ΔημητρηΣ ΤσιοδραΣ
ΔημητρηΣ ΤσιοδραΣ

Τι απέμεινε από την ριζοσπαστική αριστερά του Τσίπρα

Επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς ξεμένουν από σύμβολα... ανατρέχουν στο παρελθόν.

SHARE THIS
0
SHARES

Βλέποντας τον Αλ.Τσίπρα στο πλάι του Nτ.Τραμπ στον Λευκό Οίκο να επαινεί τον Αμερικανό πρόεδρο και τις ΗΠΑ, αντιλαμβάνεσαι ότι ανήκει πλέον στην ιστορία άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο της “ριζοσπαστικής” αριστεράς στη χώρα μας: ο αντιαμερικανισμός.

Σε πολύ λίγο χρόνο ένα-ένα όλα εκείνα που συγκροτούσαν το πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαψευστεί παταγωδώς.

- Η ψευδεπίγραφη θεωρία, που τον έφερε στην εξουσία, ότι για την κρίση στην Ελλάδα ευθύνονται τα μνημόνια, κατέρρευσε όχι μόνο επειδή ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε άλλο ένα μνημόνιο, αλλά επειδή αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι για την κρίση ευθύνονται οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα του 15,1% το 2009 κι όχι οι “προδότες” που ήθελαν να υποδουλώσουν τη χώρα στους ξένους. Η παραδοχή του ύψους του ελλείμματος κατέρριψε επίσης και το παραμύθι αλλοίωσης των στοιχείων που οδήγησε σε πολύχρονη δικαστική ταλαιπωρία τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδ. Γεωργίου

-Οι θεωρίες συνωμοσίας για τα λεφτά των Ρώσων και των Κινέζων που μας παρέχονταν αφειδώς και αρνούμαστε να τα δεχθούμε, επίσης κατέρρευσαν αφού αποδείχθηκε ότι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης δεν υπήρχαν.

-Η θέση ότι μπορούσε να υπάρξει χρηματοδότηση δίχως εφαρμογή των συμφωνηθέντων και να γίνει μονομερής διαγραφή χρέους, αποδείχθηκε επίσης τραγική αυταπάτη.

-Οι κορώνες κατά των ξένων, ιδιαίτερα κατά Μέρκελ-Σόιμπλε αντικαταστάθηκαν από καλά λόγια, ιδίως για την καγκελάριο της Γερμανίας και ο Ολάντ από “Ολαντρέου” έγινε σύμμαχος.

-Οι δηλώσεις ότι οι διεθνείς αγορές θα χόρευαν στο ρυθμό των νταουλιών που θα χτυπούσε ο κ.Τσίπρας, προκαλούν σήμερα περισσότερο γέλιο από εκείνο που προκάλεσαν όταν ειπώθηκαν.

-Οι αποφάσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, έγιναν άλλο ένα σύντομο ανέκδοτο.

-Ο στόχος για την ανατροπή του καπιταλισμού, αντικαταστάθηκε από την επιδίωξη για προσέλκυση επενδύσεων και από ύμνους στην υγιή επιχειρηματικότητα.

-Ακόμη και τα συνθήματα για πάταξη της διαπλοκής αποδείχθηκαν κάλπικα, αφού στη θέση της παλιάς διαπλοκής δημιουργήθηκε νέα.

Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του ανακάλυψαν την κρυφή γοητεία του καπιταλισμού. “Στροφή στο ρεαλισμό” όπως λένε κάποιοι. “Το σύστημα δεν αλλάζει, ας κοιτάξουμε τουλάχιστον να επωφεληθούμε από τα καλά του”. Ο μόνος στόχος πλέον είναι η παραμονή στην εξουσία. Κι εδώ έρχεται η προσπάθεια να χτιστεί ένα νέο πελατειακό κράτος, ένα νέο σύστημα διαπλοκής και ένα μοντέλο δημοκρατίας που δεν ταιριάζει σε εκείνα της δυτικής Ευρώπης, αλλά στα αυταρχικά πρότυπα της ανατολικής. Με αδύναμους θεσμούς και ισχυρή παρουσία του κόμματος. Κι αν για όλα αυτά είναι αναγκαία η συνεργασία με την ακροδεξιά, καλοδεχούμενη.

Τι απέμεινε λοιπόν από όλα εκείνα που συγκροτούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς; Ελάχιστα. Γνωρίζοντας την άποψη του Μιτεράν ότι πολιτική είναι η “διαχείριση των συμβόλων” ο Αλ.Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επειδή διαρκώς ξεμένουν από όλα τα σύμβολα που συγκροτούσαν το αφήγημά του, ανατρέχουν στα σύμβολα του παρελθόντος. Οι υπουργοί αναρτούν φωτογραφίες του Άρη Βελουχιώτη πίσω από τις υπουργικές καρέκλες, ο πρωθυπουργός καταθέτει στεφάνια στην Καισαριανή και το κόμμα οργανώνει εκδρομές στη Μακρόνησο.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook