ΠαναγιωτηΣ ΚακολυρηΣ
ΠαναγιωτηΣ ΚακολυρηΣ

Καπηλεία των συμβόλων

Η ξαναζεσταμένη σούπα των πρωθυπουργικών συμβολισμών.

SHARE THIS
0
SHARES

Ο Πρωθυπουργός τα έκανε όλα με βάση το επικοινωνιακό εγχειρίδιο την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Χαμόγελα στον Μπουτάρη, θλίψη στον Κλυνν και κλείσιμο του ματιού στην ιστορία με κόκκινα γαρίφαλα στον Γρηγόρη Λαμπράκη.

Το Μαξίμου επιμένει φανατικά στην εξάντληση των συμβολισμών.

Ξέρει ότι σε αυτό το πεδίο της μάχης μπορεί ακόμα να κερδίσει κάτι. Οι συντάξεις κόβονται στα κρυφά, αλλά το επόμενο βιντεάκι του «ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη» θα μιλά για τρίκυκλα, δικαίωση των αγώνων της αριστεράς, μαζί φυσικά με τις ιστορικές επιτυχίες αναδιανομής πλούτου μέσα από κοινωνικά τιμολόγια. Επικοινωνιακή εργαλειοποίηση της ιστορίας της αριστεράς σε μια απόπειρα να καλυφθούν οι επιπτώσεις των σημερινών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς οποιαδήποτε αίσθηση σεβασμού, όπως μου έλεγε οργισμένα σύζυγος ιστορικού στελέχους της αριστεράς.

Αυτή η επιλογή φαίνεται να είναι μονόδρομος. Όσο η κυβέρνηση χάνει τη μάχη της ουσίας και βυθίζει τη χώρα στο «μεταμνημονιακό μνημόνιο», τόσο θα υποχρεώνεται να παίζει πιο σκληρά με τους συμβολισμούς. Είναι ίσως από τα τελευταία της πολεμοφόδια. Γι αυτό ας είμαστε προετοιμασμένοι για ακόμα μεγαλύτερη χρήση τους, ίσως και ακόμα πιο χονδροειδώς.

Όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές και στο μεσοδιάστημα θα γίνονται ακόμα πιο αισθητά τα επώδυνα μέτρα, τόσο οι συμβολισμοί θα γίνονται έντονοι και πιο ορατοί. Περασμένοι μέσα από το κυβερνητικό επικοινωνιακό πρίσμα θα δείχνουν ακόμα μεγαλύτεροι, όμως όχι πλέον τόσο ελκυστικοί.

Αυτό το ανακάτεμα των επαναχρησιμοποιημένων υλικών θυμίζει απλώς ξαναζεσταμένη σούπα που έχει χάσει τη γεύση και την ουσία της.

 

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook