Το «μαγείρεμα» των νέων αντικειμενικών αξιών σε τρία επίπεδα

Είναι προφανές ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση ώστε να μην θιγούν οι «λαϊκές περιοχές» όχι μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

to-mageirema-twn-newn-antikeimenikwn-aksiwn-se-tria-epipeda
SHARE THIS
0
SHARES

Άρωμα… πολιτικής διευθέτησης αποπνέουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες δημοσιεύτηκαν αργά χθες το βράδυ στο ΦΕΚ. Πρώτον, από τους αναλυτικούς πίνακες προκύπτει ότι δεν τηρήθηκε η βασική τεχνοκρατική αντίληψη ότι δεν μπορεί να υπάρχει τιμή ζώνης χαμηλότερη των 800 ευρώ καθώς αυτό το ποσό οριακά καλύπτει το κόστος κατασκευής.

Είναι προφανές ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση ώστε να μην  θιγούν οι «λαϊκές περιοχές» όχι μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι στις περισσότερες από τις περίπου 5900 τιμές ζώνης (εκ των περίπου 10.216 σε όλη τη χώρα) που υπήρξε είτε αύξηση είτε μείωση, η μεταβολή περιορίζεται στα 50-100 ευρώ.

Δεύτερον, έγινε το πρωτοφανές για τα χρονικά των αντικειμενικών αξιών: οι νέες τιμές ζώνης ανακοινώθηκαν για να εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση και το σχετικό προαπαιτούμενο αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1/1/2019 για όλους τους φόρους και τις επιβαρύνσεις πλην του ΕΝΦΙΑ. Είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να δυσαρεστήσει όσους θέλουν να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ή γονικές παροχές μέσα στο 2018. Έτσι, τους δίνει το δικαίωμα να αποφασίσουν αν τους συμφέρει να απευθυνθούν μέχρι το τέλος του χρόνου στον συμβολαιογράφο ή αν θα περιμένουν από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Η 3η πολιτική παρέμβαση αφορούσε στον ΕΝΦΙΑ. Με «χειρουργικές» παρεμβάσεις στην κλίμακα υπολογισμού (σ.σ αύξηση του 1ου κλιμακίου από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου κλιμακίου από τα 1000 στα 1050 ευρώ) το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να μετριάσει τις επιβαρύνσεις.

Έτσι, από το σύνολο των ιδιοκτητών που θα υποστούν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ:

1.       737.709 ιδιοκτήτες θα έχουν μικρή επιβάρυνση της τάξεως των 0-50 ευρώ (με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 12 ευρώ)

2.       Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ προκύπτει για 160.000 ιδιοκτήτες (σ.σ πρόκειται κυρίως για πρόσωπα που έχουν ένα ή περισσότερα ακίνητα σε περιοχές όπου σημειώνεται αύξηση στην τιμή ζώνης με αποτέλεσμα να ανεβαίνει και ο συμπληρωματικός φόρος ενώ

3.       48.961 ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν από 200 ευρώ και πάνω κυρίως εξαιτίας του συμπληρωματικού φόρου.

Πρακτικά, η κυβέρνηση πετάει το… μπαλάκι στον επόμενο. Εξίσωση εμπορικών αξιών με τις αντικειμενικές δεν έχει γίνει ενώ, όπως προβλέπεται και από την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, από το νέο έτος, μόνιμη επιτροπή η οποία θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών (σ.σ και αυτό μνημονιακή απαίτηση), θα αναλάβει να ανανεώνει τις νέες τιμές ζώνης ανά έτος. Άρα, το 2019 έρχεται νέα αλλαγή και στις τιμές ζώνης και στον ΕΝΦΙΑ. Το ότι δεν έχει γίνει εξίσωση είναι προφανές από το ακόλουθο επιχείρημα: η τιμή ζώνης αποτυπώνει την αξία ενός νεόδμητου ακινήτου στον 1ο όροφο πολυκατοικίας. Ποιος κατασκευαστής ακόμη και εν μέσω κρίσης στην κτηματαγορά πουλάει νεόδμητο ακίνητο προς 550 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο;

Ο αναλυτικός πίνακας που αποδεικνύει την «τακτοποίηση» που έγινε στις νέες αντικειμενικές αξίες έχει ως εξής (η πρώτη στήλη αφορά στη σημερινή αξία, η δεύτερη στην καινούργια και η 3η αφορά στη μεταβολή):

 
 

 

φωτο: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook