Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Μείωση φόρων όχι μέρισμα θέλουν 8 στους 10 πολίτες

Μόλις το 5,5% των πολιτών λέει ότι το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα υπεραπόδοσης της οικονομίας.

dimoskopisi-pamak-meiwsi-forwn-oxi-merisma-theloun-8-stous-10-polites
SHARE THIS
0
SHARES

Αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης το πλεόνασμα που θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα λέει το 86% των πολιτών ενώ ποσοστό 69,5% ζητούν το πλεόνασμα να κατευθυνθεί στην μείωση των φόρων και μόλις το 22,5% υποστηρίζει πως θα πρέπει να δοθεί στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα

Αυτά προκύπτουν από την δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ την ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετά από μια σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή  υπερψηφίζουν τη διανομή του μερίσματος. 

Μόλις 5,5% πιστεύει το  επιχείρημα υπεραπόδοσης της οικονομίας   

Ειδικότερα για τη διανομή του πλεονάσματος οι πολίτες σε ποσοστό 86% απαντούν πως αυτό προέκυψε από την υπερφορολόγηση στα εισοδήματα, ενώ μόλις το 5,5% θεωρεί πως είναι αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας.
 

 

 

Στο ερώτημα που πρέπει να κατευθυνθεί το πλεόνασμα το 69,5% ζητεί να κατευθυνθεί  σε οριζόντια μείωση της φορολογίας , ενώ μόλις το 22,5% να δοθεί ως έκτακτη επιχορήγηση σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Το 8% δεν εκφράζει άποψη. 

 

 

 

 

Στην ίδια δημοσκόπηση η διαφορά της  ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε διψήφια νούμερα αν και σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση υποχωρεί μια μονάδα. Τρίτο κόμμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ στην βουλή καταφέρνουν να μπουν μόλις 5 κόμματα. 

Στις 12 μονάδες η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερά σε διψήφια ποσοστά κινείται η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τoν Σκάι. Ενισχυμένη εμφανίζεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ στη βουλή καταφέρνουν να μπουν μόλις 5 κόμματα. Ωστόσο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ πέφτει κατά μισή μονάδα.  

Πρόθεση Ψήφου:

ΝΔ  30,5%

ΣΥΡΙΖΑ 18,5%

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ 8,5%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 7%

KKE 6,5%

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2%

ΑΝΕΛ 1,5%

ΠΟΤΑΜΙ 0,5%

ΆΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 9%

ΔΞ/ΔΑ 16%

Η συσπείρωση στη ΝΔ συνεχίζει να χτυπάει ταβάνι φτάνοντας το 88%, ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται χαμηλά και συγκεκριμένα στο 46% με το 21,5% να δηλώνει πως θα απέχει από την εκλογική διαδικασία, το 8% να κατευθύνεται προς την ΝΔ και το 4% προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ το 8,5% εμφανίζεται αναποφάσιστο.

Δεν θα βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα από τα μνημόνια

Το 76% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και μόλις το 17% εκτιμά το αντίθετο, ενώ το 7% δηλώνει αναποφάσιστο.

Ωστόσο οι πολίτες διαφωνούν με το συνεχές αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές καθώς το 53,5% θέλουν η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία και το 38,5% ζητούν άμεσα κάλπες.

Ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές

Δυσαρέσκεια επικρατεί στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, καθώς μόλις το 16,5% εμφανίζεται ικανοποιημένο, το 44% υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές προτάσεις ενώ ένα σημαντικό ποσοστό που φτάνει το 37% εκφράζει αντίθετη άποψη.

Τα ποσοστά που ζητούν αλλαγή πολιτικής μεταβάλλονται όταν η έρευνα απευθύνεται σε όλους τους ερωτηθέντες ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, το 57,5 εκτιμά πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, με το 34% να διαφωνεί.

Κεντροαριστερά με αυτόνομη πορεία

Αν και η δημοσκόπηση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή πριν δηλαδή γίνει ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς, οι πολίτες σε ποσοστό 56% υποστηρίζει πως το νέο κόμμα που θα προκύψει θα πρέπει να εκφράζει την κεντροαριστερά και να έχει αυτόνομη πορεία.

Ωστόσο το 46% των ερωτηθέντων εμφανίζεται απαισιόδοξο καθώς εκτιμά πως ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς δεν θα μπορέσει να ανακάμψει και δεν θα συγκεντρώσει σημαντική εκλογική δύναμη, ενώ το 36,5% πιστεύει πως θα αποκτήσει δύναμη από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι ψηφοφόροι του Ποταμιού

Ο προβληματισμός που επικρατεί στο Ποτάμι μετά τις εσωκομματικές εκλογές στην κεντροαριστερά, καταγράφεται και στην δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με του ψηφοφόρους του Σταύρου Θεοδωράκη να κατευθύνονται σε ποσοστό  42,5% προς την ΝΔ και το 24% στην Δημοκρατική Συμπαράταξη η συσπείρωση της οποίας φτάνει το 82%

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook