Ερευνα PEW: Οι Έλληνες εμπιστεύονται πιο πολύ τον Πούτιν από τον Τραμπ

Η εικόνα της Ρωσίας είναι ισχυρότερη στο Βιετνάμ, την Ελλάδα και τις Φιλιππίνες.

ereuna-pew-oi-ellines-empisteuontai-pio-polu-ton-poutin-apo-ton-tramp
SHARE THIS
0
SHARES

Σε όλο τον κόσμο, λίγοι άνθρωποι εμπιστεύονται τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι κάνει το σωστό όταν πρόκειται για διεθνείς υποθέσεις. Παγκόσμια ο μέσος όρος περίπου ένας στους 4  (26%) δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στον Ρώσο ηγέτη.

Ωστόσο, οι αμφιβολίες για τον χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν δεν συμπίπτουν απαραίτητα με τις αντιλήψεις της Ρωσίας ως κίνδυνος για την ασφάλεια. Σε 37 χώρες, ένας μέσος όρος 31% περιγράφει τη δύναμη και την επιρροή της Ρωσίας ως σοβαρή απειλή για τη χώρα τους - όμοια με το μέσο ποσοστό που λέει το ίδιο για την Κίνα και παρόμοιο με το μέσο μερίδιο (35%) που βλέπει την εξουσία και την επιρροή της Αμερικής ως μια μεγάλη απειλή.

Με βάση την έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών που δείχνουν εμπιστοσύνη στον Πούτιν, όσον αφορά τις διεθνείς υποθέσεις, σε ποσοστό 50% για τον Πούτιν και σε ποσοστό 19% για τον Τραμπ. 

 


Σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η εικόνα της Ρωσίας είναι ισχυρότερη στο Βιετνάμ, την Ελλάδα και τις Φιλιππίνες.

 

Και στις τρεις χώρες, περισσότερο από το ήμισυ του κοινού έχει θετική άποψη για τη Ρωσία. Στην Ελλάδα, η αξιολόγηση της ευνοϊκής θέσης της Ρωσίας παρέμεινε σταθερή, κυμαινόμενη λίγο παραπάνω από έξι σε δέκα, δεδομένου ότι το Κέντρο Έρευνας Pew άρχισε να το μετρά το 2012. Ανέρχεται σήμερα στο 64%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα ποσοστό  30% πιστεύει ότι η ρωσική κυβέρνηση σέβεται την προσωπική ελευθερία του λαού της. Στη Βόρεια Αμερική, τόσο οι ΗΠΑ (80%) όσο και ο Καναδάς (73%) αισθάνονται έντονα ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν σέβεται τις πολιτικές ελευθερίες. Στην Ευρώπη, περίπου οκτώ στα δέκα αισθάνονται τον ίδιο τρόπο στη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Γερμανία.

Οι Έλληνες θεωρούν ότι η Ρωσία προστατεύει τις ατομικές ελευθερίες σε ενα ποσοστό της τάξης του 43%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που εμπιστεύονται περισσότερο τον Πούτιν, όσον αφορά τις διεθνείς υποθέσεις, με ποσοστό 50% για Πούτιν και 19% για Τραμπ. Η Ελλάδα, ο Λίβανος και το Βιετνάμ βρίσκονται ψηλά στη λίστα, δηλώνοντας την ισχυρή πεποίθησή τους.

 

Οσον αφορά την πολιτική ιδεολογία 11 από τις 21 χώρες, βρίσκονται πιο κοντά στον Πούτιν. Αυτό παρατηρήθηκε ιδιαίτερα στην Ιταλία, όπου το 39% αυτών που συμμετείχαν έδειξαν να είναι με το μέρος του Πούτιν, όπως και στην Ελλάδα και την Αυστραλία.
Σε 12 χώρες, οι ηλικίες των 50 ετών και άνω έχουν πολύ πιο αρνητικές απόψεις για τη Ρωσία από ό, τι οι 18 έως 29 ετών. Σε 11 άλλες χώρες, οπουδήποτε από το 40% έως το 60% περίπου αυτών των 50 και άνω έκφέρουν αποψη για τη Ρωσία.

Οι άνδρες τείνουν να προτιμούν τη Ρωσία περισσότερο από τις γυναίκες: Σε επτά έθνη, το ποσοστό των αντρών που αισθάνονται θερμά για τη Ρωσία είναι  από 7 έως 17 μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό των γυναικών που αισθάνονται τον ίδιο τρόπο. Αυτό το κενό μεταξύ των φύλων είναι πιο έντονο στη Γαλλία (χάσμα 17 μονάδων) και στη Γερμανία (14 μονάδες).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook