Η Τουρκία απέσυρε τη ΝΟΤΑΜ για τη δέσμευση του μισού Αιγαίου

Μετά από παρασκηνιακές πιέσεις και την έντονη δυσαρέσκια του ΝΑΤΟ, η Τουρκία ανακάλεσε τη ΝΟΤΑΜ με την οποία δέσμευε το βόρειο Αιγαίο και τμήμα εδάφους της Λήμνου.

i-tourkia-apesure-ti-notam-gia-ti-desmeusi-tou-misou-aigaiou
SHARE THIS
0
SHARES

Με δύο αλλεπάλληλες ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία ανακάλεσε την απόφασή της να δεσμεύσει μια μεγάλη περιοχή του βορείου Αιγαίου αλλά και μέρος του εδάφους της Λήμνου. 

Υποχώρηση σε δύο φάσεις

Μετά από έντονα διαβήματα της Αθήνας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ,  τον ICAO και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, το πρωί της Δευτέρας, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ  με κωδικό Α0900/15 με την οποία εξαιρούσε από την αρχική περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου, καθώς αυτό αποτελούσε προσβολή της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας. 

Η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε στις απόψεις της με αποτέλεσμα η Άγκυρα  να εκδώσει το απόγευμα της Δευτέρας, δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, με κωδικό Α904/15, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδόσει την περασμένη Παρασκευή. 

Οργή και από το ΝΑΤΟ

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η κίνηση της Άγκυρας φέρεται να εξόργισε ακόμη και το ΝΑΤΟ που παραδοσιακά τηρεί στάση ουδετερότητας στις διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα ελληνικά επιχειρήματα.

Σακελαρίδης: Η κυβέρνηση είναι αποτελεσματική χωρίς τυμπανοκρουσίες

Σχολιάζοντας την απόσυρση της ΝΟΤΑΜ με την οποία η Τουρκία δέσμευε μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης επιτέθηκε στην ΝΔ  και στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είχε ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Η δήλωση Σακελλαρίδη

Η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο.

Η βιασύνη του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική. Κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.


 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook