
Το πρώτο συμπέρασμα από τις χρεώσεις του φόρου ακινήτων είναι ότι δυσκολεύεται κάποιος να καταλάβει αν πρόκειται για φόρο ή για σταδιακή δήμευση περιουσίας. Ακόμη και οι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης καταγγέλλουν ότι θίγεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας με τα βάρη που μεταφέρει στις πλάτες των φορολογουμένων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να πληρώσουν για εισόδημα που δεν έχουν.
Οι παράλογες χρεώσεις είναι τόσο εκτεταμένες, ώστε τίθεται προς διερεύνηση αν πρόκειται για λάθη ή για σκοπιμότητα
Αυτή είναι η μία πλευρά - η φορομπηχτική. Η άλλη αφορά τον πρόχειρο και ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο εγκαινιάζεται αυτός ο φόρος. Τα απίστευτα λάθη που τον συνοδεύουν και προκαλούν απόγνωση στα θύματά του. Οι παράλογες χρεώσεις είναι τόσο εκτεταμένες, ώστε τίθεται προς διερεύνηση αν πρόκειται για λάθη ή για σκοπιμότητα που υποδηλώνει ροπή των κυβερνητών παραγόντων προς τα βασανιστήρια ανύποπτων ανθρώπων που βρίσκονται στο έλεός τους.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για διαστροφική αντίληψη στις σχέσεις κράτους- πολίτη. Η Πολιτεία ενώ οφείλει να είναι αρωγός του πολίτη, τον ωθεί με πάθος σε ένα λάκκο που του έσκαψε η ίδια. Δεν τον υποχρεώνει σε φορολογία. Τον υποχρεώνει σε ταλαιπωρία.
Τα παραστατικά που τον υποχρεώσει να καταθέσει είναι τόσο μπερδεμένα που είναι αδύνατο να μην κάνει λάθη, τα οποία του καταλογίζει στο τέλος. Και ο υπολογισμός των επιβαρύνσεων είναι τόσο επιπόλαιος, που καταλήγει σε καταφανή αδικία και ανισότητα.
Οι αντιφάσεις, τα λάθη, οι παρερμηνείες, συνιστούν ένα είδος σαδιστικής επίθεσης
Πχ σε περιοχές που η αξία των ακινήτων κατάρρευσε, οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν με αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι αντιφάσεις, τα λάθη, οι παρερμηνείες, συνιστούν ένα είδος σαδιστικής επίθεσης όχι μόνο στο πορτοφόλι, αλλά και στα νεύρα των φορολογουμένων.
Η κυβέρνηση αναγνώρισε λάθη - αυτό δα έλλειπε. Αλλά δεν αναγνωρίζει δυο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι το λάθος πρέπει να αποκαθίσταται αμέσως και με ευθύνη αυτού που το διαπράττει. Αυτόν τον κανόνα τον εφαρμόζει στούς πολίτες, αλλά όχι στον εαυτό της. Για να δικά της λάθη θα υποστούν νέο κύκλο ταλαιπωρίας οι φορολογούμενοι. Η ίδια καθαρίζει με μια απρόσωπη ανακοίνωση: «όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της Διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο».
Το δεύτερο που δεν αναγνωρίζει είναι ότι σε ένα σύστημα διοίκησης όποιος κάνει λάθη τιμωρείται. Όποιος γίνεται αιτία να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες, να εκτεθεί η ίδια η Πολιτεία αν θέλετε, να υποστεί βλάβη το δημόσιο, έχει συνέπειες. Στοιχειώδης αρχή της χρηστής διοίκησης και του μάνατζμεντ.
Από πουθενά δεν ακούστηκε ότι θα καταλογιστούν ευθύνες. Δεν ενημερώθηκε κανείς πώς και γιατί συνέβη το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ. Και το ερώτημα είναι: θα πληρώσει κανείς;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr