Φίλης «καρφώνει» Μαξίμου: Ερχονται 40.000 πλειστηριασμοί- Και σε φτωχόκοσμο

Συστάσεις απευθείας στο Μαξίμου εμπεριείχε η παρέμβαση Φίλη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

filis-karfwnei-maksimou-den-arkei-i-sumfwnia-me-tis-trapezes
SHARE THIS
0
SHARES

Λίγη ώρα μετά το ραντεβού του πρωθυπουργού με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζώ νστο Μέγαρο Μαξίμου ο Νίκος Φίλης από το βήμα της Βουλής προέτρεψε την κυβέρνηση να μην μείνει στη «συμφωνία κυρίων» με τις τράπεζες και να προχωρήσει σε οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση την αξία της.   

«Η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τις διοικήσεις των τραπεζών έδειξε ότι  υπάρχουν όρια, ενδεχομένως και  αδιέξοδα στην υπόθεση. Πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί έχουν υπολογιστεί να γίνουν για το 2018. Αυτοί δεν θα αφορούν μόνο βίλες με πισίνες αλλά και φτωχόκοσμο. Ανθρωπους  της πρώην μεσαίας τάξης που εξουθένωσε η κρίση αφορύν. Θα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους» ανέφερε ο πρώην υπουργός στην παρέμβαση του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα του δανειολήπτη να παίρνει το σπίτι του στην τιμή που θα τα αγοράζουν τα funds ή ο μειοδότης. Πρόταση που μόλις πρόσφατα απέρριψε ως μη εφαρμόσιμη ο Γ. Σταθάκης.

Ο κ. Φίλης όχι μόνο επανέλαβε ότι επικείνται 40.000 πλειστηριασμοί κάτι για το οποίο τον είχε εγκαλέσει αυστηρά ο Δ. Τζανακόπουλος προ ημερών αλλά «άδειασε» και τον πρωθυπουργό ο οποίος κατά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες μίλησε για «ψεύτικες ειδήσεις» εκ μέρους των μέσων ενημέρωσης στο θέμα των πλειστηριασμών και τους κάλεσε να «βγουν μπροστά και να πουν την αλήθεια».

«Υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας και το τραπεζικό σύστημα απέναντι στα μέσα ενημέρωσης που παράγουν fake news. Εξάλλου εσείς τα χρηματοδοτείτε. Δεν μπορείτε να ανέχεστε τα ψεύδη» φέρεται να ανέφερε ο κ.Τσίπρας.

Τι άλλο είπε ο Φίλης στη Βουλή για πλεονάσματα και συντάξεις 


Κατά τα άλλα ο Νίκος Φίλης στην ομιλία του στη Βουλή επανέλαβε  πως πρέπει να τεθεί εκ νέου το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων προκειμένου να μην γίνουν οι μειώσεις των συντάξεων το 2019 και ζήτησε να αρχίσει άμεσα και η διαπραγμάτευση για το χρέος. 

 «Με αυτό το ύψος του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, με τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% επί 5 χρόνια, με αυτές τις ανισότητες, η πορεία για την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια θα είναι αβέβαιη και επισφαλής. Για το λόγο αυτό, απαιτείται από σήμερα να θέσουμε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του χρέους, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού χρέους, που συναρτάται με την πορεία του τραπεζικού συστήματος» είπε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε, ότι τα πλεονάσματα 3,5% για την πενταετία, περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη και της προσδίδουν κοινωνική αδικία.

«Είναι αναγκαίο, τώρα που συζητούνται μέτρα με τους δανειστές για το χρέος, όπως η ρήτρα ανάπτυξης, να τεθεί το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων, προκειμένου σε πρώτη φάση να μην γίνουν περικοπές των συντάξεων το 2019. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με μια τέτοια επιδίωξη; Ακόμη και οι παλαιότεροι υποστηρικτές των υψηλών πλεονασμάτων του 4,5% μιλούν σήμερα για πλεονάσματα κάτω του 2%. Για να είναι ειλικρινείς και να μην βγάζουν λογάκια, δεν έχουν παρά να αποδεχθούν μια πολιτική πρωτοβουλία συνεννόησης που θα στηρίξει την κυβέρνηση στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και των πλεονασμάτων.

Τώρα είναι η ώρα γι΄ αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις θετικές εξελίξεις που σημειώνονται» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και «προειδοποίησε»:

«Η αναβολή για αργότερα, μας περιορίζει σε δεύτερο ρόλο και θα κινδυνεύσουμε έτσι με δεδομένη μια συγκεχυμένη και διαιρετική κατάσταση στην Ευρώπη, να την πάθουμε όπως ο κομπάρσος που νόμιζε ότι θα πάρει το Όσκαρ επειδή είχε υποδυθεί τέλεια το πτώμα. Όπου κομπάρσος, βάλτε Αντών

.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook