DW: Το αθηναϊκό θρίλερ του Γ. Παπακωνσταντίνου

Η εφημερίδα SZ κάνει λόγο για ένα "συναρπαστικό ανάγνωσμα".

dw-to-athinaiko-thriler-tou-g-papakwnstantinou
SHARE THIS
0
SHARES

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρουσιάζει στη Γερμανία το βιβλίο του "Game Over", θυμίζοντας ότι η κρίση βρήκε την ΕΕ απροετοίμαστη. 

Σύμφωνα με την αρθρογράφο Κριστιάνε Σλέτσερ, επί σειρά ετών ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στηλιτεύει το γεγονός ότι ότι "η κρίση βρήκε απροετοίμαστη την Ευρώπη", η οποία εκ των πραγμάτων άρχιζε να "αυτοσχεδιάζει", θεσπίζοντας προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα.

"Πολιτικό θρίλερ" χαρακτηρίζει το δικό του χρονικό της κρίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Και δικαίως, εκτιμά η εφημερίδα. Η παρουσίαση του "Game Over", που κυκλοφορεί στα γερμανικά από τον Σεπτέμβριο, έγινε την περασμένη Τετάρτη σε εκδήλωση της Επιστημονικής Εταιρίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο Μόναχο.

Αναπόφευκτη η σύγκριση με το τελευταίο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, που επίσης παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Γερμανία, αλλά σε ευρύτερο κύκλο και με προφανείς φιλοδοξίες για μεγαλύτερη εμπορική απήχηση. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου λέει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαβάσει το πόνημα του "συναδέλφου", το οποίο πάντως θεωρεί ότι προκαλεί "υπέρμετρη συναισθηματική φόρτιση".

Ο ίδιος ήθελε να αποφύγει κάτι τέτοιο και γι αυτό άλλωστε, προσθέτει, επέλεξε να γράψει το βιβλίο του στα αγγλικά. Η ελληνική γλώσσα θα ήταν "υπερβολικά συναισθηματική" για όλα όσα έζησε.

Πηγή DW

"Κατανοητό, άλλωστε τελούσε και ο ίδιος υπό κατηγορία για νόθευση εγγράφου" παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα, χωρίς πάντως να σχολιάζει περαιτέρω την υπόθεση. Εκτιμά ωστόσο ότι, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης βλέπει εαυτόν μαχόμενο κατά του "ευρωπαϊκού κατεστημένου", o Γιώργος Παπακωνσταντίνου προτιμά να κρατήσει χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να προσδώσει στο κείμενό του "ύφος ηθικής ανωτερότητας".

"Ήταν αναπόφευκτη η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ"

Η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι "το κόμμα του Παπακωνσταντίνου, το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, διαλύθηκε λόγω κρίσης". Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν "αναπόφευκτη", σχολιάζει ο πρώην υπουργός, για να προσθέσει ωστόσο ότι κατά την άποψή του "η Ελλάδα θα είναι και η πρώτη χώρα που θα επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ομαλότητα (mainstream), μετά το πείραμα με μία κυβέρνηση λαϊκιστών". Και αυτό γιατί, όπως δηλώνει, "και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει θαύματα".

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του βιβλίου στο Μόναχο ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει τι είναι αυτό που ακόμη λείπει στην Ελλάδα της κρίσης: "Συναίνεση και διάθεση συμβιβασμού. Ο πραγματισμός θεωρείται βρισιά..."

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη συνεχή αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, είναι η συνεχιζόμενη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου, γιατί ήταν ο πρώτος που είχε υπολογίσει ότι το ελληνικό έλλειμμα υπερέβαινε κατά πολύ τα έως τότε γνωστά στοιχεία. Κατά συνέπεια "διατηρείται επίμονα ακόμα και σήμερα ο μύθος, ότι ποτέ δεν ήταν πραγματικά απαραίτητο το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης" τονίζει η αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γ. Παπακωνσταντίνου διατηρεί χαμηλούς τόνους και δηλώνει ότι έχει χορτάσει πλέον από θεωρίες συνομωσίας. "Θέλω να κερδίσει η χώρα μου", καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook