Βρυξέλλες προς Αθήνα: Με το «υπερ-πλεόνασμα» πληρώστε τα ληξιπρόθεσμα

Μια πρώτη ένδειξη των διαθέσεων των δανειστών για την χρήση του πλεονάσματος έρχεται από τις Βρυξέλλες λίγη ώρα με την προαναγγελία Βερναρδάκη.

brukselles-pros-athina-me-to-uper--pleonasma-plirwste-ta-liksiprothesma
SHARE THIS
0
SHARES

Μια πρώτη ένδειξη των διαθέσεων των δανειστών για τη «διανομή» του «υπερ πλεονάσματος» έρχεται από τις Βρυξέλλες λίγη ώρα με την «προαναγγελία» του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη για κοινωνικό μέρισμα 1000 ευρώ σε 1 εκατ. πολίτες. 

Σε περίπτωση που υπάρξει πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό του 2017, οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να δοθεί προτεραιότητα στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οποίες όπως σημειώνουν κοινοτικοί αξιωματούχοι ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν με την Αθήνα το πώς θα διατεθεί το πλεόνασμα με εποικοδομητικό τρόπο.

Βερναρδάκης: Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συμφωνία των Θεσμών   

«Θα δοθούν περίπου 1.000 ευρώ σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους», ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Βερναρδάκης, ο οποίος προεξόφλησε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συμφωνία των Θεσμών.

«Πέρυσι, η αντίρρησή τους ήταν ότι θα μπορούσε να είναι πιο στοχευμένοι οι πληθυσμοί στους οποίους κατευθύνεται. Επί της ουσίας δεν υπήρχε αντίρρηση, αλλά στο πώς και σε ποιους» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας. 

Βρυξέλλες: Κλείστε την αξιολόγηση πριν από τα Χριστούγεννα 

Οι ίδιοι παράγοντες των Βρυξελλών ενόψει της προγραμματισμένης για την Δευτέρα επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών τόνιζαν πως σημείο κλειδί για να κλείσει με επιτυχία το ελληνικό πρόγραμμα ως τις 20 Αυγούστου 2018, είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια, και η επόμενη εκταμίευση να αποδεσμευθεί ως τον Φεβρουάριο.

Ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντική η «έγκαιρη» ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, είναι για να υπάρξει αρκετό διάστημα για την προετοιμασία της «τελικής αξιολόγησης» που θα είναι μια «πολιτική-συνολική συμφωνία» για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το τι θα ακολουθήσει μετά το πρόγραμμα. Για τις Βρυξέλλες, η «τελική συμφωνία» θα ήταν ιδανικό να επιτευχθεί γύρω στον Ιούνιο, καθώς τα δάνεια από το πρόγραμμα του ESM είναι διαθέσιμα ως τις 20 Αυγούστου.

Σχετικά με τις επόμενες εκταμιεύσεις, η άποψη που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες είναι ότι ως το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πάνω από 18,4 δισ. ευρώ, ενώ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας περί τα 8 δισ. ευρώ, ως το τέλος του προγράμματος.

Εξάλλου, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα, πριν τη λήξη του προγράμματος, η Ελλάδα πρέπει να δοκιμάσει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές για σχετικά μικρά ποσά.

Σχετικά με τη ρευστότητα του ελληνικού κράτους, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και ότι τα επόμενα δέκα χρόνια μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα χρειάζεται σχετικά χαμηλά ποσά για να εξυπηρετήσει το χρέος της (περίπου 10 δισ. ευρώ το χρόνο).

Αυριο στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια- στις 23 Οκτωβρίου οι επικεφαλής των Θεσμών 

Όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση, κοινοτικοί παράγοντες ανέφεραν ότι τα τεχνικά κλιμάκια φτάνουν αύριο στην Αθήνα και ξεκινάνε δουλειά στις 19-20 Οκτωβρίου.Οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, όπου και θα παραμείνουν για πέντε ημέρες ως την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου και θα επιστρέψουν για τη δεύτερη αποστολή τους περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Η τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν την εφαρμογή ήδη νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά τους Προϋπολογισμούς του 2017 και 2018, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να εκπληρώσει το στόχο για 1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει τα επόμενα έτη. Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να εκπληρώσει τους στόχους.

Σε περίπτωση που υπάρξει πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό του 2017, οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να δοθεί προτεραιότητα στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οποίες όπως σημειώνουν οι Βρυξέλλες, ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το πιο σημαντικό προαπαιτούμενο είναι η στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί .

Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημαντική πρόκληση από «πολιτικής» και «τεχνικής» άποψης, είναι για τις Βρυξέλλες η μεταρρύθμιση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου. «Ευαίσθητο» πολιτικά θέμα θεωρείται και η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, oι Βρυξέλλες αναμένουν να διευθετηθεί το ζήτημα της στελέχωσής του και το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας.

Τέλος, για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τη δεύτερη αξιολόγηση, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ως τις 22-24 Οκτωβρίου. Το ποσό των 800 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση ως τις 31 Οκτωβρίου.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook