Αλλαγές στη φορολογία φέρνει η "μαύρη" τρύπα στα έσοδα

Υψηλόβαθμος στέλεχος του οικονομικού επιτελείου παραδέχτηκε ότι το νέο καθεστώς υπολογισμού των εισφορών για τους επιτηδευματίες έχει προκαλέσει «τρύπα» στα έσοδα.

psaxnoun-lusi-meta-tin-trupa-sta-esoda-logw-eisforwn-mamouth
|
SHARE THIS
0
SHARES

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες προκειμένου να ανακοπεί το κύμα φοροδιαφυγής που προκλήθηκε από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά και τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Υψηλόβαθμος στέλεχος του οικονομικού επιτελείου παραδέχτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι το νέο καθεστώς υπολογισμού των εισφορών για τους επιτηδευματίες έχει προκαλέσει «τρύπα» στα έσοδα, κάτι που υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει λύση.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί η μη αύξηση του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου που πρέπει να εφαρμοστεί από 1/1/18 λόγω κατάργησης ειδικού καθεστώτος.

Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος έθεσε ως στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου και προανήγγειλε ότι οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επικεφαλής των Θεσμών θα γίνουν στο β' 15ήμερο του Οκτωβρίου, μετά τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα και προβλέπεται υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει σχεδιασμούς διανομής «κοινωνικού μερίσματος», στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με την περσινή του επιστολή προς τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών.

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα για τη λήψη νέων μέτρων το 2018, απάντησε ο προϋπολογισμός του 2017 εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου που έχει τεθεί, δηλαδή 1,75% του ΑΕΠ, ενώ για το 2018 εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από το στόχο (3,5% του ΑΕΠ). Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, είμαστε δεσμευμένοι να υλοποιήσουμε το στόχο.  

Ο αξιωματούχος εξέφρασε πάντως ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ και παρέπεμψε στην προτροπή Μακρόν να μην έρθει το Ταμείο με νέες απαιτήσεις. Ανησυχία υπάρχει και για τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς μια κυβέρνηση με συμμετοχή των φιλελευθέρων «δεν θα είναι ό,τι καλύτερο».

ΦΩΤΟ: INTIMEnews

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook