Δεν βλέπω Survivor και είμαι καλά

Όποιος δεν βλέπει Survivor σε αυτή τη χώρα νιώθει μοναξιά.

SHARE THIS
0
SHARES

Survivor, μια λέξη που βλέπεις να περνά από το timeline σου δεκάδες φορές την ημέρα. Ο Αγγελόπουλος, ο Χανταμπατάκης (αν το έγραψα καλά), ένας που λέγεται Τσανγκ και η Ελισάβετ, όχι η βασίλισσα, η άλλη που έγινε πρώτο hashtag στο ελληνικό twitter χθες βράδυ, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε στο BBC αν πέθανε η 90χρονη γαλαζοαίματη. Οχι, αυτή η Ελισάβετ ζει και βασιλεύει στη Βρετανία.

Ομως, στην Ελλάδα του 2017, βασιλεύει η άλλη Ελισάβετ, του Survivor.

Οπως, έγραψε χθες μια φίλη, η Ιώτα, «ξαφνικά κάνει πολλή μοναξιά εδώ μέσα». Και ο Αύγουστος Κορτώ εξέφρασε χιλιάδες γράφοντας «Με τόσο Survivor στο timeline νιώθω σαν νήπιο που δεν το παίζουν τα άλλα παιδάκια». Ακριβώς έτσι ένιωσα χθες βράδυ κατά τις 23:30 όταν επέστρεψα στο σπίτι και μπήκα στο facebook.

Εξαθλίωση, πείνα, ανθρωποφαγία, συκοφαντίες, κλίκες. Μια μικρογραφία της κοινωνίας μας είναι το Survivor. Μια κοινωνίας άνεργων, πεινασμένων, κακοπληρωμένων, εξαθλιωμένων πολιτών.

Και εμείς, καθόμαστε χορτάτοι στον καναπέ μας και τους παρακολουθούμε να εξαθλιώνονται, να αλληλοσπαράσσονται για ένα κομμάτι παστίτσιο, θυμίζοντας τους θεατές του Κολοσσαίου, που έβρισκαν ηδονή στο θέαμα ανθρώπων που τους κατασπάρασσαν τα θηρία. 

Ομως, γιατί έχει τόσο μεγάλη επιτυχία το Survivor; Ποιος ο λόγος που σε μια χώρα εξαθλιωμένη, κάνει εξωπραγματικά νούμερα τηλεθέασης ένα παιχνίδι επιβίωσης;

Μήπως επειδή μας παρηγορεί να βλέπουμε ανθρώπους που βιώνουν χειρότερες καταστάσεις από εμάς, γιατί μας κάνει να νιώθουμε τυχεροί που εμείς τουλάχιστον έχουμε να φάμε και ένα άνετο κρεβάτι για να ξεκουραστούμε; Αυτό είναι κάτι που θα το απαντήσουν οι ψυχολόγοι. 

Αδιαμφισβήτητα, όσοι ζουν στην Ελλάδα του σήμερα είναι survivors. Και ίσως για αυτό το λόγο τόσοι πολλοί άνθρωποι ταυτίζονται με αυτό το παιχνίδι.

Οχι, δεν είναι ντροπή να βλέπεις Survivor, να πορώνεσαι, να αγωνιάς, να βρίζεις, να γράφεις σε facebook και twitter όσα νιώθεις. Μια τηλεοπτική επιλογή είναι, την οποία μαζί με σένα συμμερίζεται η πλειοψηφία του τηλεοπτικού κοινού.

Ούτε και να μην βλέπεις. Εγώ, ας πούμε, δεν βλέπω Survivor και είμαι καλά.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook