Τελεσίγραφο από το Eurogroup για πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις

Τα δεδομένα που βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές συντείνουν στο να λάβει το μήνυμα η Αθήνα πως αυτοδύναμη έξοδος δεν είναι ούτε ασφαλής ούτε πιθανή.

telesigrafo-apo-to-eurogroup-gia-pleistiriasmous-kai-idiwtikopoiiseis
SHARE THIS
0
SHARES

Το τυπικό τέλος της γ' αξιολόγησης και το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης αποφασίστηκε στο σημερινό Eurogroup το οποίο κατά κύριο λόγο σηματοδοτεί την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το «μεταμνημονιακό» πλαίσιο μετά τον Αύγουστο. 

Η Αθήνα προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί να οδεύσει στην «αυτοδύναμη» έξοδο στις αγορές ( ο όρος καθαρή έχει εγκαταληφθεί πλήρως). Τα δεδομένα που βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές συντείνουν στο να λάβει το μήνυμα πως αυτή δεν είναι ούτε ασφαλής ούτε η πλέον  πιθανή επιλογή. 

 Από την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που έκανε η Κομισιόν μέχρι την «ακτινογραφία» της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες προκύπτει ότι δύσκολα θα αποφευχθεί ένα σαφώς προσδιορισμένο και συμφωνημένο πλαίσιο εποπτείας μετά τον Αύγουστο του 2018. 

«Εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές αν θα ζητήσουν προληπτική γραμμή», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών ενώ ο  απερχόμενος πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ είχε χαρακτηρίσει την προληπτική πιστωτική γραμμή «με χριστουγεννιάτικο δώρο που αν δεν το θέλει η κυβένηση δεν θα της το προσφέρει κανείς».   

Πράσινο φως με αστερίσκους 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόση 6,7 δισ. ευρώ και χαιρέτισαν την υλοποίηση των σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων της γ΄ αξιολόγησης.

Η ανακοίνωση

Tην ικανοποίησή του για την εφαρμογή περίπου όλων των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης εκφράζει το Eurogroup καλώντας τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως αυτά που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, ούτως ώστε να εγκριθεί το πρώτο τμήμα της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), εντός του Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, στη δήλωση του Eurogroup επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 που υιοθέτησαν οι ελληνικές αρχές, είναι συμβατός με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης, επισημαίνεται ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών διαπιστώνει υπεραπόδοση των στόχων της ελληνικής οικονομίας τα τρία τελευταία χρόνια ( 2015-2017). Αναφέρεται, ακόμη, ότι οι ελληνικές αρχές συνέχισαν να ενισχύουν τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς μέσα από την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και ενίσχυσαν τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους. Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί μέσα από περαιτέρω δράσεις που στοχεύουν στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων και την άρση των κανονισμών που περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντων και στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Επίσης, διαπιστώνεται πρόοδος στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, μέσα από περαιτέρω δράσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικής επίλυσης και την έναρξη των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Το Eurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης «συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης» που θα έχει την ισχυρή κυριότητα των ελληνικών αρχών και η οποία θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς, πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

To Εurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και αναθέτει στο Euroworking Group να εξετάσει την πλήρη εφαρμογή τους, στη βάση της αξιολόγησης που θα κάνουν οι θεσμοί. Μεταξύ άλλων, θα αξιολογηθεί αν εξασφαλίζεται συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και η ολοκλήρωση κυβερνητικών εκκρεμών δράσεων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων και μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος, ύψους 6,7 δισ. ευρώ και η οποία θα εκταμιευθεί σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη εκταμίευση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ θα γίνει το Φεβρουάριο για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, και για να στηριχθεί η δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος που θα στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Η δεύτερη υποδόση θα κατευθυνθεί αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου από ίδιους πόρους και θα εκταμιευθεί μετά από τη θετική έκθεση των θεσμών για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και για την απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

To Εurogroup θα επικεντρωθεί τώρα στα τελικά στάδια του ελληνικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018. Σημειώνει ότι τώρα ξεκινάει το τεχνικό έργο του Euroworking Group για το μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το τεχνικό έργο είναι, βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν, αν χρειαστεί και εφόσον το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Το Eurogroup καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη τη συνολική ελληνική στρατηγική ανάπτυξης κατά την επικαιροποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Τι προβλέπει το Compliance Report

Στο compliance report (Έκθεση Συμμόρφωσης) των δανειστών το οποίο εγκρίθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ορίστηκαν μερικά από τα βασικά παραδοτέα της τέταρτης αξιολόγησης.

Ανάμεσα στα επόμενα μέτρα προς παράδοση συμπεριλαμβάνονται η απρόσκοπτη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι αποκρατικοποιήσεις υπό ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, η λήψη απόφασης τον ερχόμενο Μάιο για μια ενδεχόμενη μείωση του αφορολογήτου από το 2019, η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) το καλοκαίρι και -αν χρειαστεί- αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο να οδηγήσει στη βεβαίωση εσόδων ίδιων με τα φετινά. 

Διαβάστε ολόκληρη τηνΈκθεση Συμμόρφωσης για την Ελλάδα εδώ

Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο εδώ

Και το Τεχνικό Μνημόνιο εδώ

Δηλώσεις και μηνύματα για την επόμενη μέρα  

Στις δηλώσεις τους ο πρόεδρο του Eurogroup, o επικεφαλής του ESM  απένειμαν εύσημα στην Ελλάδα για την μέχρι τώρα πορεία και έστειλαν μηνύματα για τον δρόμο που έχει μπροστά της. 

Σεντένο: Θα παρακολουθούμε

Σήμερα η καλή είδηση είναι η μεγάλη πρόοδος στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο υπογραμμίζοντας πως τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε νέα θέματα.

Ανακοίνωσε την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ τόνισε ότι με το κλείσιμο όλων των προαπαιτουμένων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τόνισε ότι επετεύχθη επίσης συμφωνία για το ύψος της επόμενης δόσης, η οποία θα ανέρχεται σε 6,7 δισ. ευρώ.

Είπε  ότι είναι ζωτικής σημασίας η «ιδιοκτησία» του προγράμματος  πως το ΕWG θα παρακολουθεί την εφαρμογή των υπόλοιπων προαπαιτούμενων και πως μπορούν να ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις για τα μέτρα στο χρέος.

Μοσκοβισί: Θετικά μηνύματα

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι σε αυτό συμφώνησαν σήμερα όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης. Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα ‘'μια κανονική χώρα με κανονικά δίκαιωματα και κανονικές υποχρεώσεις''.

Δουλευουμε για να κάνουμε την Ελλάδα πιο ελκυστική στις επενδύσεις είπε  κάνοντας λόγο για μια καλή μέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη  Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, προσθεσε ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα. Το 2018 θα είναι αποφασιστικό έτος γιατί θα είναι το έτος που θα βγαίνει από την περίοδο των προγραμμάτων προσαρμογής. Σε αυτό το διάστημα έγιναν τεράστιες θυσίες και μεταρρυθμίσεις.

Ρέγκλινγκ: Σύνδεση με τους πλειστηριασμούς και υποδόσεις

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει σημαντική πρόοδο στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης αλλά είναι σαφώς ευχάριστο να δει κανείς πως η διαδικασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έχει πάει πολύ πιό ομαλά από ό,τι περίμεναν μερικοί, και οι αγορές το έχουν λάβει υπ'όψιν.

Επίσης, και οι οίκοι αξιολόγησης το έχουν λάβει υπ΄όψιν .Ασφαλώς, θα ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει (τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων), υπογράμμισε.

Σε δύο υποδόσεις η δόση των 6,7 δισ. με την πρώτη να αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και τη δεύτερη τον Απρίλιο να συνδέεται με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το συνολικό ποσό θα είναι 6,7 δισ. θα διαχωριστεί σε δύο υποδόσεις, η πρώτη υποδόση, ύψους 5,7 δισ., θα εγκριθεί όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, στο δεύτερο μισό Φεβρουαρίου. Η δεύτερη υποδόση θα μπορούσε να εγκριθεί τον Απρίλιο και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και την πορεία των «κόκκινων» δανείων. 

Ο επικεφαλής του ESM συμπλήρωσε ότι τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα αποκλιμακώνονται και τις εξελίξεις παρακολουθούν οι οίκοι αξιολόγησης. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτό το πνεύμα, κατεληξε.

Τσακαλώτος: Η τέταρτη αξιολόγηση δεν θα έχει τόσα προαπαιτούμενα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα περιλαμβάνει τόσα μέτρα όσα οι προηγούμενες.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι υπήρξε συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση και απομένουν πλέον «λίγα προαπαιτούμενα, κατά βάση τεχνικής φύσεως, πριν από την εκταμίευση της δόσης».

«Η τέταρτη αξιολόγηση δεν θα έχει τόσα προαπαιτούμενα. Ηταν ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Οι συζητήσεις στο μέλλον θα σχετίζονται με το χρέος και τη φύση της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα».  

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι θα συζητηθεί με το EuroWorking Group το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους και τη σύνδεση αυτής με την ανάπτυξη, κάτι που αναφέρει και η ανακοίνωση του Eurogroup.

«Επίσης είναι σημαντικό για εμάς ότι από τα 6,7 δισ. ευρώ της δόσης, το 1,9 δισ. θα πάει στο ''μαξιλάρι'' ρευστότητας για να βγούμε με αισιοδοξία από το πρόγραμμα». Ακόμη ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. «Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα για να είναι βιώσιμη αυτή η ανάπτυξη», σημείωσε.

Κακά μαντάτα από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από Κομισιόν    

Νωρίτερα τη Δευτέρα το Bloomberg, είχε αποκαλύψει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους η οποία πραγματοποιήθηκε από την Κομισιόν και στην προβλέπεται χειρότερη πορεία για το χρέος της χώρας από ό,τι «υπολογιζόταν» μερικούς μήνες πριν. Αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά ως προς την ανάπτυξη αυτό το δεδομένο θα  να επιβεβαιώσει την ανάγκη για περαιτέρω αναπροσαρμογή των δανείων της Ελλάδας. 

Η Επιτροπή θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να επανεκτιμηθεί το προβλεπόμενο μέγεθος του αποθεματικού της Ελλάδας, καθώς το προβλεπόμενο μαξιλάρι των 10,2 δισ ευρώ καλύπτει χρηματοδοτικές ανάγκες για λιγότερο από 10 μήνες μετά το τέλος της διάσωσης της Ελλάδας - που θα μπορούσε να αυξηθεί με τις μελλοντικές εκδόσεις της αγοράς και την πρόοδο στη μεταρρύθμιση της διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων

Με βάση την έκθεση ένα μαξιλάρι 17 δισ. ευρώ θα κάλυπτε τις ανάγκες χρηματοδότησης για το έτος μετά το τέλος της διάσωσης, ενώ τα 20,3 δισ. θα κάλυπταν πλήρως τις ανάγκες χρηματοδότησης μέχρι το τέλος του 2019 και περίπου 30 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα έως και χθες είχε καλύψει τα 95 από τα 110 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Στο κείμενο γίνεται αναφορά για την πιθανότητα να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου, αν το Μάιο κριθεί ότι δεν πιάνεται ο στόχος για το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ σημειώνεται ότι οι δανειστές θα παρακολουθούν την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως αυτοί θα εξελιχθούν στα τέλη Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση Δραγασάκη,Τσακαλώτου, Χουλιαράκη με τον Ντράγκι  

Την επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα για την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές «ανέλυσαν» οι τρεις έλληνες υπουργοί στον Μάριο Ντράγκι με τον οποίο συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες πριν από το Eurogroup.  Η υπουργική τρόικα ενημέρωσε πως  ήδη δημιουργείται ένα ταμείο-ασπίδα προστασίας (cash buffer), το οποίο θωρακίζει τη χώρα.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα γινόταν γνωστό πως η ΤτΕ θα δόσει φέτος μέρισμα μαμούθ στο Δημόσιο. Μετά τη διανομή του προβλεπόμενου μερίσματος προς τους μετόχους, ποσό 928,5 εκατ. ευρώ θα μεταφερθεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1 και 3 του εν λόγω άρθρου.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook