Η Vodafone βάζει «φραγή» για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Η εταιρεία ζητά το ποσό των 900.000 ευρώ και ξεκαθαρίζει ότι οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν νωρίτερα από τον Φεβρουάριο. Οι πρώτες αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού.

i-vodafone-bazei-fragi-gia-tin-ilektroniki-psifoforia
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Βόμβα» στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς για την εκλογή ηγεσίας του νέου ενιαίου φορέα το Νοέμβριο βάζει η μόνη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας (Vodafοne) που έδειξε ενδιαφέρον να αναλάβει το τεράστιο αυτό έργο. 

Όπως ενημέρωσε το πρωί της Πέμπτης τους υποψήφιους αρχηγούς, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος, η εταιρεία ζητά το ποσό των 900.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και ξεκαθαρίζει ότι οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν νωρίτερα από τον Φεβρουάριο. 

Oυσιαστικά η εταιρεία προτείνει ως ημερομηνία την 4η Φεβρουαρίου 2018 και σημειώνει ότι το σύστημα θα αφορά μόνο την ηλεκτρονική διασύνδεση των καλπών και όχι ηλεκτρονική ψηφοφορία από απόσταση.

Το κόστος αφορά σε 1.400 τάμπλετ, 1000 πληκτρολόγια, 11 λαπτοπ και 400 άτομα προσωπικό. Η γενική δοκιμή θα γίνει στις 14 Ιανουαρίου και δοκιμαστικό στις 21 ή 28 Ιανουαρίου. 

Το κόστος είναι τεράστιο και αδύνατο να καλυφθεί από την εισφορά των δύο ευρώ των ψηφοφόρων και τα παράβολα των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν συμφωνήσει να μην συμβάλλουν οικονομικά.

Η πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Διαβάζοντας την επιστολή της Vodafone, η πρώτη αντίδραση των επιτελών του ΠΑΣΟΚ είναι να εκφράσουν την «ειλικρινή απορία», γιατί στις εκλογές της ΝΔ η εταιρεία ήταν έτοιμη σε ένα μήνα και για την Κεντροαριστερά ζητάει τέσσερις.

Ειδικότερα, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν χαρακτηριστικά ότι η Vodafone επιβεβαίωσε όσα σημείωναν τις προηγούμενες ημέρες οι τεχνικοί και οι εταιρείες:

«Αποδέχεται την Online διασύνδεση αλλά γιατί στις εκλογές της ΝΔ ήταν έτοιμη η εταιρεία σε ένα μήνα και σε εμάς ζητά τέσσερις; Είναι μια ειλικρινής απορία. Όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή Αλιβιζάτου». 

Θεοδωράκης: Η ζωή δεν γυρίζει πίσω

«Ο δρόμος για το νέο προοδευτικό Κίνημα έχει ήδη χαραχθεί. Οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, ατέλειες, τεχνικές δυσκολίες δεν αναιρούν τη μεγάλη μας απόφαση. Αντιθέτως, αν τις χειριστούμε με προσοχή και ενότητα μπορούμε σύντομα να εξασφαλίσουμε στους πολίτες μια ανοιχτή, σύγχρονη και ταυτοχρόνως αδιάβλητη διαδικασία που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στη χώρα μας», επισημαίνει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και προσθέτει:

«Παρακολουθώ και ενισχύω τις προσπάθειες του καθηγητή Νίκου Κ. Αλιβιζάτου και των στελεχών που έχει επιλέξει για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων. Περιμένουμε τις προτάσεις όλων όσοι μπορούν να αναλάβουν - και να εγγυηθούν - το έργο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων και την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία. Και σύντομα, όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε σε θέση, όλοι οι υποψήφιοι, να υιοθετήσουμε την τεχνικά αρτιότερη λύση που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού ενιαίου φορέα».

Η επιστολή Αλιβιζάτου στους υποψήφιους: 

Σας αποστέλλω συνημμένως την απαντητική επιστολή της εταιρίας VODAFONE, η οποία μόλις περιήλθε στο γραφείο μου. Όπως θα διαπιστώσετε, η προσφορά της εταιρίας αφορά μόνον την on line διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, με διεξαγωγή ψηφοφορίας «δια ζώσης».

Και τούτο, το νωρίτερο, τον προσεχή Φεβρουάριο και με κόστος 900.000 € συν Φ.Π.Α. Η προσφορά της εταιρίας δεν αναφέρει ο,τιδήποτε για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία.

Έχω ήδη επικοινωνήσει με τις εταιρίες WIND και ΟΤΕ, από τους προέδρους των οποίων ζήτησα να με ενημερώσουν έως το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου, αν μπορούν και, βεβαίως, αν ενδιαφέρονται να αναλάβουν το έργο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων, με ψηφοφορία “δια ζώσης” και μόνον, κατά τις υποδειχθείσες ημερομηνίες (5 και 12 Νοεμβρίου) και με ποιους οικονομικούς όρους.

Επιφυλάσσομαι να σας ενημερώσω μόλις έχω τις απαντήσεις τους. Σημειώστε, παρακαλώ, ότι αποστέλλω το παρόν μήνυμα και στους λοιπούς υποψηφίους.

Με τους φιλικούς χαιρετισμούς μου,

Ν.Κ. Αλιβιζάτος

Η επιστολή της Vodafone: 

 
 
 
 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook