Ελληνογερμανική συμμαχία για τις κατοχικές αποζημιώσεις

Ελληνο-γερμανικό άξονα στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατούντος του Μανώλη Γλέζου.

ellinogermaniki-summaxia-gia-tis-katoxikes-apozimiwseis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Για το λόγο αυτό, το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς και η πρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γερμανίδα Γκάμπι Τσίμερ, θα δώσουν από κοινού συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την επόμενη Πέμπτη, στις 2.30 το μεσημέρι, με θέμα, «Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα: Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν». Προφανώς δε, ήταν μία από τις ...εκπλήξεις που ο Μ. Γλέζος είχε υποσχεθεί αναλαμβάνοντας καθήκοντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα πρώτα βήματα ελληνο-γερμανικής συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς είχαν διαπιστωθεί πάντως ήδη κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ευρωομάδας της  GUE/NGL  το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Τότε δηλαδή που, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς επιχειρηματολογούσε πώς η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσει το συνολικό θέμα διεκδίκησης των οφειλών αυτών.

Αλ. Τσίπρας: Να γίνει επίσημη θέση της χώρας

«Ζητάμε -σημείωνε στη σχετική αναφορά του ο Αλέξης Τσίπρας- ισχυρή λαϊκή εντολή για να κάνουμε επίσημη θέση της χώρας τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων. Γιατί για μας αποτελεί, όχι απλώς διμερή διαφορά, αλλά ευρωπαϊκή εκκρεμότητα, γιατί συνδέεται με το οριστικό κλείσιμο του πιο οδυνηρού κεφαλαίου της ευρωπαϊκής ιστορίας». Μια αναφορά που έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που το θέμα μοιάζει και πάλι «παγωμένο» και με ευθύνη της κυβέρνησης, σχολίαζαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξίσου σημαντική όμως με την τοποθέτηση Τσίπρα ήταν η «απάντηση», στην ίδια συνάντηση της ευρωομάδας της αριστεράς, από την εκπρόσωπο του γερμανικού «αδελφού» κόμματος Die Linke, Κλαούντια Χάιντ, που μετέφερε την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του Linke, θέση την οποία, όπως ανακοίνωσε, το κόμμα της γερμανικής αριστεράς θα θέσει στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Το Linke συνηγορεί, όπως είπε, με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων, καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα πολεμικών εγκλημάτων και με την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

Θέση που αναμένεται να επαναδιατυπωθεί, με κάθε επισημότητα, και στη συνέντευξη Τύπου της ερχόμενης Πέμπτης. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook