Το σχέδιο της Κομισιόν για πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων

Σχέδιο για σταδιακή εγγύηση των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.

to-sxedio-tis-komision-gia-paneurwpaiki-egguisi-katathesewn
SHARE THIS
0
SHARES

Σχέδιο για σταδιακή εγγύηση των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο επιχειρεί να μειώσει τους κινδύνους για τις τράπεζες και ταυτόχρονα καλεί τις χώρες της Ε.Ε. σε κοινή ανάληψη των κινδύνων αυτών - κάτι στο οποίο ήταν αντίθετος ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ, ο οποίος φοβόταν ότι οι πιο εύρωστες γερμανικές τράπεζες θα στήριζαν τελικά τις πιο αδύναμες τους σε άλλα κράτη της Ε.Ε.

Μετά από δύο χρόνια άκαρπων συνομιλιών, η Κομισιόν θα επιχειρήσει να υπερκεράσει το αδιέξοδο με νέες προτάσεις που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η καθιέρωση του ονομαζόμενου ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων (European deposit insurance scheme, EDIS), που έχει στόχο την ασφάλιση των αποταμιευτών (μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ) σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας, προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή από ότι σχεδιαζόταν αρχικά, αναφέρει η Κομισιόν σε σχέδιο εγγράφου, σύμφωνα πάντα με το Reuters. Σε μία περαιτέρω κίνηση για να κερδίσει την εύνοια της Γερμανίας, ο νέος υπουργός Οικονομικών της οποίας μπορεί να είναι το ίδιο επιφυλακτικός όσο και ο κ. Σόιμπλε για το σχέδιο, οι Βρυξέλλες απορρίπτουν τις αρχικές σκέψεις για πλήρη επιμερισμό της προστασίας των καταθετών. 

Με τις νέες προτάσεις, το EDIS θα παρεμβαίνει αρχικά μόνο αφού τα εθνικά συστήματα ασφάλισης καταθέσεων έχουν χρησιμοποιήσει πλήρως τους πόρους τους για την προστασία των καταθετών. Επίσης, στην αρχική φάση, το EDIS θα παρέχει μόνο δάνεια στα εθνικά συστήματα ασφάλισης των καταθέσεων.

Σε δεύτερη φάση, το EDIS, το οποίο θα χρηματοδοτείται από όλες τις τράπεζες της Ε.Ε., θα καλύπτει ζημιές και θα αποπληρώνει τις καταθέσεις στους αποταμιευτές που έχουν πληγεί από μια κατάρρευση τράπεζας. Τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων θα συνεχίζουν να δίνουν χρήματα, παράλληλα με το EDIS.

Η τρίτη και τελική φάση, όταν το EDIS θα έχει πλήρως υποκαταστήσει τα εθνικά συστήματα, δεν συμπεριελήφθη στο σχέδιο, μετά από γερμανική πίεση.

Η Κομισιόν επανέλαβε ότι ο ESM θα ήταν η καλύτερη λύση για να υποστηρίξει τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν μια συμφωνία σε αυτό μέχρι την επόμενη χρονιά.

«Κόκκινα» δάνεια

Σε μια ακόμη υποχώρηση προς το Βερολίνο, το σχέδιο προβλέπει ότι η δεύτερη φάση του EDIS θα αρχίσει μόνο ότι οι τράπεζες στις πιο αδύναμες χώρες έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βαρύνουν ακόμη τραπεζικά ιδρύματα στην Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν θα μπορούσε να τεθεί ένα ανώτατο όριο «κόκκινων» δανείων (NPL's). «Οι τράπεζες που δεν θα πληρούν αυτόν τον όρο, θα αναγκάζονται από τις εποπτικές αρχές να καταρτίσουν στρατηγικές για τα δάνεια αυτά, με πλήρως προσδιορισμένους ποσοτικούς στόχους» αναφέρει στο έγγραφο.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, η Κομισιόν θα προτείνει μέχρι την άνοιξη συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα για εξωδικαστικές διαδικασίες ρύθμισης αλλά και δευτερογενή αγορά «κόκκινων» δανείων. Η Κομισιόν εξετάζει ακόμη και συγκεκριμένες προβλέψεις που θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η εποπτική δράση της ΕΚΤ

Στο έγγραφο έκτασης 17 σελίδων, η Κομισιόν επίσης αναφέρει ότι θα προτείνει στην ΕΚΤ την επέκταση των εποπτικών εξουσιών της και σε μεγάλους επενδυτικούς οίκους και funds. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ήδη επιβλέπει τις 130 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης.

Οι προτάσεις για αυστηρότερη εποπτεία των hedge funds και άλλων μεγάλων επενδυτικών οίκων αναμένεται ως τέλος της χρονιάς αναφέρει το έγγραφο.

Για να αυξήσει μάλιστα την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να μειώσει τα ρίσκα από υπερβολική έκθεση στο χρέος κρατών, η Κομισιόν αναφέρει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει το 2018 ένα νομικό πλαίσιο για τα αποκαλούμενα sovereign bond-backed securities (SBBS).


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook