Τζαμάλ Κασόγκι, η ντροπή και το όνειδος της Δύσης

Αδιαμφισβήτητα η χειρότερη υπόθεση black-op μυστικών υπηρεσιών της δεκαετίας.

SHARE THIS
0
SHARES

Είναι αδιαμφισβήτητα η χειρότερη και πιο ντροπιαστική υπόθεση black-op μυστικών υπηρεσιών της δεκαετίας: Ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι απήχθη, βασανίστηκε ενόσω ήταν ζωντανός επί επτά ολόκληρα λεπτά και θανατώθηκε με αποκεφαλισμό εντός της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη 2 Οκτωβρίου του 2018.

Του 2018, όχι του 918 μ.Χ. μέσα σε ένα βυζαντινό μπουντρούμι.

Τις επόμενες ημέρες, ω του θαύματος, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, υπέβαλε την παραίτηση της, χωρίς να δώσει εξήγηση για την πράξη της. Βασικά ήθελε να βγάλει την ουρά της απ’ έξω από την άσχημη αυτή κατάσταση για να μην λογοδοτεί στα Ηνωμένα Έθνη, αποδεικνύοντας πως οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ (ο ίδιος πρόεδρος που δικαιολογεί τη βία κατά δημοσιογράφων, καθώς προχθές πήρε το μέρος του γερουσιαστή Γκρεγκ Τζιανφόρτε ο οποίος επιτέθηκε σε έναν δημοσιογράφο) ήταν λίγο έως πολύ ενήμεροι για την επιχείρηση από την πρώτη στιγμή που συνέβη -ίσως και πολύ πριν αυτή λάβει χώρα.

Μια επιχείρηση για την οποία, ασφαλώς, προκαλεί θυμηδία και γέλωτα η είδηση ότι δήθεν «ενορχηστρώθηκε» από έναν επικεφαλής ασφαλείας της σαουδαραβικής κυβέρνησης, ο όποιος απλώς απολύθηκε για την «πρωτοβουλία» του αυτή και δεν οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο εκτελεστικό απόσπασμα. 

Το παγκόσμιο θέατρο της υποκρισίας και του παραλόγου συνεχίζεται όμως. Ο Ερντογάν, ο άνθρωπος που από τον Ιούλιο του 2016 έχει φυλακίσει 245 αντιφρονούντες δημοσιογράφους, δηλώνει «αποφασισμένος να μάθει την αλήθεια», επειδή κατά βάθος στηρίζει την ελευθεροτυπία και το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Και δίπλα του διάφοροι χαμηλοτάτου επιπέδου πολιτικάντηδες τύπου Εμανουελ Μακρόν και Τζαστιν Τριντό ανέχονται αυτή την ντροπιαστική κατάσταση με την Σαουδική Αραβία, αυτήν την κατάφωρη προσβολή απέναντι σε κάθε δυνατή ανθρωπιστική λογική, και συνεχίζουν να κάνουν μπίζνες με όπλα κι εξοπλιστικά προγράμματα ψελλίζοντας κάτι αστειότητες τύπου «δεν ακυρώνουμε τίποτα, γιατί η ρήτρα των συμφωνιών μας με το Ριάντ είναι υψηλή».

Είπαμε, είμαστε αρκετά κυνικοί πλέον ώστε να μην παραδεχτούμε πως «είναι πολλά τα λεφτά», αλλά μπορείς να είσαι κυνικός κρατώντας ταυτόχρονα κάποια ψήγματα προσωπικής αξιοπρέπειας. Συνέχισε να κάνεις μπίζνες με άλλα κράτη, στη κεντρική Αφρική ας πούμε, κι εκεί όπλα ζητάνε. Αλλά φυσικά δεν προσφέρουν 100 δις. ευρώ, εκεί δίνουν ψίχουλα. Κάντο αλλιώς, ρε παιδί μου, αλλά μην "καρφώνεσαι" τόσο άσχημα. 

Αν η Δύση όμως θέλει να ευαγγελίζεται πως είναι δήθεν προοδευτική και πεφωτισμένη (που δεν είναι, αλλά αυτό είναι άλλου Παπά ευαγγέλιο…), πρέπει να προσπαθήσει λίγο περισσότερο από αυτό. Να αποδείξει εμπράκτως πως δεν θέλει να έχει σχέση με τέτοιους ανθρώπους όπως οι Σαούντ και τέτοιες πρακτικές. Και να κόψει κάθε δεσμό που την συνδέει με τέτοιες κυβερνήσεις που ισοπεδώνουν ολόκληρα κράτη όπως η Υεμένη, που οδηγούν την ίδια χώρα στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών και που δεν διστάζουν να κάνουν ό,τι έκαναν στον Κασόγκι. Η μόνη λύση σε αυτό το καρκίνωμα είναι ο διεθνής απομονωτισμός κι όχι η απλή καταδίκη, τα κροκοδείλια δάκρυα και η συγκάλυψη. 

Και κάτι τελευταίο: ως ανθρωπότητα πρέπει σύντομα να αρχίζουμε να κόβουμε τα πολλά πάρε δώσε με το πετρέλαιο, όχι μόνο για τον προφανή οικολογικό λόγο, αλλά κυρίως για να απαλλαγούμε επιτέλους από αυτή την οσφυοκαμπτική σχέση ενεργειακής κι οικονομικής υποτέλειας απέναντι σε κράτη όπως η Σαουδική Αραβία.

 

 

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook