Follow us

Kίνδυνοι για εκρήξεις από την Ειδομένη μέχρι τον Πειραιά

Κόκκινος συναγερμός στην κυβέρνηση για το προσφυγικό. Εκρηκτικό κλίμα στις τοπικές κοινωνίες από την δημιουργία νέων Hot – spot.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Kίνδυνοι για εκρήξεις από την Ειδομένη μέχρι τον Πειραιά

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη αλλά και τις ανεξέλεγκτες ροές των προσφύγων στον άτυπο καταυλισμό που έχει διαμορφωθεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Η κυβέρνηση μοιάζει να είναι …εγκλωβισμένη στην λογική της εθελοντικής αποχώρησης των προσφύγων.

Σε όλη την χώρα διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό κλίμα καθώς η κυβέρνηση αποφασίζει την δημιουργία νέων χώρων υποδοχής χωρίς την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες να βράζουν από τις κινητοποιήσεις των προσφύγων με την συμπαράσταση των…. αλληλέγγυων που λειτουργούν υπό την ανοχή του κρατικού μηχανισμού.

Η συγκέντρωση περισσοτέρων από 20.000 προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά και στην Ειδομένη καθώς και οι έντονες αντιδράσεις των προσφύγων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα έχουν προβληματίσει την κυβέρνηση που αναζητά διέξοδο επιδιώκοντας την μεταφορά τους σε οργανωμένους χώρους υποδοχής.

Μετά το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες η εκκένωση της Ειδομένης και του Πειραιά αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και για λόγους ασφάλειας.

Όμως η κυβέρνηση μοιάζει να είναι …εγκλωβισμένη στην λογική της εθελοντικής αποχώρησης των προσφύγων από την Ειδομένη και προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις όπως αυτή της επίσκεψης των υπουργών Υγείας Δ. Ξανθού και υφυπουργού Επικρατείας Τ. Κουίκ στα σύνορα κατά την οποία συνομίλησαν με πρόσφυγες και ζήτησαν να μετακινηθούν σε οργανωμένους χώρους υποδοχής.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος άνοιγε νέο μέτωπο με τον Ν. Τόσκα για τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την παρουσία του στρατού στην Ειδομένη. Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι ο στρατός δεν είναι υπηρεσία κέτερινγκ και επέμεινε στην θέση του για απομάκρυνση του Γ. Μουζάλα.

Με μυστικότητα όμως και χωρίς τον συντονισμό με την τοπική αυτοδιοίκηση κινείται ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας που έχει αναλάβει το φορτίο του συντονισμού στο προσφυγικό, για την εξεύρεση νέων χώρων υποδοχής των προσφύγων ανά την επικράτεια. Αυτοδιοικητικοί παράγοντες εκφράζουν την δυσφορία τους για την επιλογή των χώρων που γίνονται ερήμην της αυτοδιοίκησης κυρίως σε παλαιά στρατόπεδα ή σε ιδιωτικούς χώρους.

Η κυβέρνηση θα διαμορφώσει ακόμα 19 καταυλισμούς στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα αλλά δεν ανακοινώνει τους χώρους μέχρι την τελευταία στιγμή αφού εκδηλώνονται αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, μέχρι και καταστροφές στις συγκεκριμένες περιοχές από ακροδεξιά στοιχεία.

«Όλοι θέλουν να βοηθήσουν αλλά κανείς δεν επιθυμεί χώρο υποδοχής προσφύγων στην πόλη του» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση «ψάχνει» ακόμα τους όρους της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε. και προετοιμάζει νομοσχέδιο για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στο νέο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών.

Παράλληλα αυτοδιοικητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη λειτουργία των ομάδων «αλληλέγγυων» υπό την ανοχή της κυβέρνησης και της αστυνομίας που εντείνουν το αρνητικό κλίμα στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με αυτοδιοικητικές πηγές η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με ομάδες «αλληλέγγυων» όταν η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα συζητήσει επίσημα με τα όργανα της αυτοδιοίκησης για την πορεία του προσφυγικού προβλήματος.

Σύμφωνα με καταγγελίες οι «αλληλέγγυοι» αλωνίζουν στα κέντρα υποδοχής όπως σε πρόσφατη περίπτωση σε καταυλισμό στον Βόλο όπου κυριολεκτικά …πέταξαν έξω την αστυνομία με την δικαιολογία ότι «οι πρόσφυγες φοβούνται τις στολές» και ανέλαβαν οι ίδιοι την καταγραφή των μεταναστών.

Στην περιοχή του Κιλκίς υπάρχουν καταγγελίες από τοπικούς παράγοντες ότι οι καταλήψεις δρόμων και οι αποκλεισμοί περιοχών από πρόσφυγες γίνονται υπό την καθοδήγηση «αλληλέγγυων» και ακροαριστερών οργανώσεων και έχουν προκαλέσει την μήνη της τοπικής κοινωνίας.

Από το σύνολο των προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα το 30% γνωρίζει ότι θα μείνει στην Ελλάδα.

Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες δεν γνωρίζουν καν τον τρόπο λειτουργίας των καταυλισμών καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Για τον λόγο αυτό ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Θ. Αγοραστός επισκέφτηκε χτες την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο TheTOC.gr «η κυβέρνηση τώρα ετοιμάζεται να συμπεριλάβει και την τοπική αυτοδιοίκηση στα όργανα συντονισμού για το προσφυγικό» ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την διαχείριση του προβλήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ από το σύνολο των προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα το 30% γνωρίζει ότι θα μείνει στην Ελλάδα. Μόλις το 5% διαθέτουν πανεπιστημιακή μόρφωση και το 0,5% είναι χριστιανοί.

Αυτοδιοικητικές πηγές σημειώνουν ότι οι τοπικές κοινωνίες θυμίζουν καζάνι που βράζει παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των Ελλήνων έχει υποδεχτεί με αλληλεγγύη του πρόσφυγες και μετανάστες. Η ανεργία και η λήψη σκληρών μέτρων τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό που εκτιμάται ότι θα ψηφιστούν στις αρχές Μαΐου σε συνδυασμό με την δημιουργία νέων καταυλισμών για πρόσφυγες λόγο της αύξησης των ροών, αναμένεται να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στις τοπικές κοινωνίες τους επόμενους μήνες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος της αυτοδιοίκησης «οι πολιτικοί δεν κρίνονται μόνο από την διαχείριση της καθημερινότητας αλλά κυρίως από την δυνατότητά τους να προβλέπουν. Και σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση βαθμολογείται κάτω από την βάση», σημείωσε με αφορμή το προσφυγικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 26 Απρ 2024 | 20:23

"Καρφιά" Σαμαρά στην κυβέρνηση: "Γιατί δεν έχει προχωρήσει σε διεθνείς πρωτοβουλίες για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο;"

"Τα όσα ανήκουστα συνέβησαν πρόσφατα με το ψήφισμα για το Κόσοβο δεν εκφράζουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό!", είπε ο Αντώνης Σαμαράς για την έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 25 Απρ 2024 | 11:33

Σκέρτσος: Αποκαλύπτονται οι υπόγειες διαδρομές που συνδέουν τον "κασσελακισμό" με τον "βελοπουλισμό"

Ο Σκέρτσος βάλλει κατά Σπαρτιατών, Νίκης και Ελληνικής Λύσης αλλά και της "απόλυτης υποκρισίας της Αριστεράς".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 23 Απρ 2024 | 07:28

Ευρωεκλογές: 12 υπουργοί παίρνουν "φύλλο πορείας" - Γιατί ο Πιερρακάκης πάει Κρήτη και ο Δένδιας Μακεδονία

Εκτός από τους βουλευτές και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, στον αγώνα των ευρωεκλογών μπαίνουν και υπουργοί.

ΑΡΘΡΟ 22 Απρ 2024 | 10:24

Κασσελάκης στα ΝΕΑ: Η 9η Ιουνίου θα σημάνει το τέλος της αποσταθεροποίησης και την αρχή της μεγάλης ανατροπής

"Οι ευρωεκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία να βάλουν οι πολίτες φρένο στον κατήφορο που μας οδηγεί η κυβέρνηση", λέει σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο Στ. Κασσελάκης.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 19 Απρ 2024 | 13:19

Μαρινάκης: Επί ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη προφυλάχθηκαν τα σύνορα αποτελεσματικά - "Εμείς δεν υποσχεθήκαμε ποτέ θαύματα"

"Να θυμίσουμε ότι επί των ημερών του Κ. Μητσοτάκη προφυλάχθηκαν τα σύνορα αποτελεσματικά χωρίς κορώνες πατριωτισμού", σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

"ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ" 18 Απρ 2024 | 11:48

Κεχαγιά: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει την κοινή γνώμη με το "ΝΔ ή χάος"

Η εκρπόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει την κοινή γνώμη.

11 Απρ 2024 | 14:54

Η κυβέρνηση κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι δεν ψήφισαν έξτρα πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης- Τα δίνετε σε ημετέρους απαντούν

Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την έξτρα χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 11 Απρ 2024 | 11:10

Αυτές είναι οι αυξήσεις που θα δουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυταπασχολούμενοι από το 2025

Τα εκατομμύρια των μισθωτών και των συνταξιούχων μπορούν να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για το πώς μεταφράζεται στην πράξη το σχέδιο της κυβέρνησης.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ 08 Μαϊ 2024 | 19:20

Η Βίκυ Φλέσσα μιλάει για κοπτοραπτική για τη δήλωση για τα Τέμπη: "Είναι ατομική και όχι συλλογική ευθύνη"

Η Βίκυ Φλέσσα μίλησε για την αμφιλεγόμενη δήλωσή της για τα Τέμπη και το Μάτι: "Τα παιδιά τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί"!

ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ 08 Μαϊ 2024 | 18:46

Αυτό είναι το προσκλητήριο γάμου του Στέφανου Κασσελάκη και του Τάιλερ Μακμπέθ - Τετραήμερο γλέντι στην Κρήτη

Στα Χανιά η γαμήλια τελετή και το γλέντι του Στέφανου Κασσελάκη και του Τάιλερ Μακμπέθ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 08 Μαϊ 2024 | 18:08

Νίκος Ανδρουλάκης από Χανιά: Όσο πιο δυνατό είναι το ΠΑΣΟΚ τόσο μεγαλύτερη απειλή θα νιώθει η ΝΔ [βίντεο]

"Όσο η Νέα Δημοκρατία δεν νιώθει μία σοβαρή πολιτική απειλή τόσο τα πράγματα θα χειροτερεύουν για τον ελληνικό λαό" είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ PROTOTHEMA.GR 08 Μαϊ 2024 | 17:51

Μητσοτάκης για Μονή της Χώρας: "Περιττή και λανθασμένη επιλογή - Θα εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου στον Ερντογάν"

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα προστατεύει τα μουσουλμανικά μνημεία, όπως έχει ευθύνη να κάνει και προσέθεσε ότι "δεν θα μπαίναμε εμείς ποτέ στον πειρασμό να κάναμε κάτι αντίστοιχο"

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 08 Μαϊ 2024 | 16:17

Νίκος Παπανδρέου: Εάν έρθουμε τρίτοι στις ευρωεκλογές έχουμε θέμα [ηχητικό]

Η εκτίμηση του Νίκου Παπανδρέου ενόψει των ευρωεκλογών - Τι βλέπει στις δημοσκοπήσεις για το ΠΑΣΟΚ.