Το σχέδιο για τη δημιουργία ευρωπαϊκού ΔΝΤ - Πυρετός ζυμώσεων

Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ως ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου» ως αντίβαρο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

to-sxedio-gia-ti-dimiourgia-eurwpaikou-dnt---puretos-zumwsewn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Οι μελλοντικοί ρόλοι που μπορεί να λάβει ο ESM θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup που θα συγκληθεί στο Λουξεμβούργο την ερχόμενη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με άρθρο του Reuters.

Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ως ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου» [ως αντίβαρο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο], μια θέση που ευαγγελίζονται και προωθούν από κοινού το Βερολίνο, το Παρίσι και η Κομισιόν.

Ο Γενικός Διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε ήδη προαναγγείλει την μετεξέλιξη του ρόλου του ΔΝΤ σε προγράμματα διάσωσης κρατών που χρηματοδοτούνται πλήρως από οργανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Μιλώντας προ ημερών σε συνέδριο στην Σινγκαπούρη για τις Περιφερειακές Χρηματοοικονομικές Ρυθμίσεις (RFA), ο Ρέγκλινγκ τόνισε πως τα τελευταία χρόνια οι μηχανισμοί άμυνας έναντι κρίσεων έχουν αναπτυχθεί ραγδαία και παρά το γεγονός πως το ΔΝΤ παραμένει στο επίκεντρο του διεθνούς νομισματικού συστήματος σήμερα, ωστόσο δεν είναι πλέον το μόνο θεσμικό όργανο που βοηθά τις κυβερνήσεις που πλήττονται από μια κρίση.

«Υπάρχουν σήμερα οκτώ Περιφερειακές Χρηματοοικονομικές Ρυθμίσεις όπως ο ESM σε όλο τον κόσμο και κάθε μια λειτουργεί και ως δανειστής έσχατης ανάγκης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, μηχανισμοί όπως ο ESM συχνά παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη χρηματοδότηση από ότι το ΔΝΤ, αν και αναγνώρισε πως η συγκέντρωση κεφαλαίων από τις Περιφερειακές Χρηματοοικονομικές Ρυθμίσεις γίνεται με πιο πολύπλοκο τρόπο.

Οι ιθύνοντες νόες πίσω από το σχέδιο

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι εμπνευστές του όλου σχεδίου δεν είναι άλλοι από την τετράδα Σόιμπλε-Μέρκελ-Γιούνκερ-Μακρόν. 

Προσφάτως ο γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του υπέρ της ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και τάχθηκε εκ νέου υπέρ της θέσπισης θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Ουσιαστικά, η πρόταση Μακρόν "πατούσε" πάνω στην ιδέα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα μπορούσε να προφυλάξει καλύτερα το κοινό νόμισμα σε περίπτωση νέων οικονμικών κρίσεων τύπου Ελλάδας. 

«Η ευρωζώνη πρέπει να αποκτήσει ένα Νομισματικό Ταμείο. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Οι πιο επιφανείς υποστηρικτές της θέσης αυτής προέρχονται από το γερμανικό περιβάλλον: Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν και ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ελπίζουν με ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ENT) να σώσουν όλη την ευρωζώνη», αναφέρει η Deutsche Welle.

Η ιδέα αυτή του, πλέον τέως, Γερμανού υπουργού Οικονομικών άρχισε να κυοφορείται ήδη από το 2010, όταν ξεκίνησε η ελληνική κρίση χρέους. Έμεινε όμως στο συρτάρι, επειδή η καγκελάριος Μέρκελ επέμεινε για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα προγράμματα διάσωσης χωρών που βρίσκονται σε κρίση. 

«Η ιδέα του Σόιμπλε έχει ως στόχο να μειώσει τον κίνδυνο νέων κρίσεων. Θέλει να καταστήσει το ευρώ ανεξάρτητο από τις πολιτικές αλλαγές στα κράτη μέλη, ανεξάρτητο από τις εκλογές. Σε αντίθεση με το παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται άνευ σημασίας για τη σταθερότητα του νομίσματος αν έρθει στην εξουσία μια αριστερή, μια φιλελεύθερη, μια συντηρητική ή ακόμη μια εθνικιστική κυβέρνηση. Για την περίπτωση που προκύψουν προβλήματα σε νομισματικό επίπεδο, θα πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί», σημειώνει, επίσης, η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση Σόιμπλε, οι χώρες που απειλούνται με πτώχευση θα πρέπει να λαμβάνουν ειδικό δάνειο-γέφυρα προκειμένου να εκπληρώσουν τις άμεσες υποχρεώσεις τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης. Ως αντάλλαγμα οι χώρες αυτές θα μπορούν να μειώσουν τα χρέη τους με συμμετοχή των πιστωτών.

Yπέρ της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) τάσσεται και η Γερμανίδα καγκελάριος, που θεωρεί πως ο ESM θα μπορούσε να οδηγήσει στο να διαδραματίσει ένα τέτοιο Ταμείο απέναντι σε μελλοντικά προβλήματα χωρών της Ευρωζώνης «μεγαλύτερο ρόλο, ενδεχομένως και τον μοναδικό».

"Αγκάθι" ο καταμερισμός ρόλων

"Το μοίρασμα υποχρεώσεων ανάμεσα στο νέο ΕΝΤ και την Κομισιόν θα αποτελούσε πρόβλημα, καθώς η Κομισιόν απασχολεί εκατοντάδες ειδικούς επί των οικονομικών γι' αυτο το σκοπό. Αρα, δεν θα εξυπηρετούσε κανένα νόημα ο διπλασιασμός αυτής της ομάδας των ειδικών εκ μέρους του νέoυ φορέα", σημειώνει το Reuters.

Αλλες λειτουργίες του επεκταμένου ρόλου που θα έχει ο ESM θα είναι η οικονομική υποστήριξη ενός Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης ('SRF') για τις τράπεζες καθώς και ο ρόλος του στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων ('European Deposit Insurance Scheme', 'EDIS'), που αναμένεται να συσταθεί μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 24 Νοεμβρίου 2015.

Η καθιέρωση του EDIS που έχει στόχο την ασφάλιση των αποταμιευτών (μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ) σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας, προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή από ότι σχεδιαζόταν αρχικά, αναφέρει η Κομισιόν σε ένα σχέδιο εγγράφου που είναι σε γνώση του Reuters.

Σε μία περαιτέρω κίνηση για να κερδίσει τη Γερμανία, ο νέος υπουργός Οικονομικών της οποίας μπορεί να είναι το ίδιο επιφυλακτικός όσο και ο Σόιμπλε για το σχέδιο, οι Βρυξέλλες απορρίπτουν τις αρχικές σκέψεις για πλήρη επιμερισμό της προστασίας των καταθετών.
 
Με τις νέες προτάσεις, το EDIS θα παρεμβαίνει αρχικά μόνο αφού τα εθνικά συστήματα ασφάλισης καταθέσεων έχουν χρησιμοποιήσει πλήρως τους πόρους τους για την προστασία των καταθετών. Επίσης, στην αρχική φάση, το EDIS θα παρέχει μόνο δάνεια στα εθνικά συστήματα ασφάλισης των καταθέσεων. Σε δεύτερη φάση, το EDIS, το οποίο θα χρηματοδοτείται από όλες τις τράπεζες της ΕΕ, θα καλύπτει ζημιές και θα αποπληρώνει τις καταθέσεις στους αποταμιευτές που έχουν πληγεί από μία κατάρρευση τράπεζας. Τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων θα συνεχίζουν να δίνουν χρήματα, παράλληλα με το EDIS.
 
Μία τρίτη και τελική φάση, κατά την οποία το EDIS θα έχει αντικαταστήσει τα εθνικά συστήματα, αποσύρθηκε από την Κομισιόν, μετά από γερμανική πίεση που προκλήθηκε από φόβους ότι οι μικρότερες αποταμιευτικές τράπεζες στη Γερμανία θα έχαναν το δικό τους σύστημα προστασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook