Follow us

Δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι 3 από τους 8 στρατιωτικούς

Απορρίφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία για τρεις από τους οκτώ Τούρκους που εισήλθαν στη χώρα, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι 3 από τους 8 στρατιωτικούς

Απορρίφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία για τρεις από τους οκτώ Τούρκους που εισήλθαν στη χώρα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στη γείτονα χώρα. Η υπόθεση άλλων τριών Τούρκων αναμένεται να εκδικαστεί την Τρίτη.

Για τους τρεις που εκδικάστηκε σήμερα Δευτέρα το αίτημα που υπέβαλαν οι τουρκικές αρχές, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε την μη έκδοσή τους στην Τουρκία δεχόμενο τα επιχειρήματα που προέβαλαν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, οι τρεις υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών κινδυνεύει η ζωή και η ασφάλειά τους, ενώ πρόσθεσαν ότι είναι βέβαιον ότι θα υποστούν βασανιστήρια και αντιμετώπιση που δεν συνάδει με τη νομιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί βαρύνονται στην Ελλάδα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο. Οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα

Σημειώνεται ακόμη ότι η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση των στρατιωτών, κατηγορώντας τους ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Οι ίδιοι πάντως αρνούνται τις κατηγορίες.

Καταπέλτης η εισαγγελέας

«Καταπέλτης» κατά της Άγκυρας ήταν η αρμόδια εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της, στην οποία εισηγήθηκε να μην εκδοθούν οι τρεις Τούρκοι

Ειδικότερα, η εισαγγελέας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα, έκθεση αξιοποίνων πράξεων, και χρειαζόμαστε κάθε πληροφορία. Δεν εκδίδονται πρόσωπα για πολιτικούς λόγους. Δικαίωμα του κατηγορούμενου να πληροφορηθεί ακριβώς γιατί εκζητείται».

Αναφέρθηκε στο δικαίωμα στη ζωή και στην απαγόρευση των βασανιστηρίων. Επίσης, επικαλέστηκε αποφάσεις του Αρείου Πάγου που αποφάνθηκε κατά της έκδοσης ατόμων που κινδύνευε η ζωή τους αν εκδίδονταν στην Τουρκία,.

«Μάς ζητήθηκε να εκδώσουμε οχτώ Τούρκους με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στην κατάλυση πολιτεύματος και κοινοβουλίου και σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Το αίτημα ήταν αόριστο. Και η ελληνική δικαιοσύνη ζήτησε διευκρινίσεις. Πράγματι τα έγγραφα ήρθαν, πλην όμως, δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά και πράξεις που να αναφέρουν τι ακριβώς έκαναν και με ποιον , ποια ήταν η μορφή της συμμετοχής τους. Υπάρχει σαφής παραβίαση της αρχής της ειδικότητας, υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση έκδοσής τους να τους αποδοθούν στην Τουρκία και άλλες πράξεις. Υπάρχει βάσιμος φόβος να απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα. Γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από αυτά που μάς είπαν οι ίδιοι όσο και από αυτά που υπέστησαν όσοι είναι πολιτικά αντίθετοι από όσα πρεσβεύει η σημερινή (τουρκική) κυβέρνηση» επισήμανε.

Όπως τόνισε, η εισαγγελική λειτουργός, «είδαμε εικόνες ανθρώπων μόνο με τα εσώρουχα στοιβαγμένους σε γήπεδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταμάτησε τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την ένταξη στην ΕΕ κρίνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Ήδη, όπως μάς είπαν τα μέλη των οικογενειών τους υφίστανται πιέσεις, εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους, τους πήραν τα διαβατήρια. Ο φόβος τους για επιδείνωση της θέσης τους αν εκδοθούν στην Τουρκία είναι βάσιμος. Να μην γίνει δεκτό το αίτημα για την έκδοσή τους».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΣΤΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 07:28

To αγκάθι των θαλάσσιων πάρκων ταράζει τα "ήρεμα νερά" των ελληνοτουρκικών - Δημόσια διαφωνία Γεραπετρίτη & Φιντάν

"Η απάντηση είναι σαφής. Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Αντιδρά η Άγκυρα.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 14 Μαϊ 2024 | 19:00

Χακάν Φιντάν: "Η Ελλάδα κάνει θετικά βήματα, οι δύο πλευρές είναι σε θέση να συζητούν όλα τα προβλήματα"

"Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο τόσο το Αιγαίο όσο και η ηπειρωτική χώρα των δύο χωρών μπορούν να λειτουργήσουν σε μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα".

ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ 14 Μαϊ 2024 | 15:59

Times: Απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η Χαμάς ετοίμαζε βάση στην Τουρκία - Στόχος οι επιθέσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ

Δολοφονίες, σαμποτάζ και απαγωγές καθώς και χτυπήματα σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ φέρεται να σχεδιάζει η Χαμάς με εφαλτήριο "μυστική βάση στην Τουρκία".

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 14 Μαϊ 2024 | 13:29

Ανδρουλάκης: Κουτσή η Συμφωνία των Πρεσπών - Επρεπε να αναβληθεί το ταξίδι Μητσοτάκη στην Άγκυρα

"Εμείς εδώ έχουμε μια μουσουλμανική μειονότητα που ανθεί. Εκεί, πού είναι οι Έλληνες χριστιανοί; Πού είναι στην Κωνσταντινούπολη;", τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΣΥΡΙΖΑ 14 Μαϊ 2024 | 12:18

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης έπρεπε να ακυρώσει τη συνάντηση με Ερντογάν - Να ζητήσει συγγνώμη για τις Πρέσπες

"Εάν η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή και επιζήμια για τη χώρα ο κ. Μητσοτάκης να φορέσει την περικεφαλαία του και να πάει να την ακυρώσει", είπε ο κ. Κασσελάκης.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ 14 Μαϊ 2024 | 11:00

Ντόρα Μπακογιάννη: "Το 2020 υπήρχαν βράδια που δεν κοιμόμουν λόγω Τουρκίας" - Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ για τους "ρεμπεσκέδες"

Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε επίσης για τη Βόρεια Μακεδονία ότι "η πραγματικότητα θα πέσει πάνω στο κεφάλι τους". Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών.

ΥΠΕΞ 14 Μαϊ 2024 | 09:21

Σκληρή απάντηση Γεραπετρίτη στη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας: Απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών

"Δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου, αλλά πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων", τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 14 Μαϊ 2024 | 07:29

Ηρεμα νερά με διαφωνίες και αγκάθια: Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Μητσοτάκης και Ερντγοάν τα είπαν για περίπου μιάμιση ώρα, ενώ στις δηλώσεις που έκαναν στον Τύπο συμφώνησαν ότι διαφωνούν.

ΗΠΑ 14 Μαϊ 2024 | 00:09

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: "Ενθαρρύνουμε την επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο"

"Η δουλειά των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς και η παρουσία μας στο Αιγαίο, ενισχύει το ΝΑΤΟ και βοηθά στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας του Κρεμλίνου".

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 13 Μαϊ 2024 | 22:36

Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν: Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, τα "αγκάθια" και η θετική ατζέντα

Τι έγινε στην Άγκυρα ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Οι διαφωνίες για Χαμάς, Μονή της Χώρας και μουσουλμανική μειονότητα, αλλά και οι εμπορικές συμφωνίες και το μεταναστευτικό

ΑΓΚΥΡΑ 13 Μαϊ 2024 | 21:07

Το μενού του γεύματος Μητσοτάκη-Ερντογάν - Παϊδάκια αρνιού, κεμπάπ με φυστίκι αλλά και μπακλαβάς

Τι έφαγαν στο καθιερωμένο γεύμα εργασίας στην Άγκυρα, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών και τις καθιερωμένες δηλώσεις

13 Μαϊ 2024 | 21:06

Ανάρτηση Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με Ερντογάν: "Μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης"

Ο έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνει ότι "οι δύο γείτονες μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε αυτή την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης"

ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 13 Μαϊ 2024 | 20:04

Κυβερνητικές πηγές: Τέλος του έτους η νέα συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Πάνω από μιάμιση ώρα διήρκησε η συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Άγκυρα, μαζί με τις διευρυμένες επαφές.