Ιερώνυμος: Λύθηκαν οι παρεξηγήσεις με την κυβέρνηση

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

epixeirisi-na-liwsoun-oi-pagoi-apo-tsipra--ierwnumo
SHARE THIS
0
SHARES

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου στο Μέγαρο Μαξιμου.

Ο αρχιεπίσκοπος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις και τόνισε ότι ο διάλογος για τη μορφή των θρησκευτικών που θα διδάσκονται στα σχολεία θα συνεχιστεί. Πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια βελτίωσης των βιβλίων αλλά πρόσθεσε ότι μέχρι τότε θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά βιβλία. Τέλος ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Φίλης επιβεβαίωσε το πολύ καλό κλίμα στην συνάντηση και τόνισε και αυτός ότι ήρθησαν οι παρεξηγήσεις. Στο θέμα των θρησκευτικών είπε ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων και στο τέλος της χρονιάς θα οριστικοποιηθούν τα προγράμματα. "Θέλουμε τον διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας. Δεν έχουμε δογματική αντίληψη" είπε ο υπουργός Παιδείας. 

Ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος δήλωσε “πάρα πολύ ευτυχής” για τον γόνιμο διάλογο που έγινε στη συνάντηση και τόνισε ότι “η εκκλησία και η πολιτεία προχωρούν ενωμένες”

Νωρίτερα το TheTOC έγραφε:

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως θα ακολουθούσε χωριστό ραντεβού του αρχιεπισκόπου με τον υπουργό άμυνας ενώ ασαφές ήταν αν στο τραπέζι των συζητήσεων θα καθόταν ο υπουργός παιδείας.

Τελικά η φωτογραφία από το εσωτερικό του Μαξίμου επιβεβαιώνει πως ο πρωθυπουργός επέλεξε να εξισορροπήσει τα πράγματα βάζοντας απέναντι στον κ. Ιερώνυμο τον «φίλο» της εκκλησίας Πάνο Καμμένο .

Αλλά και να μην τσαλακώσει τον υπουργό του ο οποίος εκφράζει κυρίως τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της εκκλησίας.         

 

            

 

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρξει τηλεοπτική εικόνα  από την συνάντηση των κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου καθώς ζητήθηκε από το συνεργείο της ΕΡΤ να αποχωρήσει.         

 

 Ο κ. Ιερώνυμος ο οποίος το Δεκέμβρη του 2015 λίγο πριν τις εκλογές δήλωνε σε συνέντευξή του στο "Μega Σαββατοκύριακο" ότι « έχει μια  πνευματική επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία πια μετράει χρόνια» ,σπεύδει στη συνάντηση αξιώνοντας ειδικά την απόσυρση του ΦΕΚ για τα θρησκευτικά και γενικά τον «σεβασμό» στην εκκλησία.  

 Μια μέρα πριν από το αποψινό ραντεβού ο αρχιεπίσκοπος χάραξε τις «κόκκινες γραμμές» της εκκλησίας την Τρίτη στην οξύτατη ομιλία του στην Ιερά Σύνοδο και έριξε το γάντι στην κυβέρνηση  για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας.

Κυβερνητικές πηγές πάντως προ της συνάντησης δεν άφηναν περιθώρια υπαναχώρησης όσον αφορά στο θέμα των Θρησκευτικών.

Οι ίδιες πηγές γνωστοποίησαν πως στο Μέγαρο Μαξίμου θα παραβρεθεί και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για τον οποίο τα «αισθήματα» της ιεραρχίας εξέφρασε νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο εκπροσώπος της Αρχιεπισκοπής. Ο κ. Κονιδάρης είχε ξεκαθαρίσει πως ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει καμία διάθεση να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, διότι όπως είπε εξύβρισε και συκοφάντησε την εκκλησία με τρόπο χυδαίο και σκαιό και είπε απίστευτα ψεύδη. 

Η πρόσκληση του κ.Φίλη στο Μαξίμου δεν είναι σαφές αν είναι δείγμα στήριξής του στην κόντρα με την εκκλησία ή ακριβώς το αντίθετο και ο πρωθυπουργός θέλει ως «ενδιάμεσος» να λύσει το ζήτημα.

 Τον αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν στο Μαξίμου  οι μητροπολίτες Σπάρτης, Φθιώτιδος και Μεσογαίας και ο νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

 

Μια μέρα νωρίτερα ο κ. Ιερώνυμος σε μια μακρά εισήγηση στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο είχε αναφερθεί και στο θέμα των σχέσεων της εκκλησίας με την Πολιτεία σε μια αποστροφή που θεωρήθηκε ως πρόκληση ακόμη και για δημοψήφισμα.  

 « Η Εκκλησία κατά την άποψή μου δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από το λαό της, γιατί αυτό επιδιώκεται. Εκεί αποβλέπει το εγχείρημα. Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα αυτού του λαού με ό,τι αυτό σημαίνει. Η Πολιτεία, αν το θελήσει και έχει την συγκατάθεση αυτού του λαού, ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις» είχε σημειώσει ο κ. Ιερώνυμος. 

 

Διαβάστε ακόμη

Ιερώνυμος: Με τον Αλέξη Τσίπρα έχουμε πνευματική επαφή

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook