ψήφιση των έκτακτων μέτρων οικονομικής ενίσχυσης του 2018 αλλά και των μέτρων του 2019 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αλλά ακόμη και της εξαγγελίας για μείωση του ΦΠΑ από το… 2021. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένος: πρώτον θέλει να εμφανιστεί ότι «παρασύρει» την Νέα Δημοκρατία στο να ψηφίσει την μη περικοπή των συντάξεων. Και δεύτερον, θέλει να «εγκλωβίσει» την επόμενη κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία, έχει εντελώς διαφορετικό οικονομικό σχεδιασμό για το 2020 και το 2021. Με δεδομένη την μη περικοπή των συντάξεων, αν ψηφιστεί και η μείωση του ΦΠΑ, θα έχει εξαντληθεί μεγάλο μέρος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, αυτή θα πρέπει να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για κατάργηση των μειώσεων στον ΦΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα δικά της οικονομικά μέτρα.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 στο 3,9% -ή αντίστοιχα του μνημονιακού πλεονάσματος στο 4,14%- ανοίγει ο δρόμος για την διανομή έκτακτου μέρισματος και φέτος. Αυτό θα ψηφιστεί σε κάθε περίπτωση μετά το Eurogroup του Νοεμβρίου καθώς ακόμη υπάρχουν ανοικτά θέματα ως προς το ποσό που θα διανεμηθεί. Αρμόδιες πηγές, τοποθετούν χρονικά την κατάθεση των πρώτων μέτρων στο δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου. Στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση του 2018 θα ενσωματωθούν και οι διατάξεις για την επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους όπως επίσης και το θέμα της αύξησης του επιδόματος θέρμανσης.

Το πακέτο των μέτρων του 2019 θα περιλαμβάνει την μη περικοπή των συντάξεων, την απενεργοποίηση των αντίμετρων και την ενεργοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η τελική «βούλα» θα μπει από το Eurogroup τον Δεκέμβριο οπότε το πιο λογικό είναι ότι η ψήφιση των μέτρων θα έρθει μέσα στον τελευταίο μήνα του χρόνου στο ίδιο διάστημα που θα ψηφίζεται και ο προϋπολογισμός. Εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο θεωρείται το να προνομοθετηθεί μέτρο του 2020 (πέραν ίσως της δεύτερης φάσης της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και της μείωσης του φόρου των επιχειρήσεων καθώς υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα με τη μείωση του αφορολογήτου. Όσον αφορά στην ψήφιση της μείωσης του ΦΠΑ για το 2021 από τώρα, αυτό μπορεί να έχει μόνο πολιτική και κομματική στόχευση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, τα μέτρα που αναμένεται να ψηφιστούν (ανά έτος εφαρμογής) έχουν ως εξής:

2018:

1.       Ενίσχυση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης

2.       Επιστροφή αναδρομικών στους ένστολους

3.       Διανομή έκτακτου μερίσματος μέχρι το τέλος του χρόνου

2019:

1.       Μείωση ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10% (10-30% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας)

2.       Διάθεση επιδόματος στέγασης

3.       Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για κοινοπραξίες και ανενεργές επιχειρήσεις

4.       Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες τόσο για κύρια όσο και για επικουρική ασφάλιση

5.       Διαδικασία προσλήψεων για ειδική αγωγή και πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι»

6.       Κατάργηση αντίμετρων που έχουν ήδη ψηφιστεί σε συνδυασμό με την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων

2020:

1.       Μείωση φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων.

2.       Δεύτερη φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 20%

2021:

1.       Μείωση ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 12%

 

Φωτό: Ευρωκίνηση (αρχείου) 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook