Τα «πέντε» Νόμπελ φυσικής του Survivor, ο Σεφέρης και ο Ελύτης

Ο Σεφέρης και ο Ελύτης θα μας έδειχναν τον αριθμό πέντε με την παλάμη τους.

SHARE THIS
0
SHARES

Οι ομολογουμένως πολλοί τηλεθεατές που παρακολούθησαν το Survivor την περασμένη Κυριακή, έγιναν... σοφότεροι αργά το βράδυ ακούγοντας για πρώτη φορά ότι υπάρχουν πέντε Ελληνες που έχουν βραβευτεί με Νόμπελ Φυσικής.

Ηταν η πρώτη φορά που είδα το παιχνίδι και μάλλον η τελευταία. Μετά τα τρομερά αγωνίσματα για να φάνε λίγο κοτόπουλο και πατάτες, ήρθε η ώρα για τους παίκτες να αποδείξουν τις γνώσεις τους.

Ανάμεσα σε ερωτήσεις του στιλ «πόσες φορές χασμουριόμαστε στη ζωή μας» ή «πόσο μήκος έχει μια λευκή τίγρης», ήρθε και η κρίσιμη, αυτή που θα έκρινε τον νικητή.

«Για να ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας» είπε προλογίζοντας την ερώτηση ο Σάκης Τανιμανίδης, ο οποίος καμία έκπληξη δεν ένιωσε διαβάζοντάς την. Το αντίθετο μάλιστα, γελούσαν και τα μουστάκια του επειδή ένιωσε μεγάλη τιμή που θα μετέφερε αυτή τη σπουδαία είδηση και θα μας γέμιζε εθνική υπερηφάνεια.

«Πόσοι Ελληνες έχουν πάρει Νόμπελ Φυσικήςρώτησε. 

«Η αγωνία έχει φτάσει στο κατακόρυφο» έλεγε και ξανάλεγε ο παρουσιαστής με τη σιγουριά του ανθρώπου που ξέρει την απάντηση (επειδή μόλις την είδε μπροστά του και όχι επειδή είναι διαβασμένος) και με ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης.

Με αγωνία μην κάνουν λάθος, οι δύο παίκτες έδωσαν τις απαντήσεις τους. Ο ένας απάντησε 2 και ο άλλος 5. Και όσο απίστευτο κι αν σας ακούγεται, ο δεύτερος απάντησε «σωστά», τουλάχιστον για την παραγωγή του Survivor που είχε γράψει ως σωστή την απάντηση 5. Οτι δηλαδή πέντε Ελληνες έχουν πάρει Νόμπελ Φυσικής.

«Και τα Νόμπελ Φυσικής που έχουν πάρει Ελληνες είναι πέντεεεεε» είπε ο Σάκης χειροκροτώντας τον παίκτη που πέτυχε ακριβώς τον αριθμό. Το μόνο που δεν μας είπε ήταν ποιοι.

Μα, ούτε ένας Ελληνας δεν βρέθηκε στον Αγιο Δομίνικο που να έχει ακούσει κάποτε στη ζωή του ότι οι μόνοι δύο Ελληνες που έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ είναι ο Σεφέρης (1963) και ο Ελύτης (1979); Και ότι δεν έχουν πάρει Νόμπελ Φυσικής αλλά Λογοτεχνίας

Κανείς από την παραγωγή ή από τους παίκτες του παιχνδιού δεν είχε ακούσει ότι ο Γιώργος Σεφέρης κέρδισε το Νόμπελ μετά από δύο απορρίψεις ανάμεσα σε 80 υποψήφιους συγγραφείς για Νόμπελ; Και ότι η τελική εξάδα στην οποία τελικά επικράτησε, βρίσκονταν «ιερά τέρατα» της λογοτεχνίας όπως ο Γ.Χ. Ώντεν, ο Πάμπλο Νερούδα, ο Σάμιουελ Μπέκετ, ο Γιούκο Νισίμα και ο Άξελ Σάντιμοζ;

Κανείς δεν θυμόταν ότι ο μοναδικός άλλος Ελληνας που πήρε Νόμπελ ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης το 1979, όταν η Σουηδική Ακαδημία τον τίμησε με το ύψιστο βραβείο «για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα τού σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία»;

Τι θα έλεγαν σήμερα αν ζούσαν αυτοί οι σπουδαίοι Ελληνες;

Mάλλον θα μας έδειχναν τον αριθμό πέντε με την παλάμη τους.

 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook