ΔημητρηΣ ΤσιοδραΣ
ΔημητρηΣ ΤσιοδραΣ

Οι λαοί μίλησαν, η ώρα των ηγετών

Οι ηγέτες κρίνονται όταν τραβούν μπροστά και ανοίγουν δρόμους.

SHARE THIS
0
SHARES

Με τις γερμανικές εκλογές κλείνει ένας κύκλος αναμονής στην ΕΕ. Όλοι περίμεναν τι θα βγάλουν οι κάλπες σε Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, προκειμένου να αντιληφθούν την πορεία αυτών των χωρών, αλλά και πώς
προδιαγράφεται το μέλλον της Ευρώπης.

Σήμερα είναι σαφές ότι μολονότι δεν έχουμε πουθενά νίκη ακραίου υποψήφιου ή ακραίου κόμματος,οι ξενοφοβικές και αντιευρωπαϊκές φωνές έχουν ενισχυθεί σημαντικά. H Λεπέν ήταν αντίπαλος του Μακρόν στο β' γύρο των προεδρικών στη Γαλλία και το ακροδεξιό AfD είναι το τρίτο κόμμα στη Γερμανία.

Σε αυτές τις συνθήκες, με τις παραδοσιακές μεταπολεμικές δυνάμεις (ιδιαίτερα τους Σοσιαλδημοκράτες) να χάνουν διαρκώς έδαφος και τους ευρωσκεπτικιστές να ενισχύονται, Μέρκελ και Μακρόν καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ξεκίνησε και προχώρησε μέσω της γαλλογερμανικής
συνεργασίας. Ενώ στις πρώτες δεκαετίες τον κύριο ρόλο έπαιζε η Γαλλία, σταδιακά ενισχυόταν ο ρόλος της Γερμανίας, σε σημείο που να μιλάμε για “γερμανική Ευρώπη”.

Η Γερμανία είναι η πλέον ισχυρή οικονομία στην Ευρώπη και η χώρα που διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ΕΕ. Δεν είναι όμως εκείνη που μπορεί να κυριαρχήσει στην ήπειρο. Έχει ανάγκη τη Γαλλία και τη διαμόρφωση συμμαχιών. Στο Παρίσι ο Ε.Μακρόν προχωράει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η γαλλική οικονομία και να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος. Παράλληλα δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει αποφασιστικά στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης με πυρήνα την ευρωζώνη.

Η επίτευξη των στόχων δεν θα είναι καθόλου εύκολη, με δεδομένες τις ισχυρές εσωτερικές αντιδράσεις από
δεξιά και αριστερά. Η Άνγκελα Μέρκελ, βρίσκεται για τέταρτη και τελευταία φορά στο τιμόνι της Γερμανίας. Εξαιρετικά αποδυναμωμένη σε σύγκριση με το παρελθόν και με ισχυρές πιέσεις από τα δεξιά όχι μόνο λόγω της AfD, αλλά και της CSU στη Βαυαρία που έκανε τη χειρότερη εμφάνισή της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο ηγέτης της H.Seehofer, έχει δείξει ότι θέλει να κατευθύνει το κόμμα του ακόμη πιο δεξιά.

Η κα Μέρκελ μέχρι σήμερα κινήθηκε με ρεαλισμό και μετριοπαθή συντηρητισμό. Χωρίς όραμα και μεγάλες κινήσεις. Αυτό ήταν αρκετό για να ενισχυθεί η θέση της Γερμανίας και να εξασφαλίσει στην ίδια το χαρακτηριστικό της “καλής θείας που θα κρατήσει το σπίτι σε τάξη”. Τώρα καλείται να πάρει τολμηρές αποφάσεις. Και οι αποφάσεις αυτές έχουν να κάνουν όχι μόνο με τη Γερμανία, αλλά κυρίως με την Ευρώπη. ΄Ήρθε η ώρα να γίνουν μεγάλα βήματα στην κατεύθυνση της ενοποίησης.

Η Α.Μέρκελ δεν περιμένει να κερδίσει επόμενη θητεία. Αναμετράται πλέον μόνο με την ιστορία. Πρέπει τη θέση της μετριοπάθειας και των μικροϋπολογισμών να πάρει η τόλμη. Είναι πολύ θετικό γεγονός ότι στο τιμόνι της Γαλλίας βρίσκεται ο Ε.Μακρόν που συναρτά τη βελτίωση της θέσης της χώρας του με την αλλαγή στην Ευρώπη. Είναι η ώρα λοιπόν για μια νέα γαλλογερμανική συμφωνία που θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Το κλείσιμο στα σύνορα και η ενίσχυση των εθνικών ανταγωνισμών θα αυξάνει τα ποσοστά των ακραίων και θα είναι σε βάρος όλων. Μέρκελ-Μακρόν καλούνται να λάβουν ιστορικές αποφάσεις. Οι ηγέτες κρίνονται όχι όταν αποδεικνύονται καλοί διαχειριστές των συσχετισμών, αλλά όταν τραβούν μπροστά και ανοίγουν δρόμους.

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook