Τόμσεν: Ο χρόνος τελειώνει για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα

Το ΔΝΤ βρίσκεται εν αναμονή των stress tests των ελληνικών τραπεζών

tomsen-o-xronos-teleiwnei-gia-na-mpoume-sto-elliniko-programma
SHARE THIS
0
SHARES

Στο τέλος του προγράμματος τα μέτρα για το χρέος επανέλαβε ο Πολ Τόμσεν θεωρώντας δύσκολο να αποφασιστεί η ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ, δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων. 

Αν δεν μπορούμε να να κάνουμε αξιολόγηση δεν έχει νόημα να μείνουμε στο πρόγραμμα σημείωσε προσθέτοντας πως το περιθώριο για την ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα κλείνει αφού τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του ESM, δήλωσε  ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία αξιολόγηση για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Συνεπώς, τα χρονικά περιθώρια, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του ESM λήγει, το καθιστούν δύσκολο» είπε από την Ουάσιγκτον. 

Κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν διευκρίνισε πως οι αποφάσεις για το χρέος πρέπει να είναι συγκεκριμένες και πρέπει να ληφθούν πριν το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου εισηγηθεί του προγράμματος επί της αρχής που έχει για την Ελλάδα. Αυτό, όμως, όπως είπε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα πριν από την ενεργοποίηση του προγράμματος, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένος μηχανισμός που θα διασφαλίζει την σύνδεση τους με συγκεκριμένες πολιτικές προϋποθέσεις.

Οσον αφορά την προληπτική γραμμή στήριξης, είπε πως πρόκειται για απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. «Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά επίσης η διατηρήσιμη εφαρμογή των πολιτικών, είναι αυτά που θα κρίνουν την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» τόνισε.

Το Ταμείο βρίσκεται εν αναμονή των stress tests των ελληνικών τραπεζών και όπως είπε τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν πριν ολοκληρωθεί η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. 

Επανέλαβε πως το αφορολόγητο δεν συνδέεται με το πρόγραμμα. 

Ερωτηθείς αν η καθαρή έξοδος είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν σημειώνει ότι πρόκειται για μια απόφαση που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η πρόσβαση της χώρας στις αγορές θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα επιτύχει αυτόν τον στόχο.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά επίσης η διατηρήσιμη εφαρμογή των πολιτικών, είναι αυτά που θα κρίνουν την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook