Νέα «καρφιά» Ερντογάν για τους οκτώ, τη Λωζάνη & τη Θράκη

Τα επίμαχα θέματα τέθηκαν στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών στο Μαξίμου.

deite-live-tin-koini-sunenteuksi-tupou-erntogan-tsipra-sto-maksimou
SHARE THIS
0
SHARES

 

Ερώτηση προς Τσίπρα και για την κίνηση των ΗΠΑ

Οι γείτονες πρέπει να συζητάνε είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν.  Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι κατάλαβε από τον κ. Ερντογάν σήμερα ότι δεν ζητά την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης. Και ότι δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση  εδαφική και για τα σύνορα τα οποία οριοθετεί η Συνθήκης της Λωζάνης. 

Η μουσουλμαική μειονότητα στην Θράκη και η ελληνική στην Τουρκία να είναι το στοιχείο που θα μας φέρει κοντά και όχι θα μας απομακρύνει. Η κυβέρνηση έχει μέριμνα για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα αλλά τα ζητήματα που αφορούν έλληνες πολίτες δεν είναι θέματα συζήτησης μεταξύ δυο κρατών.     

Το Κυπριακό είναι ανοικτό χρόνια αλλά μην ξεχνάμε ότι πριν 43 χρόνια υπήρξε εισβολή και κατοχή. 

Για το θέμα της Ιερουσαλή η θέση της Ελλάδας σαφής : σταθερά προσηλωμένη στην κατελύθυνση της αναγνώρισης δυο χωριστών κρατών. Η απόφαση για αναγνώριση δεν συμβάλει στην υπόθεση της Ειρήνης σε μια περιοχή που φλέγεται από εντάσεις. 

Απάντηση Ταγίπ Ερντογάν

Στη δυτική θράκη το ζήτημα του αρχιμουφτή αν είναι εκλεγμένος ή διορισμένος συνιστά ανοικτή πληγή. Και ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός θα επιληφθεί. Σαφές είναι ότι είναι εσωτερικό θέμα αλλά μπορούμε να εκφράσουμε την παράκλησή μας. Το ζήτημα των θρησκειών μπορεί να επιλυθεί σε συνεργασία των υπουργείων μας. Τα βήματα στο Κυπριακο θα είναι προς την κατεύθυνση αναζήτησης δίκαιης και βιώσιμης λύσης. 

Ο κ. Τσίπρας λόγω του νεαρού της ηλικίας του εξανίσταται ενώ εγώ βλέπω ότι η πείρα λόγω της ενασχόλησης με αυτή την υπόθεση μπορεί να παρέχω τις πληρορίες και τα  έγγραφα. Λέγεται πως η Τουρκία έχει στρατό. Το ίδιο και η Ελλάδα. Αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα υπήρχαν. Η Ελλάδα έκανε το στραβοπάτημα και βρισκόμαστε τώρα σε αυτό το σημείο. 

Ερώτηση για την έκδοση των πραξικοπηματιών  

Τσίπρας: Ημουην σαφής το θέμα χειρίζεται η Ελληνική δικαιοσύνη./ Στην Ελλάδα οι ρόλοι της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας είναι διακριτοί. Η πολιτική μου θέση είναι ότι η Ελλάδα και ο λαός  στηρίζει τις δημοκρατικά εκλεγμένες και είναι αντίθετοι με πράξεις κατάλυσης της δημοκρατίας. Η Ελλάδα θα πράξει τα δέοντα για να υπάρξει μια δίκαιη δίκη.

Ο κ. Ερντογάν δεν επανήλθε για να απαντήσει.    

Οι πρώτες τοποθετήσεις τους           

 

Ταγίπ Ερντογάν

Θα ήθελα να πω ότι είμαι ευτυχής για την αυτή την επίσκεψη 65 χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη προέδρου Δημοκρατίας στην Ελλάδα.  

Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά. 

Για τους τούρκους στρατιωτικούς  

Για το θέμα της τρομοκρατίας εμείς κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες όπως την FETO το PKK. Είχαμε 350 θύματα κατά τη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος. Συζητήσαμε το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών και αυτό που είπα στον κ. Τσίπρα είναι ότι αυτοί μπορεί να επιστραφούν στη  Τουρκία που είναι μια χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή δεν γίνονται βασανιστήρια και η ελληνική δικαιοσύνη θα ακούσει αυτή την έκκληση. 

Για Λωζάνη και μειονότητα στη Δυτική Θράκη  

Μίλησε για αναδιαμόρφωση και μεταρρύθμιση της συνθήκης της Λωζάνης θυμίζοντας πως 11 άλλες χώρες έχουν υπογράψει την Συνθήκης της Λωζάνης. Τίθενται θέματα για την εδαφική ακεραιότητα. Δεν εποφθαλμιούμε στην εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας. 

Εκεί υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο δεν υπάρχουν προβλέψεις για τις μειονότητες; Στη Δυτική Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα που μπορεί να είναι τουρκικής πομακικής ή Ρομά προέλευσης. Υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές.  Υπάρχει οικονομικό χάσμα μεταξύ του κατα κεφαλήν εισοδήματος στην Ελλάδα και στην Δυτική Ελλάδα.

Εθεσε ξανά το θέμα της επιλογής του Μουφτή σε αντιδιαστολή με ότι γίνεται με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος εκλέγεται από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο. 

« Είναι διορισθείς. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται» είπε χαρακτηριστικά.

 Ένα άλλο θέμα είναι το τζαμί των Αθηνών. Αντίστοιχα στην Κων/πολη και γενικά στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα θέμα ούτε με αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων. Διενεργούνται εργασίες αποκατάστασης του μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά για να προσευχηθούν όσοι επιθυμούν"

Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν προβλήματα ( αυτής της φύσης) στη Δυτική Θράκη που πρέπει να πάψουν να υπάρχουν στο τραπέζι. 

Για Κυπριακό 

Θέλουμε διαρκή και βιώσιμη λύση και αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά.  

"Για το Κυπριακό, θέλω να πω ότι εγώ που είχα ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, θυμάμαι στο Νταβός ο Κόφι Ανάν με παρακάλεσε και με ρώτησε για τις σκέψεις μου. Του απάντησα ότι θέλω να ρωτήσω εσάς. Να κινηθούμε ομονοούντες στις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε κάπου. Είμαστε χώρες που είναι μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Αλλά θέτουμε το θέμα στους ΥΠΕΞ και πάντα το αναθέταμε σε αυτούς και μετά κάναμε μια συνάντηση στο Νταβός. Τότε ήταν πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής. Όταν έληξαν οι συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε την τελευταία στιγμή να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Εγώ είπα όχι. Πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία. Στη συνέχεια έγινε το δημοψήφισμα. Οι τουρκοκύπριοι ήταν υπέρ κατά 60% ενώ οι ελληνοκύπριοι αρνητικοί κατά 65%. Εκεί μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού. Δεν έγινε. Πρόσφατα είχαμε άλλη μια συνάντηση. Ποιος ήταν ο αποχωρήσας; Και πάλι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Εδώ είναι οι ΥΠΕΞ και ήταν παρόντες εκεί, μπορούν να σας πουν. Υπάρχουν θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως υπεκφυγές"

 

Για Αιγαίο  

Με συνοδεύει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της τουρκικής Δημοκρατίας. Τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα αλλά μπορούν να λυθούν με διαπραγματεύσεις. Πρέπει να εστιάσουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού. Πρέπει να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα βέβαια βήματα που συνάδουν με τις πραγματικότητες.

 

Προσφυγικό

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ. πρόσφυγες και διαθέτει από τον προϋπολογισμό της 30 δισ. δολάρια. Η ΕΕ δίνει 850 εκατ. δολάρια για την στήριξη . Που είναι τα 3 συν 3 δισ. ευρώ που μας είχαν υποσχεθεί;          

Για την απόφαση Τράμπ για το Ισραήλ  

  Η Ιερουσαλήμ είναι το πνευματικό κέντρο των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών δεν υπάρχε κανείς που να επικροτεί την απόφαση περί αναγνώρισης των Ιεροσολύμων ως πρωτευσουας του Ισραήλ.

Θέλω να ευχαριστήσω για αυτή την εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία.  

 

Αλέξης Τσίπρας: Θεμέλιος λίθος ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης. 

Θα ήθελα να καλωσορίσω τον πρόεδρο της Τουρκίας σε μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις μας . Ιστορική ήταν και η πρωτοβουλία του ΠτΔ να τον καλέσει γιατί διανύουμε μια κρίσιμη περιόδο στην γειτονιά μας μια περίοδο ανησυχητικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και σε σχέση με την προσφυγική κρίση. 

Σε αυτή τη φάση είναι ακόμη πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στον θεμέλιο λίθο που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Με αλληλοσεβασμό για να μην μιλάμε με προκλήσεις και εντάσεις. Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για εκσυγχρονισμό της συνθήκης της Λοζανης και όχι για αναθεώρηση της. 

  "Θα ήθελα να είμαι σαφής γι' αυτό" είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: "Μιλήσαμε ανοιχτά για να άρουμε παρεξηγήσεις. Μιλήσαμε για το Αιγαίο, για την ένταση στο Αιγαίο. Η παραβατική τουρκική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις αλλά κυρίως για τους πιλότους μας

 Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli. Στην ανάγκη εξομάλυνσης των εντάσεων, συμφωνήσαμε να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, αλλά και η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα".

"Πάγιες οι θέσεις μας για ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατίας χωρίς εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα. Ελπίζουμε η Τουρκία να κινηθεί έτσι για να αρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν".

 Για προσφυγικό       

"Μιλήσαμε για την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό. Μια δύσκολη συμφωνία που έχει όμως οδηγήσει σε δραστική μείωση των ροών και των θανάτων στο Αιγαίο. Συμφωνήσαμε σε μέτρα. Χαιρέτησα την προσπάθεια του τουρκικού λαού για την φιλοξενία 3,5 εκατ. Σύρων στην Τουρκία. Οι λαοί μας δίνουν μαθήματα ευαισθησίας και δίνει απαντήσεις σε όσους κάνουν πολιτική με φράχτες", είπε ο ΑΛέξης Τσίπρας.

Το μήνυμα για  τους οκτώ στρατιωτικούς 

- Η Ελλάδα είναι χώρα της δημοκρατίας  και της ελευθερίας ως εκ τούτου  δεν είναι χώρα που μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες . Αλλά είναι είναι και μια ευρωπαίκή χώρα με διάκριση εξουσιών. Στην Ελλάδα οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απολύτως σεβαστές από όλους μας.   

- Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα βασίζεται στην αμοιβαία καχυποψία και τις εύκολες προκλήσεις. Ελπίζω να το αποδεχτείτε. Αν δεν το αποδεχτείτε θα είναι εις βάρος των λαών μας.

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook