Η μεγάλη ώρα για το Κυπριακό σήμερα στην πολυμερή της Γενεύης

Μετά τους χάρτες, η πολυμερής. Ιστορική θεωρείται και η σημερινή ημέρα για το Κυπριακό.

i-megali-wra-gia-to-kupriako-simera-stin-polumeri-tis-geneuis
SHARE THIS
0
SHARES

Μετά τους χάρτες, έρχεται η πολυμερής. Ιστορική θεωρείται και η σημερινή ημέρα για το Κυπριακό, καθώς οι εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) κάθονται στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Για πρώτη φορά μετά το 1960.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων Νίκος Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, οι υπουργοί εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον, η ΕΕ μέσα από την παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Μπόρις Τζόνσον στο τραπέζι της πολυμερούς
Ο Μπόρις Τζόνσον στο τραπέζι της πολυμερούς

 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες

 

Διεθνής διάσκεψη και αύριο 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τη Γενεύη, είναι πλέον βέβαιο πως η διεθνής διάσκεψη θα κρατήσει και αύριο Παρασκευή, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σημαίνει πως αναμένεται να κατατεθεί συμβιβαστική πρόταση για τη γεφύρωση των διαφορών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

 

 

 

Μετά την ολοκλήρωση της πρωινής συνεδρίασης, το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει από κοινού συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους Υπουργούς Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου Νίκο Κοτζιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον. Στη συνέχεια θα έχει χωριστές συναντήσεις μαζί τους καθώς και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την `Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στις 18.00 τοπική ώρα είναι προγραμματισμένο να αρχίσει η δεύτερη σύνοδος της Διάσκεψης της Γενεύης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Νωρίτερα, μια κατ'ιδίαν σύντομη συνάντηση είχαν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πολίτης», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρωινή συνεδρίαση ο επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε πως η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πως μόνο νόμισμα του κράτους θα είναι το ευρώ. Παράλληλα υποσχέθηκε πως η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά τη λύση

 

 

Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες
Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες

H τοποθέτηση Κοτζιά στην πρωινή συνερδίαση

Τη συμμετοχή της Ελλάδας με εποικοδομητικές προτάσεις στη διάσκεψη, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα, όπως τονισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

Σημείωσε δε, ότι θα μπορούσε το θέμα της Ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.

Η καλύτερη εγγύηση βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων και χαιρέτισε την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκας Μογκερίνι που δείχνει, όπως είπε, το ενδιαφέρον και τον ρόλο που μπορεί να διαδραμματίσει η ΕΕ.

Επίσης ευχαρίστησε τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντέρες για τις προσπάθειες που καταβάλουν τα Ηνωμενα Έθνη για την επίτευξη του ιστορικού στόχου της επανένωσης της Κύπρου. Ο ΟΗΕ τόνισε, ο κ. Κοτζιάς πρέπει να ακολουθήσει το πνεύμα και το γράμμα του καταστατικού του χάρτη και να είναι θεματοφύλακας των αρχών του.

Έχουμε όλοι ιστορικές ευθύνες για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή, είπε ο κ. Κοτζιάς και αναφέρθηκε στο πολιτικό θάρρος του προέδρου Ανασταστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί που καταβάλλουν προσπάθειες για να καταλήξουν στην επανένωση του νησιού.

Τόνισε ότι η λύση πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα εξίσου Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, αλλά και των τριών μειονοτήτων. Και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς,τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένας φάρος σταθερότητας και ένα παράδειγμα για όλη τη Μέση Ανατολή. Η λύση θα ήταν φωτεινό παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής, θα δημιουργούσε συνθήκες ευημερίας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το μέλλον της Κύπρου, όπως και της Τουρκίας, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς, είναι στην ΕΕ, «εμείς πιστεύουμε σε αυτό και θέλουμε να εργαστούμε για την επανένωση του νησιού για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ονειρεύονται, να μπορούν να αισθάνονται αυτή τη χώρα πατρίδα τους, να μπορούν να χτίσουν με ασφάλεια το μέλλον των παιδιών τους».

Η τοποθέτηση Τσαβούσογλου στην πρωινή συνεδρίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες της τ/κ ιστοσελίδα Κίμπρις Ποστασί, στην έναρξη της διάσκεψης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε το εξής: «Η διευθέτηση αυτού του ζητήματος με τρόπο που θα εξασφαλίσει την πολιτική ισότητα, τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια της τ/κ πλευράς είναι από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας». Η ιστοσελίδα στηρίζει τις επισημάνσεις της σε πληροφορίες από «διπλωματικές πηγές». Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι οι παράμετροι της λύσης είναι η διζωνικότητα, η δικοινοτικότητα, η πολιτική ισότητα και η ισότητα των δυο «ιδρυτικών κρατών». «Η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα πρέπει οπωσδήποτε να μετατραπεί σε πρωτογενές δίκαιο του Ε.Ε.», αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου. Ακόμη, ο κ. Τσαβούσογλου προσθέτει: «Μια άλλη προτεραιότητα σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πτυχή (της λύσης) είναι η εξής: Μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να απολαμβάνουν με ίσους όρους τις τέσσερις ελευθερίες όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των πολιτών της Ε.Ε.».

Οι χάρτες

Την Τετάρτη το βράδυ, για πρώτη φορά υπήρξε ανταλλαγή χαρτών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τόσο ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε έκαναν λόγο για ιστορικά γεγονότα.

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Nίκος Χριστοδουλίδης, οι χάρτες που ανταλλάχθηκαν είναι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μον Πελεράν, δηλαδή παραχωρούν ποσοστό 28,2% έως 29,2% στην τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ωστόσο, ο κύπριος πρόεδρος, αμέσως μετά την κατάθεση των χαρτών, κατέθεσε εγγράφως τις ενστάσεις του επί του χάρτη που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά. Κάτι που σημαίνει ότι ο κάποιες από τις περιοχές που ανέμενε η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι θα περιλαμβάνονταν στον τουρκοκυπριακό χάρτη δεν περιλαμβάνονται.

Οι χάρτες που κατατέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ βρίσκονται πλέον σε κρύπτη στο Παλάτι των Εθνών. Παρότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι περιλαμβάνει ο κάθε χάρτης, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο τ/κ χάρτης δεν περιλαμβάνει τη Μόρφου και προβλέπει επιστροφή μικρότερου αριθμού προσφύγων από εκείνον που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, οι χάρτες αποτελούν απαρχή περαιτέρω διαπραγμάτευσης.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον

Έντονο παρασκήνιο για τη συμμετοχή Τσίπρα

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το διπλωματικό θρίλερ για το εάν θα παραστεί ο έλληνας πρωθυπουργός στη Γενεύη. Το πρωί της Πέμπτης, ο δημοσιογράφος του BBC James Landale ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ότι o πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιριμ ενδέχεται να παραστεί στη διάσκεψη της Γενεύης. Είναι σαφές πως εάν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, οι προσδοκίες για σημαντική πρόοδο στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας αυξάνονται.

Την ιδια στιγμή, ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρήσουν και μεταβούν στη Γενεύη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αγγλίας, τότε θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, με τη δήλωσή του αυτή, ο κ. Τσελίκ καθιστά σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα παραβρεθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά της, η Αθήνα δεν αποκλείει, στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος, ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί στη Γενεύη. Όπως σημείωνε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί».

Σημειώνεται ότι και η βρετανική πλευρά -η τρίτη εγγυήτρια δύναμη- έχει δηλώσει πως βρίσκεται σε ετοιμότητα να εκπροσωπηθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο δια της παρουσίας της Τερέζα Μέι, εάν αυτό χρειαστεί.

Η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Φ. Μογκερίνι
Η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Φ. Μογκερίνι

 

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook