Το ΔΝΤ πετάει πάλι το μπαλάκι στους ευρωπαίους για την δόση

Ξεκαθαρίστε μας τι θα γίνει με πλεονάσματα και χρέος λένε από το ΔΝΤ μετά τη συνάντηση Λαγκάρντ - Τόμσεν - Τσακαλώτου.

paradoxi-ekpliksi-apo-tomsen-kai-dnt-gia-to-pleonasma
SHARE THIS
0
SHARES

«Ναι μεν αλλά» ξανά από το ΔΝΤ που βλέπει τώρα επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019 ενώ πριν δύο μέρες έκθεση του Ταμείου εκτιμούσε  ότι αυτό θα γίνει το 2022. Ο Π. Τομσεν μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάντ σε συνέντευξη τύπου σημείωσε ότι κόψε από δω και κόψε απο κεί το πλεόνασμα 3,5 % μπορεί να επιτυγχάνεται αλλά όχι για πολύ και κυρίως δεν θα μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ για να δώσει χρήματα θέλει να ξέρει ακριβώς τι θα ισχύσει για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να εξειδικευθούν τα μέτρα για το χρέος. 

 «Η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια για να κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου. Γι’ αυτό είναι επείγον να καταλήξουμε γρήγορα» είπε και πρόσθεσε «Καταλαβαίνω ότι οι ευρωπαίοι θέλουν να εκταμιεύσουμε μαζί. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα»   

Τι είπε αναλυτικά ο Πολ Τόμσεν 

«Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα   είναι πολύ πάνω απ’ αυτό που προβλέπαμε. Πολύ παραπάνω απ’ οποιοσδήποτε προέβλεπε. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ καλύτερο απ’ όσο περιμέναμε. Τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος από την μια πλευρά. Υπερεκτιμουσαμε τη δημοσιονομική εικόνα. Τα τελευταία 1,5 χρόνια κάναμε ανάποδο λάθος. Ούτε εγώ, ούτε άλλοι κατανοήσαμε τις συνέπειες των capital controls. 'Ημασταν πολύ συντηρητικοί. Αυτό είναι ξεκάθαρο» ανέφερε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Τόνισε ακόμη ότι το βασικό θέμα το οποίο τίθεται αυτή τη στιγμή προς συζήτηση είναι ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να διατηρηθεί για λίγο διάστημα. Η χώρα χρειάζεται τον δημοσιονομικό χώρο όχι για να μειώσει το χρέος αλλά για να ισχυροποιήσει την ανάκαμψη, να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να προχωρήσει το κοινωνικό κράτος. Το πόσα χρόνια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο είναι υπό συζήτηση. Ο ίδιος σημείωσε ότι Ελλάδα και δανειστές βλέπουν αυτό το ποσοστό να πιάνεται το 2018, ενώ το Ταμείο ένα χρόνο αργότερα» ανέφερε.  

Οπως είπε η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τον στόχο του 3,5% κόβοντας από εδώ και από εκεί, απάντησε λίγο αργότερα σε σχετική ερώτηση αλλά δεν μπορεί να το κάνει και παράλληλα η οικονομία να αναπτύσσεται. Αυτό είναι το θέμα.

Δεν δίνουμε χρήματα αν δεν υπάρξει συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις και αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος  

Ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε: Δεν θα δώσουμε χρήματα πριν έχουμε συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις και μια αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος. Στο Eurogroup πέρυσι συμφωνήσαμε για το πλαίσιο μια συμφωνία να μπει όριο 15% του ΑΕΠ στις ετήσιες πληρωμές και αργότερα 20%.

Εχουμε πει ότι δεν χρειάζεται τα μέτρα να εφαρμοστούν πριν το τέλος του προγράμματος. Το Eurogroup ονομάτισε μια σειρά επιλογών για το χρέος. Τα βραχυπρόθεσμα ποσοτικοποιήθηκαν και εφαρμόζονται. Αυτό που χρειαζόμαστε για να δώσουμε χρήματα είναι αφενός ποιο θα είναι το μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αφετέρου εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος. Δεν χρειάζονται στην τελευταία λεπτομέρεια αλλά να μπορούμε να πούμε στο Δ.Σ. ότι έχουμε τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν. Τότε θα πάμε στο Διοικητικό Συμβούλιο για ένα νέο πρόγραμμα.

«Η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια για να κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου. Γι’ αυτό είναι επείγον να καταλήξουμε γρήγορα. Ηδη η καθυστέρηση κοστίζει στην οικονομία. Εμείς όμως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε βραχυπρόθεσμα. Εχουμε πρόγραμμα μόνο όταν αντιμετωπίζονται τα μεσοπρόθεσμα θέματα. Καταλαβαίνω ότι οι ευρωπαίοι θέλουν να εκταμιεύσουμε μαζί. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα». 

Ο κ. Τόμσεν επιβεβαίωσε την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα. 

Αναφερόμενος στο κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αποπληρωμή των δανείων που έχει παράσχει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα με κεφάλαια του ESM, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία κίνηση η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει καλύτερη πορεία για το ελληνικό χρέος και αυτό να καταστεί περισσότερο βιώσιμο, προσθέτοντας, όμως, ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook