ΓιαννηΣ - ΑλεξανδροΣ ΙωαννιδηΣ
ΓιαννηΣ - ΑλεξανδροΣ ΙωαννιδηΣ

Αύγουστος

Αύγουστος. Στην Αρτέμιδα Αττικής. Πρωινό Σαββάτου. Ώρα εννέα και λίγο.

SHARE THIS
0
SHARES

Αύγουστος. Στην Αρτέμιδα Αττικής. Πρωινό Σαββάτου. Ώρα εννέα και λίγο. Πριν πλακώσουν οι ορδές των παραθεριστών. Ο μικρός μου πλατσουρίζει. Φωνάζει. Χασκογελάει διαρκώς. Η χαρά προσωποιημένη. Πίνω τον καφέ μου και διαβάζω από το κινητό ειδήσεις. Δίπλα μου ένας νέος γύρω στα 25. Τον βλέπει και μου λέει: «Να τον χαίρεστε». Πιάνουμε την κουβέντα. Είναι άνεργος. Δεν θέλει να δουλέψει για 400 ευρώ. Μαύρα, χωρίς ασφάλιση και ωράριο ότι να ναι. Επιλέγει να μην έχει λεφτά ούτε για τσιγάρα. Τον φραπέ του τον έφερε από το σπίτι. Μαζί με ένα τοστάκι τυρί, ντομάτα, ζαμπόν. Που και που πάει για κανα χαρτζιλίκι στον παππού του και βγάζει την εβδομάδα. Χωρίς σχέδιο για το μέλλον. Δίχως ελπίδα ότι μπορεί κάτι να αλλάζει. Δεν είναι απογοητευμένος. Ή τουλάχιστον δεν το παραδέχεται. Ούτε προσμένει ότι κάτι θα αλλάξει σύντομα. Απλώς υπάρχει. Ζει και αναπνέει αδρανής. 

Προβληματίζομαι. Ξέρω ότι δεν έχει νόημα να του εξηγήσω για το πόσο αναγκαίο είναι για αυτόν να βρει άμεσα δουλειά. Για το πόσο κακό θα του κάνει ο χρόνος μακριά από την εργασία. Όταν οι νέοι άνθρωποι της κοινωνίας, συνειδητοποιώντας ποιες είναι οι συνθήκες της αγοράς, επιλέγουν την αδράνεια, δεν υπάρχει τόπος για επιχειρηματολογία. Απλώνεις αυτί και απλά τον αφήνεις να μιλήσει. Να τον νιώσεις πραγματικά. Να αντιληφθείς το δίλημμά του. Δεν μπορείς να έρθεις στη θέση του. Μπορείς όμως να τον βοηθήσεις. Πώς; Δείχνοντας του ξανά το μικρό που πλατσουρίζει. Που χαχανίζει μέσα στο νερό. Αυτόν που έχει βρει τον παράδεισο στην αμμουδιά της Λούτσας. Από κάπου πρέπει όλοι να αρχίσουμε ώστε μια μέρα να βρούμε την ευτυχία. Όσο χαμηλά και εάν γίνει η αρχή, δεν υπάρχει κανένα όριο στον ουρανό μας. Ένας δάσκαλος του σιναφιού μας – από τους πιο γλυκούς, αξιοπρεπείς και σοφούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει – συνήθιζε να λέει: «Σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, η αδράνεια δεν μας ταιριάζει». Αυτό του είπα. Μόνο. Και, ξαφνικά, για πρώτη φορά στην κουβέντα με κοίταξε και χαμογέλασε. 

 

*O Γιάννης - Αλέξανδρος Ιωαννίδης είναι δημοσιογράφος

 

 

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook