ΠαναγιωτηΣ ΚακολυρηΣ
ΠαναγιωτηΣ ΚακολυρηΣ

Τέλος εποχής στη Βαυαρία

Ευρωπαϊκά συμπεράσματα από τις βαυαρικές εκλογές

SHARE THIS
0
SHARES

Μια νέα σελίδα στην πολιτική ιστορία της ξεκίνησε να γράφει η Βαυαρία μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών.

Η πτώση κατά 12% μονάδες Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που άλλοτε ήταν αυτοδύναμοι με ποσοστά άνω του 50%, η ανάδειξη των Πράσινων στη δεύτερη θέση, η καταβαράθρωση των Σοσιαλδημοκρατών και η ανάδειξη του ακροδεξιού AFD στην τέταρτη θέση ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο του 10% κατά μια μονάδα συνιστούν το νέο περιβάλλον.

Τι πήγε στραβά;

Το κρατίδιο σύμβολο της γερμανικής ευημερίας που αν ήταν ανεξάρτητη θα ήταν η 6η ισχυρότερη οικονομικά χώρα της ΕΕ κλυδωνίζεται πολιτικά ενώ όλοι οι οικονομικοί δείκτες είναι θετικοί και η ανεργία βρίσκεται στο 3% δηλαδή είναι πρακτικά μηδενική. Το CSU έπεσε θύμα της ίδιας της επιτυχίας του. Κατάφερε να εκτινάξει το επίπεδο ζωής των κατοίκων, εκσυγχρόνισε τεχνολογικά τη Βαυαρία, μάλιστα έως τα τέλη του επόμενου έτους όλες οι διαδικασίες του δημοσίου θα μπορούν να γίνουν ψηφιακά από το κινητό του Πολίτη.

Ως αποτέλεσμα της επιτυχίας του εγκλωβίστηκε στη συζήτηση για το μεταναστευτικό καθώς όλα τα υπόλοιπα οι πολίτες τα θεωρούσαν πλέον δεδομένα. Όταν διαπίστωσε ότι τα ακραία επιχειρήματα του AFD βρίσκουν ανταπόκριση στους πολίτες που υπερθεμάτιζαν στη σημασία του προσφυγικού, υιοθέτησαν ένα μέρος της ρητορικής του. Όμως αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν το γνήσιο από τους μιμητές.

Έτσι όσοι ψηφοφόροι έφυγαν για την ακροδεξιά έμειναν εκεί και ένα μέρος των παραδοσιακών ψηφοφόρων δυσαρεστηθηκαν τόσο από τη στροφή του CSU που κατευθύνθηκαν για το πιο κεντρώο - φιλελεύθερο κόμμα των Πρασίνων. Στελέχη του κόμματος αναγνώριζαν σε συζητήσεις που είχαμε προεκλογικά στο πλαίσιο αποστολής του Hanns Seidel Stiftung ότι στο διαφαινόμενο αποτέλεσμα συνέβαλε ο εσωτερικός διχασμός του κόμματος αλλά και η σύγκρουση του Μονάχου με το Βερολίνο.

Σήμερα, το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ότι η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει ακόμα και στη Βαυαρία. Το SPD καλείται να ξαναβρεί τον πολιτικό του προσανατολισμό καθώς το AFD αναδείχθηκε ως το νέο κόμμα της εργατικής τάξης. Το CDU καλείται να αντιληφθεί την προειδοποίηση της βάσης του και να επανέλθει στις θεμελειώδεις του αρχές με πιο σύγχρονες όμως πολιτικές. Οι πράσινοι θα πρέπει να αποφασίσουν πως θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση - πρόσκληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με την προσδοκία ότι δεν θα ακολουθήσουν την καθοδική πορεία του SPD.

Συνολικά πάντως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ανησυχητικό σημάδι είναι ότι η άνοδος του εθνικισμού δεν αποτελεί μια συγκυριακή εκτίναξη αλλά ένα απειλητικό φαινόμενο που ήρθε για να μείνει. Και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

 

*Ο Παναγιώτης Κακολύρης είναι δημοσιογράφος και συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος «Πολιτικό & Εκλογικό Παρατηρητήριο» στο ΚεΔΕΠΟΔ- Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. 

 

 

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook