Κεντροαριστερά: Nέο χάσμα με αφορμή την κοινή σύσκεψη

Πάνω σε ένα λεπτό νήμα ισορροπεί το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, μετά την επιστολή Αλιβιζάτου, το "ναι" Καμίνη-Θεοδωράκη και το "βέτο" της Γεννηματά.

kentroaristera-neo-xasma-me-aformi-tin-koini-suskepsi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Πάνω σε ένα λεπτό νήμα ισορροπεί το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, μετά την επιστολή Αλιβιζάτου, το "ναι" Καμίνη-Θεοδωράκη και το "βέτο" της Γεννηματά στην επιδιωκόμενη συνάντηση όλων των υποψήφιων επικεφαλής του νέου φορέα. Ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος έστειλε επιστολή στους δέκα υποψηφίους τους οποίους ενημέρωσε αφενός πως η μια από τις δυο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν προτίθεται να αναλάβει την διαδικασία, αφετέρου πως η άλλη προϋπολογίζει κόστος ύψους 300.000 ευρώ και δεν αναλαμβάνει το λογισμικό. Επομένως έπρεπε να μετατεθούν οι εκλογές και να συναντηθούν οι αρχηγοί. 

Ο πρώτος που απάντησε στην επιστολή ήταν ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είναι καταρχήν θετικός. Αναφέρει στη δική του επιστολή:

«Προς Ν.Κ.Αλιβιζάτο

Αγαπητέ κύριε καθηγητά,

Διάβασα με προσοχή το σχέδιό σας με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να οδηγηθούμε στις εκλογές για τον επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα.

Είμαι σε γενικές γραμμές σύμφωνος. Τις επιμέρους παρατηρήσεις μου θα τις εκθέσω στη συνάντηση της Τρίτης που θα γίνει υπό την προεδρεία σας.

Θεωρώ δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι θα συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην επιτυχία της συνάντησης. Το μείζον είναι να ανταποκριθούμε στο αίτημα της προοδευτικής κοινωνίας για μια αδιάβλητη διαδικασία με κλασικές και ηλεκτρονικές κάλπες, όπως εξ αρχής είχε συμφωνηθεί. Πιστεύω ότι σε αυτό θα ομονοήσουμε, τελικά, και οι 10 υποψήφιοι. Είναι άλλωστε σημαντικό ότι οι σημαντικότερες προσωπικότητες του χώρου μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – όπως και ο Πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος – υπερασπίζονται το δικαίωμα των φίλων και των μελών να μπορούν να ψηφίσουν είτε με τον παραδοσιακό τρόπο είτε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως. Και πρέπει να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να γίνουν όλα σωστά.  Η μετάθεση των εκλογών για λίγες εβδομάδες δεν ενέχει απολύτως κανένα κίνδυνο. Αντιθέτως, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι το κύριο μέλημά μας είναι η ανοιχτή και αξιόπιστη διαδικασία και όχι μια κομματική ψηφοφορία ελεγχόμενη από μηχανισμούς.

Κλείνοντας θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Σταύρος Θεοδωράκης»

Το τριπλό όχι της Γεννηματά 

Αρνητική ήταν η Φώφη Γεννηματά ως προς την επιστολή του προέδρου της επιτροπής για τα διαδικαστικά θέματα της εκλογής προέδρου Νίκου Αλιβιζάτου.

Στην επιστολή της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι η ομάδα των 10 υποψηφίων δεν αποτελεί θεσμοθετημένο όργανο για να μπορεί να πάρει αποφάσεις. Παράλληλα συμπληρώνει πως τυχόν αναβολή της εκλογικής διαδικασίας προκαλεί παράταση της εσωστρέφειας που με τη σειρά της «δημιουργεί κινδύνους».

Ολόκληρη η επιστολή της  Γεννηματά:

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε χθες το βράδυ, μου προκάλεσε έκπληξη η επιστολή σας, η οποία δυστυχώς πήρε δημοσιότητα. Η δημόσια συζήτηση γύρω από τα διαδικαστικά δεν βοηθάει στην ευόδωση του εγχειρήματος της δημιουργίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η ορθή ανάγνωση των επιστολών των τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας καθώς και οι μέχρι σήμερα συζητήσεις και αποφάσεις σας στην επιτροπή δεν οδηγούν  στην τεκμηρίωση μερικών από των προτάσεων σας. 

1. Θέμα αναβολής των εκλογών έχει θέσει μόνο η Vodafone που η προσφορά της σε κάθε περίπτωση είναι απαγορευτική. Δεν τεκμηριώνεται από πουθενά η ανάγκη αναβολής των εκλογών. Αντίθετα, πολιτικά η παράταση της εσωστρέφειας δημιουργεί κινδύνους. Δεν επιτρέπει την αφοσίωση του συνόλου των δυνάμεων του χώρου στην αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων που βασανίζουν τη χώρα. Αυτό αναζητά και περιμένει από εμάς  ο λαός μας  και αυτό, ως πρώτο μέλημα, απαιτούν οι δυνάμεις που έχουν ήδη αγκαλιάσει το εγχείρημα. 

2. Απαιτείται άμεση σύγκληση της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ενεργειών και πρωτοβουλιών και να διερευνηθούν οι πρόσφορες και αναγκαίες λύσεις. Αυτό είναι, άλλωστε, το αντικείμενο της Επιτροπής. 

3. Αναφέρεστε σε ορισμένες εταιρείες της πληροφορικής οι οποίες έχουν εμπειρία στο σχηματισμό και ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Ο κατάλογος, είμαι βέβαιη, είναι ενδεικτικός. Νομίζω ότι θα μπορείτε να συμπληρώσετε τον κατάλογο αυτό μετά από διαβούλευση με τα μέλη της Επιτροπής. Οι σχετικές επιστολές για την εκδήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να αποσταλούν άμεσα. Έτσι, ώστε, μέχρι την Τρίτη να έχει  καταλήξει η Επιτροπή εν ολομελεία σε λύσεις που θα αποτρέπουν ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο από τις συνεχείς παρατάσεις και επιπλοκές. 

4. Επαναφέρετε το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Οι απαντήσεις και των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχουν καταδείξει ότι μια τέτοια διαδικασία δεν παρέχει τα εχέγγυα του αδιάβλητου. Ως εκ τούτου δεν είναι παραδεκτή η οποιαδήποτε ανακίνηση του θέματος αυτού. 

5. Φυσικά και έχετε τη δυνατότητα να προχωρήσετε σε διαβουλεύσεις για όλα τα τεχνικά ζητήματα, όσα ανακύπτουν, με τον κάθε ένα από τους υποψηφίους. Αρμόδια να πάρει τις απαιτούμενες αποφάσεις για τα διαδικαστικά είναι η επιτροπή υπό την προεδρία σας , όπως πρότεινα και απεδέχθη το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και όσοι συμμετέχουν στο εγχείρημα. Δεν τίθεται θέμα όμως συνεδρίασης των υποψηφίων, δεν αποτελούν όργανο καθώς πέρα από τα άλλα , δεν υπάρχουν υποψήφιοι από όλα τα κόμματα και τις κινήσεις που μετέχουν στο εγχείρημα. Το εγχείρημα του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς ξεκίνησε με την δική μου πρωτοβουλία και πρόταση ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Γι αυτό και αισθάνομαι  και έχω ιδιαίτερη ευθύνη για την επιτυχία του. Σε αυτή την προσπάθεια εσείς και η επιτροπή σας είστε πολύτιμος αρωγός. 

Με εκτίμηση
Φώφη Γεννηματά

Υποστηρίζουν την πρόταση Αλιβιζάτου οι Καμίνης - Μανιάτης

«Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας να συνδράμουμε την επιτροπή Αλιβιζάτου, ακόμη και αν υπάρχουν διαφορετικές γνώμες στα επιμέρους ζητήματα. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να επιλύσουμε τα θέματα αυτά. Θέση μας είναι ότι, προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες αδιάβλητης και ανοιχτής διεξαγωγής των εκλογών, δεν θα αποτελέσει πρόβλημα η καθυστέρηση ολίγων εβδομάδων. Πιστεύουμε επίσης ότι θα είναι χρήσιμη η συμβολή και εκείνων, κομμάτων η πολιτικών κινήσεων, που συμμετέχουν εξαρχής στο εγχείρημα. Θα ανταποκριθούμε στο αίτημα του κ. Αλιβιζάτου, χωρίς δεύτερες σκέψεις και προσκόμματα. Δεν γίνεται παρά να πετύχουμε και θα πετύχουμε», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωση του ο Γιώργος Καμίνης.

"Κάθε μέρα παντού, με κάθε τρόπο, οι πολίτες, μας ζητούν να προχωρήσουμε.

Έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά τους. Να τους πείσουμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι μία δική τους μεγάλη δημοκρατική διαδικασία και όχι μία διαδικασία που αφορά λίγους, οι οποίοι, με διαφορά προσχήματα, επιδιώκουν να καθηλώσουν την προσπάθεια στα μέτρα τους.

Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας να συνδράμουμε την επιτροπή Αλιβιζάτου, ακόμη και αν υπάρχουν διαφορετικές γνώμες στα επιμέρους ζητήματα.

Με χθεσινή επιστολή του ο κ. Αλιβιζάτος ζητά συνάντηση των υποψηφίων για να σταθμισθούν τα νέα δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις για τις ημερομηνίες των εκλογών και τον τρόπο διεξαγωγής τους. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να επιλύσουμε τα θέματα αυτά.

Θέση μας είναι ότι, προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες αδιάβλητης και ανοιχτής διεξαγωγής των εκλογών, δεν θα αποτελέσει πρόβλημα η καθυστέρηση ολίγων εβδομάδων. Πιστεύουμε επίσης ότι θα είναι χρήσιμη η συμβολή και εκείνων, κομμάτων η πολιτικών κινήσεων, που συμμετέχουν εξαρχής στο εγχείρημα.

Θα ανταποκριθούμε στο αίτημα του κ. Αλιβιζάτου, χωρίς δεύτερες σκέψεις και προσκόμματα.

Δεν γίνεται παρά να πετύχουμε και θα πετύχουμε."

«Να αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα και τις τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν», ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης και πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης είναι προφανώς δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με την αξιοπιστία του εγχειρήματος. Εξέφρασε και πάλι την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο και την επιτροπή Αλιβιζάτου δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει στη συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη ή την ερχόμενη Πέμπτη.

Υπέρ της συνάντησης και οι Ραγκούσης - Ανδρουλάκης

Θετικοί στο κάλεσμα του Νίκου Αλιβιζάτου εμφανίζονται και οι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιάννης Ραγκούσης.

Συνεργάτες του ευρωβουλευτή της Ελιάς αναφέρουν ότι πρέπει όλοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Νίκου Αλιβιζάτου. Την ίδια άποψη εκφράζουν και από το επιτελείο του Γιάννη Ραγκούση, υποστηρίζοντας ότι καλό θα ήταν οι υποψήφιοι να βρεθούν όσες φορές χρειαστεί, όχι μόνο για τα διαδικαστικά, αλλά και για τα πολιτικά ζητήματα, αλλά και να συμμετέχουν σε debates που θα εκφράσουν τις απόψεις τους.

Απαξιώνεται η διαδικασία με αναβολή, υποστηρίζει ο Κωνσταντινόπουλος

Τυχόν αναβολή απαξιώνει τη διαδικασία, επισημαίνει στη δική του επιστολή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, και ζητεί να συγκληθεί η Επιτροπή τη Δευτέρα, προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα αξιόπιστης διεξαγωγής της διαδικασίας με άλλους τρόπους στις 5 Νοεμβρίου.

Φωτό: Ευρωκίνηση

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook