Χριστοδουλάκης:Εθνική ανάγκη οι επενδύσεις, τέλος στο «λόμπι των ζόμπι»

Κυβέρνηση και τράπεζες συντηρούν το «λόμπι των ζόμπι» κατήγγειλε ο Νίκος Χριστοδουλάκης επισημαίνοντας πως είναι εθνική ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις.

xristodoulakisethniki-anagki-oi-ependuseis-telos-sto-lompi-twn-zompi
SHARE THIS
0
SHARES

« Είναι εθνική ανάγκη οι επενδύσεις στην Ελλάδα» τόνισε με ένταση σε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης τις επενδύσεις και εκτίμησε πως  για να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στην κατάσταση προ κρίσης απαιτούνται επενδύσεις ύψους 115- 120 δις.

Μιλώντας από το βήμα του διήμερου Thessaloniki Summit 2017 που διοργανώνει στην Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ), ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι η επενδυτική δυστοπία βυθίζει τη χώρα και επισήμανε ότι ο φόβος των επενδυτών δεν είναι τόσο οι σκόπελοι της φορολογίας και της γραφειοκρατίας, όσο «η αναπάντεχη τρικλοποδιά του Δημοσίου».

Ανέφερε ότι τραπεζικά ιδρύματα και κυβέρνηση συντηρούν το «λόμπι των ζόμπι» που ανήκουν, κυρίως στον χώρο των επιχειρήσεων και κρατούν δέσμια τη χώρα και το μέλλον της. Όπως διευκρίνισε, «τα ζόμπι αυτά» ενώ έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, «το παίζουν αναξιοπαθούντες» και ζητούν συνεχώς ρυθμίσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, λεηλατώντας και τους ελάχιστους εναπομείνοντες πόρους της χώρας μας».

Ο κ. Χριστοδουλάκης  διαπίστωσή του ότι η χώρα μας «βιώνει μια βίαιη αποεπένδυση -σήμερα στο -8% με -10%-, με την παραγωγική βάση να ρημάζει» 

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου στη χώρα, λέγοντας ότι «πλέον η συγκεκριμένη ιδέα έχει ωριμάσει».

Απαιτείται μείωση των πλεονασμάτων που απερίσκεπτα δέχθηκε η Ελλάδα     

Όμως, κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, αυτό που αποτελεί μείζονος σημασίας είναι να μειωθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% «που απερίσκεπτα δέχθηκε η Ελλάδα» στο επίπεδο του 1,5%. «Αυτά τα υψηλά πλεονάσματα που συμφώνησε η κυβέρνηση είναι πολύ υψηλά και δεν τα βλέπουμε πουθενά αλλού» υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους δανειστές την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, με αντάλλαγμα την ανάληψη αυξημένων επενδύσεων σε υποδομές.

Με τον κ. Χριστοδουλάκη συμφώνησε και ο  πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, επισημαίνοντας: «Οι τράπεζες γνωρίζουν τα περισσότερα από αυτά τα ζόμπι και θα πρέπει να τα αποκαλύψουν».

Στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ώστε αυτό να ρυθμιστεί σε ποσοστό κάτω του 90% του ΑΕΠ, στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων με κοινωνικοποιημένο τρόπο, στην ελαχιστοποίηση της δημόσιας σπατάλης, στη μείωση των φόρων και του ΕΝΦΙΑ και στην επανασταθεροποίηση των οικονομικών προσδοκιών, βρίσκονται οι απαντήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την τροχιά της σε πορεία ανάπτυξης, όπως επισήμανε ο Prof. Financial Economics & Fellow in Management στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Δημήτρης Τσομώκος.

Κατά την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου, επισήμανε ότι τα τρία πρώτα προγράμματα διάσωσης απέτυχαν «οικτρά, αφού ήταν σχεδιασμένα εκ κατασκευής να αποτύχουν» και ανέφερε ότι η χώρα «μπορεί να έχασε 80 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως απώλεσε την αξιοπιστία της».

Επίσης, χαρακτήρισε «ασαφή» τα αποτελέσματα του πακέτου στήριξης το 2015 και σημείωσε: «Αυτό είναι και το ανησυχητικό. Ότι μετά από οκτώ χρόνια δεν φαίνεται φως στο τούνελ».

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook