Ντάισελμπλουμ: Η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί γρήγορα

Δεν αναμένει σύντομα να υπάρξει ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην FAZ

ntaiselmploum-stin-faz-o-esm-na-ginei-ena-eurwpaiko-dnt
SHARE THIS
0
SHARES

Δεν αναμένει σύντομα να υπάρξει  ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, στην συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ευρωομάδας δηλώνει ότι δεν αναμένει η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης να ολοκληρωθεί γρήγορα, και προσθέτει ότι δεν θεωρεί ότι οι θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο. 

Ο ESM να μεταβληθεί σε ένα ευρωπαίκό ΔΝΤ

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Ντάισελμπλουμ εκφράζει την εκτίμηση  ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει τελικά να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

«Νομίζω πως θα ήταν λογικό το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό ΔΝΤ μεσο- μακροπρόθεσμα», είπε πρόεδρος του Eurogroup και εξέφρασε την άποψη ότι η «τρόικα» των δανειστών της Ελλάδας θα έπρεπε να διασπαστεί μακροπρόθεσμα.

«Η ΕΚΤ αισθάνεται ολοένα και πιο άβολα στον ρόλο της στην τρόικα και δικαίως νομίζω», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλες «σημαντικές εργασίες» στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί. 

Όπως είπε, ο ESM θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που μόνο το ΔΝΤ έχει αυτή τη στιγμή»

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, οι θεσμοί θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρόλους τους για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενώ σημείωσε πως εξακολουθεί να περιμένει το ΔΝΤ να αποφασίσει για ένα νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας πως θα ήταν «καλοδεχόμενο» αν αυτό συνέβαινε μέχρι το καλοκαίρι. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook