Σβήνουν και γράφουν για τη συμφωνία της 2ης αξιολογησης

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς παρότι περιγράφεται ως ικανοποιητική ,δεν οδηγεί στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης.

sbinoun-kai-grafoun-gia-ti-sumfwnia-tis-2is-aksiologisis
SHARE THIS
0
SHARES

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών για τα ανοικτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, βασικότερα των οποίων είναι τα εργασιακά, το δημοσιονομικό και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει μια διακοπή ολίγων ωρών και οι εκπρόσωποι των θεσμών καθαρογράφουν ένα νέο σχέδιο συμφωνίας, το οποίο περιέχει τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα επιδοθεί στο οικονομικό επιτελείο για εκ νέου συζήτηση, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «μερικές (από τις ελληνικές παρατηρήσεις) μπορεί να τις δεχθούν, μερικές να μην τις δεχθούν και μερικές να μετατεθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν 6- 7 μικρά (ανοικτά θέματα), που μπορεί να γίνουν 2- 3 και τα τρία πιο μεγάλα».

Στόχος είναι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ή τα ξημερώματα να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται να υπαρξει και νέα συνάντηση με τους θεσμούς, την Τρίτη το πρωί, πριν τελικώς φύγουν τα κλιμάκια των δανειστών από την Αθήνα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
 

Τα έξι ανοικτά μέτωπα 

1) Τα εργασιακά προβάλλονται από την κυβέρνηση ως το δυσκολότερο πεδίο «μάχης» σ΄αυτή τη δεύτερη αξιολόγηση. Οι Θεσμοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Και ως προς την  την αύξηση του ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, (παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι) όσο και ως προς την κατάργηση της υπουργικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων. 

2)   Oι θεσμοί ζητούν σημαντικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που διέπει τα προνόμια των συνδικαλιστών (εντάσσεται και το καθεστώς των  απολύσεων  συνδικαλιστικών στελεχών) αλλά  και για τις προϋποθέσεις προκήρυξης των απεργιών.

3) Η κυβέρνηση αξιώνει την  επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

4) Διάσταση υπάρχει και για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για το 2018. Οι δανειστές υποστηρίζουν πως το κενό ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ  ενώ κυβερνητικές πηγές λένε ότι μπορεί να περιοριστεί στα 200 καθώς δεν έχουν υπολογιστεί η μείωση των δαπανών στα υπουργεία.

5) Εμπόδιο είναι και η «συμφωνία» για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και του 2020. Η κυβέρνηση συνδέει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων της διετίας με τις  όποιες αποφάσεις ληφθούν το Δεκέμβριο για το χρέος. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση καθυστερεί να καταθέσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορά την περίοδο μετά το 2018.   

 6)  Το θέμα του αφορολόγητου μπορεί να αποδειχθεί τελικά το κρυφό αγκάθι και της αξιολόγησης αλλά και της συζήτησης για το χρέος.Το ΔΝΤ επιμένει στην άποψη για δραστική μείωση του αφορολόγητου ως αντίμετρο για να επιτευχθεί και η μείωση της φοροδιαφυγής και στην φαρέτρα του έχει και την έκθεση της  Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην έκθεση που έχει ήδη παραδοθεί από τον Οκτώβριο τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στους υπόλοιπους θεσμούς, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το αφορολόγητο «κοστίζει» δημοσιονομικά περίπου 8,5 δις. ευρώ ετησίως και υπολογίζει ότι μια μείωση της φορολογικής έκπτωσης από τα επίπεδα των 1900-2100 ευρώ που είναι σήμερα στα 1700 ευρώ, θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος της τάξεως του ενός δις. ευρώ ποσό ικανό να χρηματοδοτήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στην πλήρη του ανάπτυξη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιώνει από την ελληνική κυβέρνηση να «διευρύνει» τη φορολογική βάση.Όπου διεύρυνση, ισοδυναμεί στην προκειμένη περίπτωση με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις της τάξεως των 200-400 ευρώ ετησίως για περίπου 2,5 εκατομμύρια μισθωτούς, περίπου 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχους αλλά και αρκετές χιλιάδες αγρότες οι οποίοι πλέον φορολογούνται βάσει της φορολογικής κλίμακας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook