
«Γελοίο» χαρακτήρισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον τουρκικό ισχυρισμό ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αποτελούν απειλή για τη γείτονα: τη θέση αυτή πήρε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε σχετικές παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε πως συμφωνεί με τον κ. Γιούνκερ.
Αναλυτικά, ο κ. Γιούνκερ πήρε θέση και επανέλαβε όσα είχε πει και στη Βάρνα παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν και υπενθύμισε ότι είχε ζητηθεί από τότε η απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών πριν το ορθόδοξο ελληνικό Πάσχα. «Οσον αφορά το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, αξιωματικό και υπαξιωματικό, που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, τα είπα αυτά και στη Βάρνα, παρουσία του Προέδρου Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου. Είπα ότι δεν θα το δεχτούμε, και είπαμε ότι πριν από το ορθόδοξο Πάσχα θέλαμε να απελευθερωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι γελοίο να λέμε ότι δυο Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι έκαναν ένα λάθος στα σύνορα, απείλησαν την Τουρκία. Είναι γελοίο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τη συζήτηση έκλεισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, που είπε: «Ευχαριστώ κ. πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσον αφορά τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, συμφωνώ με την άποψή σας».
Οι απαντήσεις αυτές δόθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των Συμπερασμάτων της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (22 και 23 Μαρτίου 2018), από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου οι Έλληνες ευρωβουλευτές (Παπαδημούλης, Μαριάς) έθιξαν -μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, την Τρίτη- εκ νέου το θέμα την παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Ο Δ. Παπαδημούλης απευθυνόμενος στον κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι το ορθόδοξο Πάσχα πέρασε δίχως να έχουν απελευθερωθεί οι δύο Έλληνες αξιωματικοί. Τόνισε επίσης ότι οι ευρωβουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν ομόφωνα την Πέμπτη ζητώντας από τη κυβέρνηση Ερντογάν την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών οι οποίοι φύλαγαν τα ευρωτουρκικά σύνορα.
Και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέχισε: «Ζητούμε από σας, όχι απλώς θετικές δηλώσεις, αλλά πιέσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα, έτσι ώστε οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή πολιτική και τα Ευρωπαϊκά σύνορα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους, το ελληνικό στράτευμα και τις οικογένειές τους. Δεν το ζητά αυτό μόνο η Ελλάδα, το ζητά ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό πρέπει να το δείξετε εσείς, κ. Τουσκ και κ. Γιούνκερ, με κλιμάκωση των πιέσεων».
Ο Ν. Μαριάς ξεκινώντας με τη διαπίστωση ότι οι εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα επί του πρακτέου, ρώτησε ποια πρακτικά μέτρα και ποιες κυρώσεις πρόκειται να παρθούν. «Πρέπει να γίνει διακοπή των διαπραγματεύσεων, πρέπει να γίνει πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πρέπει να γίνει εμπάργκο στα αγροτικά τουρκικά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. […] Ναι κ. Γιούνκερ, αυτό πρέπει να κάνετε. Δεν μπορεί να χαϊδεύετε τη Τουρκία», είπε καταλήγοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν καταλαβαίνει από λόγια.
Γιοχάνες Χαν: Συνεχής η οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου
«Τα κράτη – μέλη της ΕΕ, με την απόφασή τους να μην ανοιχθεί κανένα περαιτέρω διαπραγματευτικό κεφάλαιο με την Τουρκία, έχουν ήδη αντιδράσει έναντι της βαρύνουσας σημασίας οπισθοδρόμησης στο πεδίο του κράτους δικαίου», τονίζει ο Επιτρόπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας & Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η έκθεσή μας καταδεικνύει ότι δυστυχώς αυτή η οπισθοδρόμηση αποτελεί μία διαρκή διαδικασία. Μόλις προ ολίγου παρατάθηκε επιπλέον η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Επίσης, αποφασίστηκε η μείωση της οικονομικής βοήθειας στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας. Τώρα πλέον εναπόκειται στα κράτη – μέλη να αξιολογήσουν την παρουσιασθείσα έκθεση, η οποία χαρακτηρίζεται από απόλυτη ευκρίνεια», προσθέτει ο Χαν, ερωτηθείς από το ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της τελευταίας – έντονα επικριτικής - έκθεσης προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία.
Η συνέντευξη φέρει τον τίτλο «Οι συστάσεις έχουν κάποιο νόημα μόνον εφόσον έχουν πιθανότητα εφαρμογής» και ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος στην ερώτηση αν η Κομισιόν θα πρέπει τώρα να συστήσει την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζει ότι «Μία σύσταση αυτού του είδους έχει μόνον τότε κάποιο νόημα, εφόσον υπάρχει πιθανότητα εφαρμογής της. Η πλειονότητα των κρατών – μελών της ΕΕ τάσσεται εναντίον ενός βήματος που κινείται πέραν των μέτρων που ισχύουν επί του παρόντος. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το de facto "πάγωμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως επίσης και της καθαρής προσαρμογής της ενταξιακής οικονομικής βοήθειας».
Στο ερώτημα σχετικά με την αξιοπιστία της Κομισιόν όταν κινείται με αυστηρότητα εναντίον των παραβιάσεων του κράτους δικαίου από πλευράς της Πολωνίας, αλλά δεν πράττει το ίδιο στην περίπτωση της Τουρκίας, προς την οποία συνεχίζεται επιπλέον η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει στην απάντησή του ότι ήδη εντός του 2017 υπήρξε σαφής μετατόπιση των κονδυλίων για τομείς, όπως η προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η ελευθερία του τύπου, ενώ για την περίοδο 2018 – 2020 προβλέπεται μία μείωση κατά 40% στο πλαίσιο της λεγόμενης ενδιάμεσης αξιολόγησης από πλευράς Κομισιόν.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr