Ανδρέας Παχατουρίδης: Ο τσάρος των δημάρχων

Ποιος είναι ο Δήμαρχος Περιστερίου που το 1998 έφτιαξε τη...σχολή των ανεξάρτητων που βρήκαμε μπροστά μας το 2014.Το όχι στην περιφέρεια, το έργο, οι ψευδαισθήσεις και η ψυχοθεραπεία.

andreas-paxatouridis-o-tsaros-twn-dimarxwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Τσάρος των δημάρχων», «πατριάρχης της αυτοδιοίκησης»,«αιώνιος δήμαρχος» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στον Ανδρέα Παχατουρίδη ο οποίος την Κυριακή εξελέγη για 4η φορά δήμαρχος Περιστερίου με ποσοστό 62,25%.    

Το 1998 κάνει το πρώτο βήμα στον αυτοδιοικητικό στίβο και φτιάχνει τη...σχολή του μέλλοντος αφού κατέρχεται ως ανεξάρτητος 

Το 1998 κάνει το πρώτο βήμα στον αυτοδιοικητικό στίβο και φτιάχνει τη...σχολή του μέλλοντος αφού κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος σε μια περίοδο που τα κομματικά χρίσματα είναι και το εισιτήριο και το διαβατήριο για τους δημαρχιακούς θώκους.

Χτυπάει στα ίσια τους κομματικούς υποψηφίους και χάνει την εκλογή του οριακά.

Το 2002 επανέρχεται και εκλέγεται δήμαρχος Περιστερίου. Το 2006 κατεβαίνει και πάλι και εκλέγεται απο την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 47% το οποίο είναι και το μεγαλύτερο ανάμεσα τους τέσσερις μεγάλους δήμους της χώρας.

Μετά από οκτώ χρόνια θητείας, όταν το 2010 ζητά και πάλι από τους Περιστεριώτες να του «δανείσουν» όπως συνηθίζει να λέει την εμπιστοσύνη τους, ο Παχατουρίδης όχι μόνο δεν έχει υποστεί φθορά όπως γίνεται συνήθως αλλά εκτινάσσει το ποσοστό του στο 66% .

Γίνεται «δήμαρχος πρωταθλητής» αφού κατακτά την πρωτιά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Γιατί δεν κατέβηκε στην Περιφέρεια Αττικής 

Μ αυτή την «παρακαταθήκη» το 2012 η Νέα Δημοκρατία ,ο χώρος που ιδεολογικά καλύπτει τον Ανδρέα Παχατουρίδη αλλά ουδέποτε ο ίδιος επέτρεψε να τον καπελώσει ,αναζητά το αντίπαλο δέος στον Γιάννη Σγουρό, τον προσεγγίζει για την Περιφέρεια Αττικής.

Η πρόκληση σε πολιτικό και ανθρώπινο επίπεδο είναι μεγάλη. Γίνονται συζητήσεις, ζυμώσεις διεργασίες αλλά η υποψηφιότητα δεν προχωράει.

Τον Φεβρουάριο του 2014 που η συζήτηση γύρω από την πιθανότητα να είναι υποψήφιος είναι στην κορύφωσή της, δηλώνει στο ραδιόφωνο ότι μια πιθανή υποψηφιότητα του θα είχε αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά θα ήταν ανεξάρτητη και με...αντιμνημονιακό πρόσημο και αν η ΝΔ θα την στήριζε ή όχι θα ήταν « δικό της πρόβλημα.»

Οταν η υποψηφιότητα ναυαγεί οριστικά δηλώνει « κουβεντιάζανε για μένα χωρίς εμένα» και ότι « αυτοί που ξέρουν τον Ανδρέα ξέρουν ότι απο παιδί εγώ πήγαινα όπου μου έλεγε η καρδιά μου και εμένα η καρδιά μου είναι στο Περιστέρι».

Αυτό είναι εν μέρει ακριβές.

Ανθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν άριστα το παρασκήνιο αποδίδουν την εμπλοκή για την κάθοδό του στην Περιφέρεια Αττικής σε «πόλεμο» που ξεκίνησε στο στενό του περιβάλλον.

Σε συνδυασμό με τη βεβαιότητα ότι μπροστά του ανοίγοταν η προοπτική μιας σκληρής μετωπικής σύγκρουσης με τον Γιάννη Σγουρό,  με τον οποίο μάλιστα είχε εξαιρετική συνεργασία, άλλαξε μέσα του τις ισορροπίες.

Και επέστρεψε εκεί απ όπου ουσιαστικά δεν έφυγε: Το Δήμο του Περιστερίου τον οποίο κατέκτησε για 4η συνεχόμενη θητεία με ένα θριαμβευτικό ποσοστό, 62,25%.

 Εργα και ψυχοθεραπεία      

Ο ίδιος αποκρούει τη θριαμβολογία για το αποτέλεσμα και το εκλαμβάνει όπως λέει ως ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη.

Την πενταετία που έχει μπροστά του την χαρακτηρίζει ως «πενταετία της γειτονιάς»  για να λύσει τα μικρά,καθημερινά και βασανιστικά προβλήματα του πολίτη. 

Αν και περηφανεύται και για την θεαματική όπως τη χαρακτηρίζει μετάλλαξη της πόλης: Νέο δηµαρχείο, τρεις σταθµοί του Μετρό, πολλοί βρεφονηπιακοί σταθµοί, δύο θέατρα, δύο κολυµβητήρια, οκτώ κλειστά γήπεδα και πολλές πλατείες είναι µερικά από τα έργα της θητείας του.

Αυτό για το οποίο όμως καμαρώνει αληθινά είναι τα οικονομικά του Δήμου. Σε όσους τολμούν να υπαινιχθούν το παραμικρό τους παραπέμπει στην έκθεση του υπουργείου Οικονοµικών, που έγινε το 2012 και αναφέρει ότι «η διάρθρωση και οργάνωση της ∆ιεύθυνσης Οικονοµικού του Δήµου είναι υποδειγµατική».

Δεν φαίνεται να έχει ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να «παρηγορήσει» κάποιον στο Περιστέρι ή αλλού μιλώντας για το νέο κτίριο του δημαρχείου ή για το πόσο διαφανή είναι τα οικονομικά του Δήμου.

Η δική του μέθοδος διοίκησης στο Περιστέρι έχει και άλλες...πτυχές.

Τι κάνει στον κόσμο που απο το πρωί κατακλύζουν το Δημαρχείο; Ψυχοθεραπεία απλά, λέει.       

 

Κάθε µέρα από τις 7.15 το πρωί όπως έχει πεί αντιμετωπίζει τις ουρές των πολιτών που καταφτάνουν στο Δημαρχείο. Τι κάνει; «Ψυχοθεραπεία στον κόσµο, απλά...» εξομολογείται.

Αν και αυτό δεν αρκεί να δικαιολογήσει το ποσοστό των πολιτών που τον ψηφίζουν.  

Για τις κοινωνικές δομές με τα φαρμακεία , τα ιατρεία και τα συσσίτια, την αποστολή κάθε μήνα σε 2Ο0 φοιτητές που σπουδάζουν εκτός Αθηνών όλων των αναγκαίων και τη προμήθεια καθημερινά με φρεσκομαγειρεμέναο φαγητό δεκάδων οικογενειών με ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών, αιφνιδιάζει διαπιστώνοντας: « δε τις θέλει ο κόσμος. Είναι κατάντια». Γνωρίζει ότι αυτό που θέλουν οι άνθρωποι για να είναι αξιοπρεπείς είναι η δουλειά.  

Απόγονος προσφύγων - καθώς η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στο Περιστέρι το 1922, όταν ήταν ακόμη συνοικία της Αθήνας – διαθέτει αυτό το αυθεντικά λαϊκό κανάλι επικοινωνίας με τους ανθρώπους χωρίς κατ ανάγκη να διολισθαίνει στο λαϊκισμό.

Ούτε όταν το 2011 έστειλε εξώδικο στη ΔΕΗ για τα χαράτσια ούτε όταν το 2014 μιλάει για την μνημονιακή βαρβαρότητα που έχει γονατίσει τη χώρα καλώντας τον Αντώνη Σαμαρά να... το πάρει αλλιώς.


 


 


 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook