Το φύσημα των θεσμών και η κυβερνητική άμυνα

Το κλίμα στην ελληνική πολιτική σκηνή θυμίζει μια διάσημη φράση του Κίσινγκερ.

SHARE THIS
0
SHARES

Το κλίμα που επικρατεί στην ελληνική πολιτική σκηνή, λόγω και της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές αποδίδεται ακριβέστερα από τη διάσημη φράση του Χένρι Κίσινγκερ: «Δεν μπορεί να ξεσπάσει κρίση την επόμενη εβδομάδα, η ατζέντα μου είναι γεμάτη». Η κρίση όμως ξέσπασε, παρά τα όσα μεταδίδονται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι όλα βαίνουν καλώς και σύντομα θα έχουμε θετικές ειδήσεις και εξελίξεις.

Και παρ’ ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, πολλά θέματα, όπως η μείωση του αφορολόγητου, οι ενδεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις, τα εργασιακά, κ.α. στριφογυρνούν στο σιφόνι της κρίσης απειλώντας να παρασύρουν τη συνοχή της δικομματικής κυβέρνησης.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα «πήγαινε – έλα» των πιστωτών είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ των διαπραγματεύσεων, των πιέσεων, ακόμη και των εκβιασμών από την πλευρά των εταίρων, αλλά και των αντιφατικών κινήσεων της κυβέρνησης.

Σε αυτό το κλίμα, τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και οι υπουργοί θα πρέπει να αποφασίσουν τελεσίδικα: είτε θα φέρουν αποτελέσματα είτε η χώρα θα βρεθεί να αιωρείται στο κενό χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

Η οικονομική κατάσταση αποδεικνύει την κακή φάση που βρίσκεται η χώρα και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, παρά την επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου, αφήνουν για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση μετεξεταστέα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει σταθερή άποψη ότι το πρόγραμμα με τις σημερινές παραμέτρους δεν βγαίνει και εκπέμπεται μήνυμα ότι οι προβλέψεις των πιστωτών αποδεικνύονται πολλές φορές αποτυχημένες, με αποτέλεσμα όλες οι προσπάθειες να πέφτουν στον πίθο των Δαναΐδων.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος έχουν συμφωνήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν πρόσθετα μέτρα, γιατί δεν τα αντέχουν η κοινωνία, η οικονομία και το πολιτικό σύστημα. Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δεχθεί νέα μέτρα, αν και προτείνει ταυτόχρονα προτείνει και ρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά του προϋπολογισμού.

Η μη συμφωνία και τα συνεχή επεισόδια στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές δημιουργούν μείζον πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό που πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες. Από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επιμένουν ότι θα επέλθει συμβιβασμός και δεν θα κινδυνεύσει η πορεία της χώρας.

Η κρίση όμως με τους θεσμούς ανέδειξε και τον υποτυπώδη κυβερνητικό σχεδιασμό και την αδυναμία πρόβλεψης στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Οι κυβερνητικές «κόκκινες» γραμμές συνεθλίβησαν από την πραγματικότητα των δεδομένων και από την ψευδαίσθηση μιας ανάκαμψης που διαλύθηκε στο πρώτο... φύσημα των θεσμών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook