Η Χρυσή Αυγή στο ΣτΕ: «Κραυγαλέα αντισυνταγματική» η διακοπή χρηματοδότησης

Θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσε ο συνήγορος της Χρυσής Αυγής για την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία κόπηκε η χρηματοδότηση του κόμματος.

i-xrusi-augi-sto-ste-kraugalea-antisuntagmatiki-i-diakopi-xrimatodotisis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, από την οποία θα κριθεί η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση, η Χρυσή Αυγή συγκρούεται με το ελληνικό δημόσιο. Ο νομικός παραστάτης του κόμματος χαρακτήρισε «φωτογραφική» τη διάταξη προκειμένου, όπως είπε, να εξοστρακιστεί η Χρυσή Αυγή.

Υποστήριξε ότι με τη διακοπή της χρηματοδότησης παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας ισχυριζόμενος οτι δεν ειναι δυνατόν αυτό να εφαρμόζεται με μόνη την άσκηση ποινικής δίωξης. Σκοπός ήταν, είπε, να στερήσει τα μέσα απο τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να διαχύσει τις πολιτικές απόψεις στην κοινωνία επιβάλλοντας ποινή για πράξη που ακομα διερευνάται.

Ο κ. Παπαγρηγορίου επισήμανε ότι «αποτελεί κόλαφο η απόφαση του Αρείου Πάγου που επέτρεψε τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές. Εφόσον δεν υπάρχει αμέτακλητη αποφαση της δικαιοσύνης περιρίζεται το συνταγματικό δικάιωμα της Χρυσής Αυγής για τη χρηματοδότηση».

Οσο για τα αδικήματα και τις εγκληματικές πράξεις που αποδίδονται σε μέλη και στελέχη του κόμματος, αυτά ο κ. Παπαγρηγορίου τα χαρακτήρισε «μεμονωμένα περιστατικά» υποστηρίζοντας ότι οι υπαίτιοι πρέπει να τιμωρηθούν αλλά τα αδικήματα αυτά να μην αποδίδονται σε έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο. Επίσης διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι η διακοπή χρηματοδότησης σημαίνει τον «πολιτικό θάνατο» του κόμματος καθώς δεν μπορεί να επιβιώσει με τις δεδομένες εκλογικές δαπάνες.

Χρηματοδότηση ΧΑ: 400.000 ευρώ από ιδιωτες, 150.000 ευρώ από βουλευτικές αποζημιώσεις

Οι νομικοί εκπρόσωποι του δημοσίου υποστήριξαν ότι η αίτηση της ΧΑ πρέπει να κριθεί απαράδεκτη καθώς «οι αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής δεν προσβάλλονται στο ΣτΕ».

Ως απάντηση στο επιχείρημα για το «θάνατο» του κόμματος οι δικηγόροι του δημοσίου τόνισαν ότι η Χρυσή Αυγή έχει κι άλλους πόρους, αφού σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2013, προκύπτει ότι το κόμμα έλαβε πάνω απο 400.000 ευρώ απο ιδιωτική χρηματοδότηση και 150.000 ευρώ από τις βουλευτικές αποζημιώσεις, μέρος των οποίων πηγαινει στο κόμμα. Ως αποδειξη της δυνατότητας της Χρυσής Αυγής να παραμένει ενεγό, επικαλέστηκαν τη συμμτεοχή του στις ευρωκλογές «όπου ελέυθερα εξέφρασε τις αποψείς της και έλαβε ικανοποιητικό αριθμό ψήφων».

Επισημάνθηκε ότι το μέτρο ειναι προσωρινό και δεν αποστερεί οριστικά τη χρηματοδότηση. Σε περίπτωση αθώωσης τα χρηματα θα επιστραφούν στο κόμμα τόνισαν οι δικηγόροι του δημοσίου επικαλούμενοι το δημόσιο συμφέρον καθώς, όπως είπαν, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί κόμμα τα μέλη του οποίου και κυρίως ο αρχηγός του, κατηγορούνται για εγκληματικές ενέργειες και έχουν ηδη προφυλακιστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook