ΓιαννηΣ - ΑλεξανδροΣ ΙωαννιδηΣ
ΓιαννηΣ - ΑλεξανδροΣ ΙωαννιδηΣ

Η Μαρία από την Κρήτη

Υπάρχουν εκείνοι οι φάροι ελπίδας που τόσο έχουμε ανάγκη...

SHARE THIS
0
SHARES

Η κρίση έχει σημαδέψει την ελληνική κοινωνία. Βαθιά. Ανεξίτηλα. Για πολλές γενιές. Χάθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα κεκτημένα δεκαετιών. Υποβαθμίστηκε η ζώη μας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι υποθηκεύτηκε το μέλλον μας. Το μέλλον των νέων παιδιών. 

Η νεολαία μας έχασε τα πάντα. Έπαψε να ελπίζει. Να προσμένει. Να προσδοκά. Πολλοί έφυγαν για τα ξένα. Για να βρουν μια δουλειά. Να χτίσουν ένα αύριο με αξιοπρέπεια. Μακριά από την αναξιοκρατία και την τοξικότητα της ελληνικής αγοράς εργασίας. Και όσοι έμειναν κοιτούν απαθείς να τους προσπερνά η ζωή. Υπάρχουν, όμως, και οι εξαιρέσεις. Εκείνοι οι φάροι ελπίδας που τόσο έχουμε ανάγκη για να μας καθοδηγήσουν στο λιμάνι της κοινωνικής ευημερίας. 

Εκείνοι που δεν πτοούνται. Δεν απελπίζονται. Δεν το βάζουν κάτω ποτέ. Όσο σκληρές κι αν είναι οι συνθήκες. Όσο ανέφικτος κι αν φαντάζει ο στόχος. Παλεύουν ασταμάτητα. Ξεπερνούν τα όρια τους. Ξεπερνούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Και πετυχαίνουν. Αναπόφευκτα. Νομοτελειακά. 

Ένα τέτοιο φωτεινό παράδειγμα είναι η Μαρία Μπελιμπασάκη. Η αθλήτρια από την Κρήτη σήκωσε ψηλά την ελληνική σημαία τερματίζοντας δεύτερη στα 400 μέτρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου. Η επιτυχία της, όμως, δεν ήταν μόνο το μετάλλιο. Αλλά, οι δηλώσεις της ακριβώς μετά τον αγώνα. 

«Εύχομαι», είπε η Μαρία από την Κρήτη, «να έχουν οι Έλληνες υγεία. Λυπάμαι για την κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι απογοητευτική. Πλημμυρίζουμε. Καιγόμαστε. Υπάρχει ανεργία. Υπάρχει πείνα». Σε μια χούφτα λέξεις, συμπικνωμένη η πικρή αλήθεια μας.  

«Εύχομαι», συνέχισε η Μαρία από την Κρήτη, «ο κόσμος να είναι καλά. Μην τα παρατάτε. Μην το αφήνετε. Εμείς οι Έλληνες έχουμε ψυχή. Είμαστε δυνατοί». Σε μια χούφτα λέξεις, συμπικνωμένη η φωτεινή ελπίδα μας.  

Όσο αντίξοοες κι αν είναι οι συνθήκες εκείνοι που δεν σταματούν στιγμή να ελπίζουν στο τέλος δικαιώνονται. Χθες ήταν η Μαρία από την Κρήτη. Αύριο ο Γιάννης από τη Λάρισα, μεθαύριο η Αγγελική από την Εύβοια. Αρκεί, επιτέλους, να υψώσουμε το ανάστημά μας και να κυνηγήσουμε το όνειρό μας. Γιατί όσο κοιτάμε πίσω τόσο πιο δύσκολα θα πάμε μπροστά. Το αύριο, δυστυχώς, δεν περιμένει. Αλλά, σε τούτη τη μικρή γωνιά, εμείς οι Έλληνες έχουμε ψυχή. 

*Ο Γιάννης - Αλέξανδρος Ιωαννίδης είναι δημοσιογράφος

 

 

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook