ΠαναγιωτηΣ ΚακολυρηΣ
ΠαναγιωτηΣ ΚακολυρηΣ

Καλές ειδήσεις αλλά...

Καλές ειδήσεις, χωρίς απαραιτήτως καλά ξεμπερδέματα.

SHARE THIS
0
SHARES

Καλές ειδήσεις, χωρίς απαραιτήτως καλά ξεμπερδέματα. Ενθουσιασμός στις Βρυξέλλες με την κυβέρνηση μας. Μόνο καλά λόγια ακούς στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ύμνοι για τη συμφωνία με τα Σκόπια, η οποία όμως τους αφορά στην ουσία της, όσο αφορά εμάς η κόντρα Βαλόνων και Φλαμανδών στο Βέλγιο. Τι τους νοιάζει η γλώσσα και η εθνικότητα όταν λύνουν ένα θέμα που τους προκαλούσε πονοκέφαλο επί δεκαετίες;

Αντίστοιχα και για την οικονομία. Είναι όλοι χαρούμενοι που έπαψαν να πληρώνουν την Ελλάδα, αλλά θα συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχο και την εποπτεία επί μακρόν, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ξανατινάξουμε την μπάνκα στον αέρα. Περήφανοι και με ειλικρίνεια λένε στους πολίτες τους ότι τα λεφτά τους έπιασαν τόπο, η ευρωζώνη σώθηκε, η Ευρώπη τα κατάφερε και τα δανεικά είναι εξασφαλισμένα, η ελληνική δημόσια περιουσία παραμένει δεσμευμένη για έναν αιώνα. Εκείνοι δεν θα δουν τις συντάξεις των γονιών τους να μειώνονται ξανά, ούτε την φορολόγησή τους να αυξάνεται, ξανά.

Η οικονομία τους δεν θα είναι εγκλωβισμένη για δεκαετίες σε υπερβολικά, μη ρεαλιστικά πλεονάσματα. Αυτά είναι λεπτομέρειες όπως ομολογούν και οι ίδιοι. Λεπτομέρειες που δεν αφορούν παρά μόνον τους Έλληνες. Εμείς καλούμαστε να ζήσουμε με αυτές τις λεπτομέρειες. Δεν τους ενδιαφέρει το όποιο ιδεολογικό ή επικοινωνιακό πακετάρισμα κάνει το Μαξίμου στο εσωτερικό, αλλά η υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν στο εξωτερικό.

Απολύτως λογικό. Με γραβάτα ή χωρίς, δεν έχουν σημασία οι στυλιστικές επιλογές, θεωρούν ότι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας κατανόησε και αποδέχθηκε τον ρου των πραγμάτων στη διεθνή οικονομία και τις ισορροπίες στις διεθνείς σχέσεις. Ο άτακτος μαθητής πέρασε τη φάση της επαναστατικής εφηβείας και μπήκε σε στάδιο ωριμότητας. Τι κι αν έχει αποδείξει ότι δεν κατάλαβε απλά συμβιβάστηκε για τους δικούς του λόγους;

Η μόνιμη επωδός είναι ότι "η Ελλάδα δίνει ξανά καλές ειδήσεις". Μόνο που αυτό δεν είναι απαραιτήτως καλό για την ίδια την Ελλάδα. Αλλά είπαμε, αυτό είναι λεπτομέρεια στο θετικό σκηνικό που στήνεται, από την κάθε πλευρά για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν, ορθώς, να πιστωθούν ότι έβαλαν την Ελλάδα στον ίσιο δρόμο.  Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ότι λειτούργησαν καταλυτικά και διαμεσολαβητικά για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα. Και φυσικά η ελληνική κυβέρνηση, ότι και έκανε επανάσταση και επιζήσαμε. Ο λογαριασμός είναι άλλη υπόθεση.

 

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook