Με δύο σενάρια για τις συντάξεις το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019

Κατατέθηκε στις υπηρεσίες της Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

me-duo-senaria-stin-komision-to-prosxedio-tou-proupologismou-gia-to-2019
SHARE THIS
0
SHARES

Με ένα σενάριο «μηδενικών αλλαγών» το οποίο ανεβάζει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,2% του ΑΕΠ –σε μνημονιακούς όρους- αλλά και με έναν πίνακα προτεινόμενων μέτρων δημοσιονομικού κόστους 1,1 δις. ευρώ κατατέθηκε πριν από λίγο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού.

Πρακτικά, πρόκειται για μια επανάληψη του προσχεδίου που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Η ελληνική πλευρά ζητά από τις Βρυξέλλες να «γνωμοδοτήσουν» επί της δυνατότητας να θυσιαστεί μέρος του υπερπλεονάσματος που βλέπει η ελληνική πλευρά προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μη περικοπή των συντάξεων αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το προσχέδιο που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες είναι πιο λεπτομερές όσον αφορά στις «παραδοχές» πάνω στις οποίες έχουν στηριχθεί οι ελληνικές προβλέψεις. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 4,2% του πρωτογενούς πλεονάσματος (ή περίπου 3,56% στο σενάριο με τα ελληνικά προτεινόμενα μέτρα) θα παραχθεί αν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει το 2019 στα 68,99 δολάρια το βαρέλι έναντι 70,23 δολάρια που είναι η πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% και ότι η ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,14. 

Για την Ελλάδα, η ανάπτυξη προβλέπεται στο 2,5% για το 2019 ενώ οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν με ρυθμό 11,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχέδιο που εστάλη στις Βρυξέλλες έχει ενσωματωθεί μέχρι και πρόβλεψη για την εξέλιξη των κόκκινων δανείων. Αυτά προβλέπεται να περιοριστούν από τα 94,4 δις. ευρώ το 2017 και τα 81,5 δις. ευρώ το 2018, στα 64,6 δις. ευρώ στο τέλος του 2019

Διαβάστε ολόκληρο το προσχέδιο εδώ.

 

 

 

 

 

Φωτογραφία: EPA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook