Το πραγματικό σκάνδαλο

Άλλο σκάνδαλο, άλλο σκανδαλολογία. Άλλο τι λέμε και άλλο τι αποδεικνύεται.

SHARE THIS
0
SHARES

Όπως ο κάθε άνθρωπος είναι αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου, προσέξτε, μέχρις αποδείξεως, έτσι και στην πολιτική ο καταγγέλων είναι υποχρεωμένος να υποστηρίξει και να αποδείξει τις καταγγελίες του. Στη χτεσινή μάχη στη Βουλή υπήρξαν τρεις κόσμοι: Από τη μία αυτός της κυβέρνησης που ήθελε να πείσει πως όλα ήταν καλώς καμωμένα, ωστόσο δεν απαντήθηκαν βασικά ερωτήματα. Από την άλλη, εκείνος των ΝΔ - ΔΗΣΥ - Ποτάμι που κραύγαζε για σκάνδαλο, ενώ ένας τρίτος ήταν αυτός του ΚΚΕ, αλλά και κάποιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέφεραν το ηθικό μέρος αυτής της ιστορίας. 

Αν και δεν γίναμε σοφότεροι από τη χτεσινή διαδικασία, για να χρησιμοποιήσω τη γνωστή φράση, εντούτοις, έγινε σαφές το εξής: Σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να υποστηριχθεί με σαφήνεια πως υπάρχει σκάνδαλο στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Αστοχία, ναι. Προχειρότητα, επίσης. Όχι όμως σκάνδαλο. Και αυτός ήταν ο λόγος που ανάμεσα στους δύο αντιπάλους, φάνηκε να βγαίνει νικητής ο πρωθυπουργός. 

Αναλυτικά:

Για να αναδείξει ένας πολιτικός χώρος ένα ζήτημα το οποίο ονομάζει σκάνδαλο, και εν συνεχεία να επενδύσει πολιτικά σε αυτό, πρέπει να έχει αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Επιβάλλεται να υπάρχει η ισχυρότερη τεκμηρίωση. Όπερ και σημαίνει, έγγραφα, ντοκουμέντα, μέιλ, κ.λπ, κ.λπ. Αντ' αυτού, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν παρουσίασε τη Δευτέρα ούτε... μισό νέο στοιχείο. Είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση μέσα από διαρροές στον Τύπο και άρθρα πολιτικών συντακτών πως θα υπήρχαν έγγραφα. Δεν είδαμε τίποτα. Υπήρξαν μόνο "βεβαιότητες", "υποψίες" και δημιουργήθηκε ατμόσφαιρα "σκανδαλολογίας" δίχως νέα στοιχεία. 

Κατ' επέκταση:

Στη Βουλή γίνεται διάλογος. Υπάρχει αντιπαράθεση ενίοτε και σε προσωπικό επίπεδο, όπως έγινε με την κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα. Όταν λοιπόν παίρνεις το "παιχνίδι" επάνω σου, όπως έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, χρειάζεσαι έναν αιφνιδιασμό ή κάποιο γερό χαρτί που θα εντυπωσιάσει και θα φέρει σε δυσχερή θέση τον αντίπαλο. Εν προκειμένω την κυβέρνηση. Αυτό δεν υπήρξε. Λίγο έλλειψε να βγει και κατηγορούμενη η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Είναι γεγονός ότι υπήρχαν παράμετροι στις οποίες μπορούσε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός πως δεν δόθηκαν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα. Όπως, για παράδειγμα, το ποιός θα κέρδιζε από την πώληση των επιπλέον 200.000 βλημάτων που θα πωλούσε το υπουργείο Άμυνας, αφού η Σαουδική Αραβία έμενε στα 100.000 βλήματα;

Επιπλέον, τι τελικά συμβαίνει με αυτή τη συμφωνία; Ισχύει ακόμα ή όχι; Ο κ. Μαντάς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, είπε πως κηρύχθηκε "άγονη". Δεν εξήγησε όμως γιατί έγινε αυτό. Κι αφού δεν προχώρησε η συμφωνία, τι συνέβη με τα 66 εκατ. ευρώ που θα αποκόμιζε η χώρα μας;

Επίσης, γιατί υπογράφηκε η συμφωνία με τον συγκεκριμένο μεσάζοντα, ο οποίος φαίνεται από το 2014 να εμπλέκεται σε σοβαρές παραβάσεις και μάλιστα έχει πρόστιμο από τις ελληνικές αρχές; 

Τα ερωτήματα είναι υπαρκτά και παραμένουν χωρίς εξήγηση. Ωστόσο, σημειώνουμε πως δεν αποτελούν απόδειξη σκανδάλου. 

Εάν θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, το μόνο σκανδαλώδες, μέχρι τώρα, είναι η ηθική κατάπτωση του κομματιού που αυτοαποκαλείται Ριζοσπαστική Αριστερά. Η παροχή όπλων που θα χρησιμοποιούνταν στον σπαραγμό με την Υεμένη και στην κατά πολύ γενοκτονία των σιιτών αυτής της χώρας, από ένα καθεστώς το οποίο απέχει πολύ από αυτό που ονομάζουμε σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος. Στη Βουλή μόνο το ΚΚΕ και κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το κατήγγειλαν αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook