Βόμβες Καμμένου: Στον αέρα η προμήθεια φρεγατών και των F-16

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι και τα δύο προγράμματα βρίσκονται στον αέρα.

bombes-kammenou-ston-aera-i-promitheia-fregatwn-kai-twn-f-16
|
SHARE THIS
0
SHARES

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου το πρωί της Τετάρτης για το ζήτημα της αναβάθμισης των μαχητικών F-16, αλλά και την ενοικίαση των γαλλικών φρεγατών Fremm. 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι και τα δύο προγράμματα βρίσκονται στον αέρα, καθώς για τα μεν αεροσκάφη υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με την αμερικανική πλευρά για τον τρόπο πληρωμής, ενώ για τις φρεγάτες «άδειασε» πανηγυρικά τον αναπληρωτή του Φώτη Κουβέλη λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί «αν και όταν έρθει η ώρα».  

Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι παραδέχτηκε πως το σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» για τις φρεγάτες περιελάμβανε λεπτομέρειες που αγνοούσε ακόμη και ο ίδιος!

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο, ο Π. Καμμένος επεσήμανε μεταξύ άλλων για τα F-16: 

«Το πρόγραμμα για τα F-16 τυγχάνει της εγκρίσεως της Βουλής, όμως όσον αφορά την καταβολή των χρημάτων του 1,1 δισ. ευρώ, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές για ένα πλεόνασμα συγκεκριμένο. Δεν είναι δυνατόν αυτό, τη στιγμή που ζητούν οι δανειστές να παραμείνουμε σε αυτό το πλεόνασμα, συν 2% για εξοπλισμούς στο ΝΑΤΟ. Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ είναι για τις καταβολές το 2018-2020 και μετά το '21 που δεν θα υπάρχει δέσμευση μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018. Άλλωστε το πρώτο αεροσκάφος θα παραληφθή μετά από δύο χρόνια.

Ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατο. Ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπυοργού ενημέρωσε τον πρέσβη των ΗΠΑ, εγώ ενημερώνω τον ομόλογό μου για 4η φορά, η επιθυμία μας είναι να υλοποιηθεί και αυτό το πρόγραμμα. Αλλά κανείς υπουργός δεν μπορεί να δεσμεύσει προϋπολογισμούς που δεν έχει».

Για τις γαλλικές φρεγάτες ο κ. Καμμένος τόνισε: 

«Το δημοσίευμα της «Καθημερινής» περιελάμβανε λεπτομέρειες που δεν ήταν γνωστές σε κανέναν, ούτε σε μένα. Υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα επί Μεϊμαράκη, αλλά δεν είχε προχωρήσει. Σε συνομιλία του Εμ. Μακρόν με τον Αλ. Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα τα ποσά 8 δισ. από τις επιστροφές κερδών ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών άλλων χωρών, όπως της Γαλλίας, να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. Ο κ. Μακρόν φάνηκε θετικός απέναντι στον πρωθυπουργό.

Θα υπάρξει η διερεύνηση όλων των δυνατότητων από το επίπεδο πρωθυπουργού με τον γάλλο πρόεδρο και εμείς με τα επιτελεία θα ετοιμάσουμε τι μπορεί να χρειαστεί. Αν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες, αρχής γενομένης από τις απαιτήσεις του ΠΝ.

Στην τελευταία επιτροπή Εξοπλισμών, ζητήσαμε να διερευνηθεί η δυνατότητα κάποια από τα προγράμματα που ήδη τρέχουν να ακολουθήσουν πιο γρήγορα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και έγινε δεκτό από αντιπολίτευση».

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει συμφωνία, μόνο διερευνητικές συζητήσεις

«Δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία αντίθετα υπάρχουν τεχνικές διερευνητικές συζήτησεις και θα ενημερώσουμε αρμοδίως αν υπάρξουν εξελίξεις» είπε ο κ. Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προσθέτοντας ότι «για την ουσία να κρατήσουμε ότι έχουμε στόχο να ενισχύουμε την αποτρεπτική δύναμη της χώρας ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία όξυνσης ώστε να επιδοθούμε σε ένα ράλι εξοπλισμών. Αν υπάρξουν συμφέρουσες προτάσεις στο δημοσιονομικό πλαίσιο που κινείται χώρα θα το συζήτήσουμε σοβαρά».

Μητσοτάκης για φρεγάτες: Φιάσκο, δείξτε επιτέλους σοβαρότητα

Στο φιάσκο όπως το χαρακτήρισε των φρεγατών αναφέρθηκε μιλώντας στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, μετά και τη συνέντευξη του Πάνου Καμμένου, είπε ότι «θα πρέπει να καταλάβουν οι κύριοι της κυβέρνησης ότι η εξωτερική πολιτική και ο χώρος της άμυνας δεν προσφέρεται για παιχνίδια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «επιπόλαιο γαϊτανάκι που εκδηλώνεται σε μια στιγμή έντασης με την Τουρκία». «Μας εκθέτετε συνεχώς, στους συμμάχους, δείξτε στοιχειώδη σοβαρότητα στα εθνικά θέματα», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

O πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι πρωτοφανές για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα να λέει άλλα πράγματα ο κ. Τσίπρας, άλλα ο κ. Καμμένος και άλλα ο κ. Κουβέλης [...] Δεν πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας στη συνομιλία του με τον κ. Μακρόν χάθηκε στη μετάφραση [...] Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η εξωτερική πολιτική και ο χώρος της άμυνας δεν προσφέρεται για παιχνίδια. Απειλείται το κύρος της χώρας από την ανεπάρκεια της κυβέρνησης». 

Ποτάμι: Μεγίστη προχειρότητα και ανικανότητα

«O υπουργός Άμυνας κ.Καμμένος κάλεσε σε έκτακτη συνέντευξη Tύπου για να διαψεύσει όσα προ ημερών είπε ο αναπληρωτής του κ.Κουβέλης, o οποίος στωικά παρακολουθούσε για την ενοικίαση γαλλικών φρεγατών. Σε ένα μείζον θέμα, όπως είναι η Άμυνα, που απαιτείται υψίστη σοβαρότητα, η κυβέρνηση δείχνει μέγιστη προχειρότητα και ανικανότητα να χειριστεί ακόμη και τα στοιχειώδη και εκθέτει για άλλη μια φορά τη χώρα διεθνώς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Βενιζέλος: Βλάβη του εθνικού συμφέροντος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ζήτημα  που προέκυψε με τις γαλλικές φρεγάτες, δήλωσε τα εξής: «Το ζήτημα με τις γαλλικές φρεγάτες δεν είναι μόνο η επιπολαιότητα, ο ερασιτεχνισμός, η ασυνεννοησία, η έλλειψη σοβαρότητας, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η χώρα εξέπεμψε διεθνώς μήνυμα νευρικότητας και αδυναμίας στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Αυτό συνιστά δυστυχώς βλάβη του εθνικού  συμφέροντος». 

Λοβέρδος: Πρόκειται περί Βαβέλ

«Δεν πρόκειται περί Κυβέρνησης. Για Πύργο της Βαβέλ πρόκειται. Ο Υπουργός Εθν.Άμυνας διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά τον Αναπληρωτή του», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος στο ραδιόφωνο του Alpha.

Κικίλιας: Υπάρχουν 3 γραμμές για 2 φρεγάτες

Για το θέμα των γαλλικών φρεγατών επικρίνει την κυβέρνηση ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, με σχόλιό του στο Twitter, σημειώνοντας ότι "υπάρχουν 3 γραμμές για 2 φρεγάτες".

Ο βουλευτης της ΝΔ, στον λογαριασμό του στο Twitter, έκανε την εξής ανάρτηση:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook