Κόντρα ΥΠΕΞ - ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική

Το ΥΠΕΞ απάντησε στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική «δεν ασκείται με κριτήρια δημαγωγικά, επικοινωνιακά, αποσπασματικά ή συγκυριακά».

kontra-upeks---suriza-gia-tin-ekswteriki-politiki
SHARE THIS
0
SHARES

Με την επισήμανση ότι η εξωτερική πολιτική «δεν ασκείται με κριτήρια δημαγωγικά, επικοινωνιακά, αποσπασματικά ή συγκυριακά», το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην ανακοίνωση της υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη.

Η Ελλάδα διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική με κριτήριο το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων

Θυμίζουμε ότι η κ. Βαλαβάνη, με αφορμή το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., επιτέθηκε στην κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ καταλογίζοντάς την απουσία πολιτικών πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον τερματισμό των κρίσεων σε Ουκρανία, Γάζα, Ιράκ και Λιβύη.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ οι απαντήσεις στα θέματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ «έχουν δοθεί εκ προοιμίου με τις δηλώσεις που έκανε στις 15 Αυγούστου, στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ η Ελλάδα «διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική -που είναι στρατηγικά σταθερή τις τελευταίες δεκαετίες- με κριτήριο το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων, ιδίως στα μεγάλα ανοικτά θέματα που την απασχολούν. Με βάση τα κριτήρια αυτά τοποθετείται και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και  όλων των άλλων διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει».

Το υπουργείο επισημαίνει ότι ως προς τη Γάζα, η Ελλάδα «στηρίζει εξαρχής την αιγυπτιακή πρωτοβουλία με στόχο μια βιώσιμη, σταθερή εκεχειρία που θα επιτρέψει την επανάληψη του διαλόγου και τη συμφωνία σε μια λύση δυο κρατών».

Ως προς το Ιράκ, στηρίζει «όλες τις πρωτοβουλίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα και πολιτικά την παροχή βοήθειας  στις κουρδικές  δυνάμεις που ανθίστανται στις βιαιότητες του ISIL», ως προς την κατάσταση στην Ουκρανία και την κρίση στις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, «στηρίζει όλες τις πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης και έχει καταστήσει γνωστή τη διαθεσιμότητα της για διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της κοινής ορθόδοξης παράδοσης, ενώ τέλος ως προς τις συνέπειες των ρωσικών αντιμέτρων για την ελληνική αγροτική παραγωγή, ευθύς εξ αρχής έχει τονίσει ότι «θα υπάρξει κάλυψη σε κοινοτικό και συμπληρωματικά σε εθνικό επίπεδο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook