Την Πέμπτη ο ESM αποφασίζει για την υποδόση των 800 εκατ. €

Αν οι Θεσμοί κρίνουν ότι η Ελλάδα κατέβαλε 1,2 δισ. για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ο ESM την Πέμπτη θα ανοίξει την «κάνουλα» για την υποδόση των 800 εκατ. €.

tin-pempti-o-esm-apofasizei-gia-tin-upodosi-twn-800-ekat-
|
SHARE THIS
0
SHARES

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης με θέμα την έγκριση της τελευταίας υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για την συνέχιση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα με τους θεσμούς κατά την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων ενώ κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι πλέον ο στόχος έχει επιτευχθεί.

«Το θέμα έχει τελειώσει, διαπιστώνεται ότι υπάρχει καθαρή μεταβολή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου κατά 1,5 δισ. ευρώ στο διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου, ή 1,25 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου» ανέφερε μετά τη συνάντηση με τους Θεσμούς στο Hilton αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ. Απέδωσε μάλιστα εύσημα στην ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ. Η ίδια πηγή  τόνισε ότι σε ότι αφορά στην πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών το 2017 υπάρχει συμφωνία  των δανειστών πως φέτος το πλεόνασμα θα κλείσει πάνω από το στόχο.

Η πρόβλεψή μας, είπε, αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2,2% του ΑΕΠ, με την υπέρβαση να ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Το θέμα της διανομής κοινωνικού μερίσματος, πάντως, δεν συζητήθηκε σήμερα.

Για το 2018 έγινε «μια πρώτη συζήτηση σε καλό κλίμα» η οποία αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Οσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ίδια πηγή ανέφερε ότι αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές Φεβρουαρίου και θα αποτελεί μέρος της δόσης που θα συνοδεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μαζί με την παροχή ρευστότητας για τη δημιουργία «μαξιλαριού».

Την Πέμπτη συνεδριάζει και το EWG  για την υποδόση

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει την αποτίμηση των θεσμικών οργάνων αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας, στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ESM.

Μία ικανοποιητική αποτίμηση με βάση τους όρους του 3ου πακέτου δόσεων του χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, θα ανοίξει το δρόμο ούτως ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει την αποδέσμευση των εναπομείναντων 800 εκατ. ευρώ, τα οποία επίσης προορίζονται για την αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς των ιδιωτικό τομέα". 

Για την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση του Euroworking Group το οποίο επίσης θα απασχοληθεί με τη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook