Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα πάω με γραβάτα στην Μέρκελ

Την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας. Τι είπε για τις καταθέσεις, τις φοροελαφρύνσεις, τον ΕΝΦΙΑ, τους μισθούς.

aleksis-tsipras-den-tha-paw-me-grabata-stin-merkel
|
SHARE THIS
0
SHARES

Την προσωπική του εγγύηση για τις καταθέσεις κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του «Σκάι». «Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος», είπε και εξήγησε ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες και οι τράπεζες από την ΕΚΤ. «Δεν μπορώ να καταλάβω την κινδυνολογία», συμπλήρωσε.

Επαναφέροντας δε, το αίτημα του για ντιμπέιτ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει κάνει πολιτική του την γονυκλισία, αντιθέτως «η μόνη ασφαλής επιλογή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε.

Υποσχέθηκε ακόμη ότι η «συντριπτική πλειονότητα της πρώτης κατοικίας δεν θα φορολογηθεί», ότι το 2015 ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ -πράγμα που δεν ισχύει για τις δόσεις του 2014- ότι χαμηλά και μεσαία στρώματα θα ελαφρυνθούν φορολογικά, ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα αφορά και τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Απαντώντας δε, στην κριτική που δέχεται το κόμμα του από τη ΝΔ για την ανώτατη φορολογία έδωσε δύο απαντήσεις: πρώτον, ότι η κυβέρνηση σήμερα, προσδιορίζει τον πλούτο στα 42.000 ευρώ και δεύτερον, η πρόταση για φορολόγηση με τον ανώτατο συντελεστή για τα εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ αφορά το 1% των φορολογουμένων - «για αυτό το 1% έβγαλε ανακοίνωση η ΝΔ».

Εξάλλου, «οι φοροφυγάδες, όσοι έχουν οφσόρ, οι λαθρέμποροι, όσοι κάνουν ενδο-ομιλικές συναλλαγές –αυτοί να φοβούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ». Από την αντιμετώπιση των μη δικαιολογηθέντων εισοδημάτων της λίστας Νικολούδη υπερκαλύπτεται το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, είπε ακόμη, ενώ σε ερώτηση για τα φορολογικά όρια στην ακίνητη περιουσία, διευκρίνισε ότι πρέπει να καθοριστούν πρώτα οι πραγματικές αξίες. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τους έκτακτους φόρους, ήταν μια άλλη δέσμευσή του.

Πυρήνας της πολιτικής του η επαναφορά, με νόμο, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (μετά θα γίνουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, διευκρίνισε), ποσά που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν π.χ. από τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Επανέλαβε ακόμη τη δέσμευσή του για καταβολή 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ.

Μιλώντας για τη λύση την οποία επιδιώκει, ανέφερε πως δεν θα ζητήσει νέα δάνεια, αλλά βιώσιμη λύση. Και, θυμίζοντας τη λύση του 1953, αναρωτήθηκε με ποιο ηθικό δικαίωμα αρνείται η Γερμανία σήμερα κάτι αντίστοιχο σε Ελλάδα και άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το χρέος. «Ζητώ ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος», κατέληξε.

Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε μεγάλη σημασία στην ψυχολογία των Ελλήνων – και «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθήσει σε αυτήν». Άλλωστε, «ερχόμαστε να φέρουμε αίσθημα αξιοπρέπειας».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε έτοιμος για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τα προνόμια των βουλευτών (οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται επιπλέον από κώδικα δεοντολογίας, τόνισε). «Με μας τελειώνουν ρουσφέτι, πελατειακές σχέσεις, στρατιές συμβούλων», τόνισε ακόμη.

Φράσεις που θα συζητηθούν

Σε ερώτηση για το αν θα πάρει μαζί του τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, σε συνάντηση με την Α. Μέρκελ, είπε: «Δηλαδή τι θα πάμε στη… δασκάλα και θα έχω μαζί μου και τους συμμαθητές που θα με καρφώνουν ότι δεν έκανα καλά τα μαθήματά μου;»

«Αφού πήγα στον Πάπα χωρίς γραβάτα, δεν βλέπω να πηγαίνω στη Μέρκελ με γραβάτα»

«Ο λαός είναι βοηθός μας και ο Θεός, στο βαθμό που αγαπά περισσότερο τον νοικοκύρη από τον κλέφτη, θα μας βοηθήσει»

«Γιατί να έχει ο βουλευτής αυτοκίνητο από τη Βουλή;»

«Ο φόβος τελείωσε ακόμη και αν κάποιοι δημοσιογράφοι τον αναπαράγουν καθημερινά»

«Για μας τρόικα, δεν υπάρχει την επομένη των εκλογών, εμείς θα συζητήσουμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι κατά μόνας με την Α. Μέρκελ»

«Η ευρωπαϊκή λύση δεν θα εμπεριέχει τη λιτότητα»

«Δεν θα είμαστε εκδικητικοί με κανέναν ολιγάρχη, αλλά υπάρχουν κανόνες στη Δημοκρατία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook