Μάθημα για αρχάριους: Οι φόροι αυξάνουν τη φοροδιαφυγή

Η φορολόγηση μέχρι οικονομικής εξόντωσης έχει γυρίσει μπούμερανγκ.

mathima-gia-arxarious-oi-foroi-auksanoun-ti-forodiafugi
SHARE THIS
0
SHARES

H υπερπληθώρα φόρων και επιβαρύνσεων έφεραν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επεδίωκε η κυβέρνηση δικαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι η υπερφολόγηση θα επιδεινώσει των κατάσταση των ήδη αποστραγγισμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και δεν θα βάλει χρήμα στα ταμεία.

Η υψηλή φορολογία, ο ΕΝΦΙΑ, οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι έκτακτες εισφορές και εισφορές αλληλεγγύης όπως και οι υπόλοιποι πάσης φυσεως φόροι έχουν καταστρέψει κάθε φοροδοτική ικανότητα που πιθανόν να είχε απομείνει, με αποτέλεσμα το αυτονόητο: Η αύξηση των φόρων να έχει πολλαπλάσια αρνητικό αποτέλεσμα περιορίζοντας αντί να αυξάνει  τα φορολογικά έσοδα, πλήττοντας τα συνήθη υποζύγια, που παραμένουν τα ίδια.

Από την ανάλυση των φορολοικών δηλώσεων προκύπτει ότι τα συνολικά εισοδήματα του 2016 που δήλωσαν ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν μειωμένα κατά 20% με την κυβέρνηση να εκτιμά πως ότι απεκρύβη εισόδημα για να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 60%.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει επιπτώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη για αυτό το λόγο ενόψει της τρίτης αξιολόγησης αναζητούνται τρόποι «διάσωσης»

Σύμφωνα με την Καθημερινή εξετάζεται να μπει κόφτης στο ύψος του αθροίσματος φόρων και εσφορών. Πρόκειται για μια πρόταση η οποία θα πρέπει να μελετηθεί, ως προς τις δημοσιονομικές επιπτώσεις ή τις ενδεχόμενες νομικές επιπλκές και να συζητηθεί με τους πιστωτές.

Aπό τα 75 δισ. που εμφάνισαν περίπου 6,1 εκατ. νοικοκυριά το 2015 τα δηλωθέντα εισοδήματα υποχώρησαν πέρσι κατά 73 δισ. 

Εσπειραν αυξήσεις φορολογικών συντελεστών θερίζουν μείωση δηλωθέντων εισοδημάτων

Το Υποικ γνωρίζει τη συρρίκνωση της φορολογητέας ύλης η οποία εξηγεί και το παράδοξο της φετινής εκκαθάρισης: Η κυβέρνηση εκτοξεύει τους φορολογικούς συντελεστές ειδικά για εισοδηματίες επαγγελματίες και υπόχρεους σε καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης και τελικώς το ποσό του φόρου που βεβαιώνεται είναι μικρότερο από αυτό της περυσινής χρονιάς ανοίγοντας τρύπα στον προϋπολογισμό άνω των 330 εκατ. ήδη από το επτάμηνο.

Τα αρνητικά σημάδια είχαν εμφανιστεί με το που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο η φετινή διαδικασία των δηλώσεων.

Σε σύνολο 6,157 εκατ. φορολογικών δηλώσεων βεβαιώθηκαν φόροι 3,412 δισ.

Πέρυσι βεβαιώθηκαν συνολικά 3,467 δισ. ευρώ δηλαδή περίπου 50 εκατ. ευρώ περισσότερα και μάλιστα από μικρότερο αριθμό φορολογουμένων.

Το λογικό θα ήταν το το ποσό της βεβαίωσης να αυξηθεί λόγω της αύξησης των φόρων για επαγγελματίες κλπ.

Αυτό δεν έγινε και η μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων ήταν ένας σοβαρός λόγος με αποτέλεσμα ήδη να εμφανίζεται απόκλιση στις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος εναντι του στόχου.

Ο κίνδυνος το νέο καθεστώς υπολογισμού των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών να οδηγήσει σε έκρηξη της φορδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής δεν ήταν άγνωστος για την κυβέρνηση.

Η φορολόγηση μέχρι οικονομικής εξόντωσης έχει γυρίσει μπούμερανγκ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook