Follow us

Στην 58η θέση της διεθνούς διαφθοράς η Ελλάδα, δίπλα στη... Γκάνα

Ανησυχητικά σημάδια από τις BRICS σε ότι αφορά το επίπεδο διαφθοράς, δείχνει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. Στην 58η θέση η Ελλάδα με 46 βαθμούς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στην 58η θέση της διεθνούς διαφθοράς η Ελλάδα, δίπλα στη... Γκάνα

Οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις ανησυχούν την μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια η οποία, στην ετήσια έκθεσή της για τη διαφθορά στον κόσμο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επισημαίνει ιδιαίτερα τις περιπτώσεις της Βραζιλίας ή της Μαλαισίας.

"Όλες οι BRICS (ακρωνύμιο των πέντε αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), οι πιο υποσχόμενες χώρες της παγκόσμιας οικονομίας, προκαλούν ανησυχία και έχουν βαθμολογίες κάτω από το 50 στον δείκτη μας", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρόμπιν Χόντες, διευθύντρια έρευνας στη ΜΚΟ που έχει την έδρα της στο Βερολίνο.

Κάθε χρόνο, η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International, TI) συντάσσει μια "Έκθεση για την αντίληψη περί της διαφθοράς", μια αξιολόγηση (που αφορά φέτος 168 χώρες) σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, στο πλαίσιο της οποίας οι χώρες κατατάσσονται από την πιο διεφθαρμένη μέχρι την πιο ενάρετη.

Η δουλειά αυτή βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώνονται από 12 διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η Παγκοσμια Τράπεζα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Στον φετινό κατάλογο της Διεθνούς Διαφάνειας η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση συγκεντρώνοντας 46 βαθμούς, έναν βαθμό κάτω από τη... Γκάνα.

Στην 58η θέση της διεθνούς διαφθοράς η Ελλάδα, δίπλα στη... Γκάνα

Φέτος η Βραζιλία "είναι η χώρα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη: έπεσε κατά 5 βαθμούς και 7 θέσεις και καταλαμβάνει τώρα την 76η θέση", υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Το σκάνδαλο Petrobas και η πολιτική θύελλα που προκάλεσε είχαν "τεράστιες επιπτώσεις", υπογράμμισε η Ρόμπιν Χόντες.

Η δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας φέρεται ότι δωροδοκούσε επί χρόνια τουλάχιστον 25 βουλευτές, έξι γερουσιαστές και τρεις κυβερνήτες, κυρίως της κυβερνητικής παράταξης. Στην κυβέρνηση βρίσκεται το αριστερό Κόμμα των Εργαζομένων (PT).

Η Ρωσία είναι αυτή που βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση μεταξύ των BRICS (119η) Κατατάσσεται στον κατάλογο μετά την Κίνα (83η), την Ινδία (76η) και τη Νότια Αφρική (61η).

Στην Ασία, οι κατηγορίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν σε βάρος του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ τραβηξαν επίσης την προσοχή της μκο.

Το 2015, η Μαλαισία (54η, -4 θέσεις) "οπισθοχώρησε και πάλι (στην κατάταξη) και η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει το γεγονός πως, μολονότι ελήφθησαν ορισμενα μέτρα, η ιδέα να χτυπηθούν οι ρίζες της διαφθοράς δεν συνοδεύεται από επαρκή πολιτική βούληση", εξηγεί η Σαμάνθα Γκραντ, συντονίστρια της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ασία.

Χθες, Τρίτη, ο γενικός εισαγγελέας της Μαλαισίας απέρριψε τις υποψίες για διαφθορά σε βάρος του Ραζάκ εκτιμώντας ότι η κατάθεση 627 εκατομμυρίων ευρώ στον προσωπικό λογαριασμό του δεν είχε σχέση με παράβαση καθήκοντος, αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας "προσωπικής δωρεάς" της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας.

Συνολικά "τα δύο τρίτα των 168 χωρών που αξιολογήθηκαν το 2015 παίρνουν βαθμό κάτω του 50", υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Οι χειρότεροι μαθητές είναι εξίσου η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία (8 βαθμοί), στις οποίες η διαφθορά υπερβαίνει αυτή στο Σουδάν (165ο, 15 βαθμοί) και το Αφγανιστάν (166ο, 11 βαθμοί), ενώ το Ιράκ (161ο, 16) και η Συρία (154η, 18) δεν απέχουν πολύ.

Αντιθέτως η Σκανδιναβία μονοπωλεί τις πρώτες θέσεις του καταλόγου: η Δανία είναι επικεφαλής (91 μονάδες), μπροστά από τη Φιλανδία (90) και τη Σουηδία (89).

Παρά τη διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειονότητα των χωρών έχουν βαθμό κάτω από τη μέση, το 50, η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει με ικανοποίηση "ότι ο αριθμός των χωρών που κατάφεραν να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους ήταν μεγαλύτερος απ' αυτόν των χωρών η βαθμολογία των οποίων σημείωσε πτώση" κατά το 2015.

"Το 2015 ήταν επίσης μια χρονιά που οι πολίτες βγήκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς", υπογράμμισε σε ανακοινωσή του ο πρόεδρος της μκο, ο Περουβιανός Χοσέ Ουγκάς, ο οποίος βλέπει στο γεγονός αυτό ένα "ισχυρό σήμα".

Απ' αυτή την άποψη, η οργάνωση επικαλείται ως παράδειγμα τη Γουατεμάλα. "Οι άνθρωποι διαδήλωσαν, εκφράσθηκαν με σθένος κατά της διαφθοράς που άγγιζε την κυβέρνηση στο σύνολό της και ο πρόεδρος βρίσκεται πλέον στη φυλακή", υπογράμμισε η Χόντες.

Αρχάριος στην πολιτική, ο πρώην κωμικός ηθοποιός Τζίμι Μοράλες εξελέγη πέρυσι έπειτα από μια ιστορική κινητοποίηση που κορυφώθηκε με την παραίτηση, μερικές ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο της 6ης Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια με την προφυλάκιση του προέδρου Ότο Πέρες, ενός 64χρονου απόστρατου στρατηγού που βρισκόταν στην εξουσία από το 2012.

Η κινητοποίηση του κόσμου "μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά", καταλήγει αισιόδοξη η Ρόμπιν Χόντες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑ 08 Μαϊ 2024 | 08:11

Uplodio: Ποια είναι η ελληνική startup που εντοπίζει influencers για το TikTok

H Uplodio αναπτύσσει ένα B2B λογισμικό που επιτρέπει στις διαφημιστικές εταιρείες να εντοπίζουν και να διαχειρίζονται content creators και influencers για το TikTok.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 07 Μαϊ 2024 | 18:43

Διπλό μπλόκο της εφορίας στα ακίνητα - Ο έλεγχος στα ενοίκια και οι αποκλίσεις στα τετραγωνικά

Στα πάνω της η αγορά ακινήτων - Πώς ο ελεγκτικός μηχανισμός θα διασταυρώνει τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 07 Μαϊ 2024 | 09:00

Πού ανθίζει η ελληνική αγορά ακινήτων: Φουντώνει το ενδιαφέρον για εξοχικά - Αγκάθι το στεγαστικό

Ζήτηση για ακίνητα από "τα μπετά" με επίκεντρο τις νέες αναπτύξεις - Το προφίλ των αγοραστών.

ΠΟΥ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ 06 Μαϊ 2024 | 10:01

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στο εισόδημά τους το 12μηνο: Το σχέδιο για ιδιωτικό - δημόσιο τομέα - Τα σενάρια για κατώτατο, συντάξεις

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες καθώς θα φανεί σε ποιους κλάδους θα υπάρξουν επιχειρησιακές συμβάσεις

06 Μαϊ 2024 | 09:28

ΟΟΣΑ: Έκρηξη άμεσων ξένων επενδύσεων 62% την τελευταία τριετία στην Ελλάδα

Από 4,15 δισ. δολ. που ανήλθαν κατά μέσο όρο στην τριετία 2017-2019 έφτασαν στα 6,7 δισ. δολ. την τριετία 2021-2023

06 Μαϊ 2024 | 08:28

Πάσχα: Πότε ανοίγουν τα καταστήματα και οι τράπεζες - Πότε επιστρέφει το κανονικό ωράριο

Πότε ανοίγουν τα καταστήματα και οι τράπεζες - Πότε επιστρέφει το κανονικό ωράριο

ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ 05 Μαϊ 2024 | 09:40

ΡΑΑΕΥ: 3 εργαλεία σύγκρισης τιμών ενέργειας στην διάθεση των καταναλωτών

Στα εργαλεία αυτά προστέθηκε πρόσφατα και η δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στους δημόσια προσβάσιμους φορτιστές.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ 05 Μαϊ 2024 | 09:32

Ανεβαίνουν οι αφίξεις ξένων τουριστών τον Μάιο

Τα early bookings φέτος από τους μεγάλους tour operators είχαν ανοδική πορεία, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με πέρσι που αγγίζει μέχρι και το 10%.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑΜΕΙΑ 04 Μαϊ 2024 | 17:42

Απόφαση-σταθμός του ΣτΕ: Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι χρωστούν πάνω από 30.000 ευρώ

Αντί για την κανονική σύνταξη που θα είχαν από τα ταμεία τους, αποκτούν την δυνατότητα να παίρνουν σύνταξη ανασφάλιστου από τον ΟΠΕΚΑ.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2024 04 Μαϊ 2024 | 13:06

Κρατικά έσοδα: Πάταξη της φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών γεμίζουν τα ταμεία

Τι δείχνει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 04 Μαϊ 2024 | 09:09

Τουρισμός: Αυξήθηκαν φέτος και οι οδικές αφίξεις

Αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά καταγράφουν και οι οδικές αφίξεις.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ 03 Μαϊ 2024 | 11:53